Svar till pensionsföreningarna i KPR

Som svar på era frågor noterar vi;

1. Vi har för avsikt att fullfölja den plan för trygghetsbostäder med program för utveckling och förnyelse inklusive tidplan. Beslutet är taget av Socialnämnden 19/5 2010. Vi har också fått förfrågningar om tomter för byggande av seniorbostäder som vi lämnat lämpliga förslag på. Avsiktsförklaringen med Närsjukvården Väster är också ett samarbete för att utveckla de tekniska möjligheterna till trygga bostäder till både äldre och andra som behöver tekniskt stöd för att få en trygghet i boendet.

2. Avseende parboendet har frågan diskuterats. Under 2011 kommer förslag att läggas om en servicegaranti som tillgodoser önskemål om parboende.

3. Regeringen har avsatt medel för anhörigstöd. Vi kommer att i mål- och resursplanen för 2011 permanenta delar av detta, bland annat äldreinformatör. Vår uppfattning är att stödet till anhöriga via anhörigcenter ska inarbetas i ordinarie verksamhet. En utveckling sker kontinuerligt och under hösten kommer Socialnämnden att få ta ställning till ett förslag angående direkt stöd till dem som vårdar en anhörig.

4. Nystart Motala har liksom i stort sett alla andra kommuner insett fördelarna med fler utförare inom vård och omsorg. Vi konstaterar att konkurrens stimulerar och föder nya och förbättrade arbetsmetoder. Detta förbättrar kvalitén och fler arbetsgivare finns att välja på för vårdpersonalen.

Eftersom vi tagit detta steg i Motala har det också blivit uppenbart att systematisk uppföljning av kvalitén i omsorgen lyst med sin frånvaro. Det som nu sker är att kvalitetssäkring och uppföljning får stor betydelse och ligger till grund för framtida upphandlingar. Nystart Motala avsätter resurser för att ge en bra omsorg oavsett utförare. Vi har också infört en omfördelning av resurser i mål- och resursplanen baserad på den demografiska förändringen.

5. Under perioden har vi med stöd från Post- och Telestyrelsen och EU-bidrag utvecklat möjligheterna till bredband via fiber. Från Vadstena via Motala, Borensberg, Tjällmo och till Finspång finns nu möjligheter till aktörer att hyra svartfiber av kommunen. Kommunen är inte någon aktör som erbjuder bredband till kunden utan skapar motorvägar som andra aktörer kan använda.

Vi har redan öppnat en rad dagcentraler som stängdes av tidigare regim i kommunen vilket är bra platser för möten och aktiviteter. Ensamhet hos äldre är ett problem som kommunen inte kan lösa helt på egen hand utan här behövs även ideella krafter som till exempel pensionärsföreningarna.

Kommunikationerna har förbättrats med igångsättning av bron över Motalaviken samt dubbelspårsutbyggnaden med tillgång till pendeltåg. Det lokala bussnätet utreds och förbättras ständigt. Det finns förslag inom Nystart Motala på att erbjuda gratis bussar för pensionärer under lågtrafik. dock är Östgötatrafikens debiteringssätt för närvarande så kostsamt att vi anser det svårt att hitta utrymme för det i mål- och resursplanen.

Vi har även infört så kallade ”fixarnissar” som hjälper till med enklare sysslor för att skapa trygghet och minska risken för fallolyckor i hemmet.

6. Tillgängligheten för funktionshindrade ska vad avser enkla brister vara avhjälpta 2010. Kommunen har gjort en rad åtgärder under en följd av år enligt en plan och uppmanar även andra fastighetsägare att göra detsamma.

7. Vi har under perioden vidtagit en rad åtgärder för att öka tillgängligheten till politiker med öppet hus i Grå Villan på fredagar och Frågepanelen via webben. Vi har också ökat tillgängligheten till tjänstemän i kommunen med Dialog Motala. Vi har haft en enkät om boendeformer och ett efterföljande öppet möte om framtidens boende. Nämndsordförande har besökt en rad orter utanför tätorten för att fånga upp frågor. På ett par områden har vi även haft dialoger med Motalaborna som till exempel Varamobadens idéprogram som många engagerade sig i och nu ligger till grund för detaljplaneprogrammet för området. Centrumutvecklingsgruppen har även inbjudit till 4 föreläsningar under våren kring centrumutveckling. I Borensberg har vi haft möten med befolkningen kring utvecklingen i Borensberg innan ett detaljplaneprogram tas fram. Vi kan konstatera att arbetssättet engagerat många Motalabor och att vi ska öka denna typ av aktiviteter för att ta vara på ideer på beredningsstadiet. Någon inriktning på åldersgrupper har då inte skett utan vi har noterat att en bred åldersgrupp deltagit med ett stort intresse men att ungdomar är underrepresenterade. I kommunstyrelsen har vi gymnasieskolorna som remissinstans som ett led i undervisningen i samhällskunskap. Det finns naturligtvis ett behov av att fortsätta denna typ av dialog där vi innan ett förslag tas fram går ut till breda grupper och tar in synpunkter. Vår avsikt är att öka dessa samråd eftersom de flesta frågorna berör den breda gruppen av invånare. Vi kommer gärna ut till pensionärsföreningarna om intresset finns och informerar.

Frågan var kommunala pensionärsrådet ska höra hemma diskuteras i organisationsberedningen och diskussionen är inte färdig ännu. Många av de frågor som behandlas av kommunstyrelsen är dock frågor som beretts i övriga nämnder.

8. En fråga som inte ställts är hur möjligheten till sopsortering för de som inte har möjlighet att gå till återvinningscentralerna kan tillgodoses. Här kan vi verka för att förpackningar kan hämtas med den ordinarie sophämtningen.

För Nystart Motala
Eva Isaksson Ribers