Åter Platenskolan Aktuellt (2005) Karta Platenskolans historia
Lärare i naturvetenskapliga ämnen på Platenskolan runt senaste sekelskiftet
Bengt Hammar (ma fy) Marianne Högberg (ma ke) Ulf Ighe (ke bi) Lennart Lundblad (ke bi)
René Jishammar (ma fy) Gudrun Hedenskog (ma ke) Lennart Wallstedt (ke bi) Per Törnquist (ma fy)
Ion Säflund (ma fy) Rune Davidsson (ke bi) Susanne Yderfors Robert Ekinge (ma fy data)
Några användbara matematiklänkar: 

Fråga Lund om Matematik Om det är nåt avancerat inom Matematik som du måste veta
 
 History of Mathematics Home Page 
Mycket bra sida om Matematikens historia

Fysiklänkar

Webbportaler för fysik

Nationellt Resurscentrum för fysik (Lund): Centrets huvuduppgift är att öka barns och ungdomars intresse för naturvetenskap i allmänhet och fysik i synnerhet. Lärare och elever i grund- och gymnasieskolan är den främsta målgruppen.

PhysicsWeb har nyheter, webblänkar, TIPTOP (the Internet Pilot to Physics), jobb m.m.

The Mad Scientist Network har frågelåda, länkregister, information om ätbara vetenskapliga experiment m.m. Innehåller inte bara fysik.

Multimedia Physik innehåller mycket på tyska: länkar, nedladdningsbara program

Frågelådor

Nationellt Resurscentrum för Fysik i Lund. Man kan ställa egna frågor, eller söka i databasen med mer än 2000 besvarade frågor.

Radiofysik, Lunds universitet.

Lunds Observatorium.

Fysikexperiment

U.C. Berkeley Physics Lecture Demonstrations har en lång lista på olika fysikexperiment, med illustrationer och kortfattade beskrivningar. Man ladda ner hela listan, och dessutom kan man titta på några videosnuttar.

Hands-On Science från Southeastern Michigan Math-Science Learning Coalition innehåller både lektioner och fysikexperiment för alla åldrar.

Såpbubblor: Se Soap bubbles  

Virtuella lab

Visual Physics http://library.thinkquest.org/10170/index.html . Här finns 10 "virtuella experiment" i mekanik och ellära i form av Java Applets, med möjlighet att variera indata på t.ex. en kloss som glider ner för ett lutande plan. De animerade bilderna har dock endast svag koppling till indata: rörelser sker oftast med samma hastighet, oberoende av indata, så länge man håller sig inom möjliga värden. I vissa fall är indata begränsade till heltal. Det är lätt att få programmen att haka upp sig. Det är svårt att se pedagogiska finessen med dessa virtuella experiment. Dock finns det i anslutning till experimenten möjlighet att ta sidor som kallas "Self-study", "Solution" och "Quiz", och kommer man över frustrationen över de dåliga virtuella experimenten så kan dessa sidor säkert vara nyttiga för den som arbetar igenom dem.

NTNU Virtual Physics Laboratory  http://www.phy.ntnu.edu.tw/java/index.html. Högklassiga och pedagogiska Java Applets! Man kan ändra alla möjliga parametrar, och programmen kraschar sällan.

The Virtual Laboratory har mängder av länkar till virtuella experiment i form av Java Applets, VRML och Shockwave.

Fysikern Raman Pfaff har webbplatsen http://www.explorescience.com/, där det finns ett antal virtuella fysikexperiment, gjorda i Shockwave.

Vid Physics Department vid Davidson College finns en kurs i Computational Physics, där man lär sig göra Javaprogram med fysikanknytning. Där finns många program, som man kan komma åt och experimentera med, och också nyttiga råd om man vill göra något själv.

Fysik och humor

  Journal of Young Investigators.

Tävlingar och amatörforskning

Förbundet unga forskare organiserar och sammanför unga forskare (dvs. ofta skolungdom) inom naturvetenskap och teknik.

ThinkQuest (information på svenska) är en internationell tävling om vem som kan göra den bästa webbplatsen om något självvalt ämne. Internationell länk http://www.thinkquest.org/.

Science centers
Science centers worldwide

Kemilänk: 

Skolkemi