John Andersson (Motalakungen)

John Andersson, född 1839 i Dalsland, död i Motala 1913, var entreprenör i Motala. Gift med Maria Kristina Andersson. Han kallades Motalakungen för sitt stora entreprenörsskap.

På 1860-talet for han till England. När han kom tillbaka hade han lärt sig engelska och fått många kontakter, bland annat med brännvinskungen Smith, som gjorde Andersson till chef för spritfabriken i Falköping och senare den i Motala. I början av 1880-talet övertog Andersson själv Motalafabriken. Fabriken gav stora inkomster och Andersson startade många nya företag i staden. Genom anläggandet av en elektrisk kraftstation försåg han Motala med elektrisk gatubelysning, som en av de första städerna i Sverige. Han startade exempelvis Holms pappersbruk och Motala Chokladfabrik, vilken senare mynnade ut i Cloetta. Han satt även som ordförande i stadsfullmäktige, han var landstingsman och flera gånger kandiderade han till riksdagen.

Bilden visar Motala spritfabrik

I  början av 1900-talet drabbades Andersson av en stor ekonomisk kris som även drabbade alla hans företag. Hans hem, villa Strömsborg (idag känt som Villa Toss), på Kvarnön vid Göta kanal i Motala, såldes på auktion. De sista åren av sitt liv levde hans lilla familj i en av flygelbyggnaderna hos kapten CA Ahlbom i det nuvarande Motala rådhus.

 

Hämtad från "http://sv.wikipedia.org/wiki/John_Andersson_(Motalakungen)"