Solidariskt Motalas svar på frågor från pensionärsföreningarna i Motala kommun:

Vi kommer att fortsätta utvecklingen av olika boendeformer i kommunen så att alla kommuninvånare ska kunna få tillgång till såväl seniorboenden som trygghets-, vård- och demensboenden utan att behöva flytta onödigt långt.

I och med att vi har tillgång på trygghetsboenden där det finns möjlighet för par att få bo tillsammans tillgodoser vi behovet av parboendegaranti.

Det anhörigstöd som tillkommit under senare år med statliga stimulansmedel avser vi att permanenta. Hur det ska lösas finansiellt få vi återkomma till, men vi ser det som så viktigt, inte minst ekonomiskt på sikt, att det inte får tillåtas minska.

Vi har inte för avsikt att upphandla eller konkurrensutsätta några nya delar av äldreomsorgen under kommande mandatperiod. När de avtal som nu är tecknade går ut kommer vi efter noggrann utvärdering och uppföljning att överväga om vi ska teckna nya avtal. Det måste kunna visas att den externa verksamheten är kvalitativt och ekonomiskt bättre för kommunen än den egna verksamheten. Det finns ingen anledning att kommunen ska ha andra utförare om de inte tillför något positivt till verksamheten.

När det gäller risken för att pensionärerna blir isolerade kommer en utbyggnad av senior- och trygghetsboendena med möjlighet till gemensam matservering att bli en förbättring. I de olika boendeformerna för äldre ska möjlighet till snabb internetuppkoppling vara en självklar del. Det blir dessutom allt vanligare med mobilt bredband, vilket gör att detta sannolikt inte kommer att vara någon stor fråga i framtiden.

När det gäller fria bussresor för pensionärerna kommer vi att utreda frågan när vi kommer till makten efter valet.

Vi ser Kommunala pensionärsrådet som en självklar remissinstans för olika frågor som rör pensionärerna och att underlag till ärenden som är på gång i nämnderna eller Kommunstyrelsen presenteras för pensionärsrådet är ingen dum idé.

Huruvida pensionärsrådet ska sortera under Kommunstyrelsen eller Socialnämnden får kanske utredas, men principiellt ligger det kanske en del i förslaget att lägga det under Kommunstyrelsen.

Marianne Elf                                            Anders Andersson

Socialdemokraterna                                  Vänsterpartiet