Till Nystart Motala/Framtid Motala

Det beräknas att det kommer att ske en sänkning från tolv till sju yrkesverksamma på varje person över 80 år de närmaste trettio åren i Sverige. Motala är inget undantag. År 2015 har alla 40-talister gått i pension och antalet pensionärer har ökat med drygt 1500 personer på tio år.

Förutom kraftigt ökade pensionsutbetalningar för kommunen kommer ett antal av dessa pensionärer att behöva kommunens stöd i olika former, vilket också medför kostnader. Behovet av stöd kommer att öka allteftersom 40-talisterna blir äldre.

Ovanstående framtidsbild föranleder oss att begära svar innan valet på några spörsmål hur man avser att hantera frågor som berör oss äldre. Sannolikheten att samhället inte mäktar med att ta hand om sina äldre i samma omfattning som idag är uppenbar om vi inte alla kan och får medverka så att de medel som finns att tillgå används på bästa möjliga vis.

Nedanstående pensionärsföreningar önskar svar från de båda partisammanslutningarna Nystart Motala och Framtid Motala på följande frågor före valet.

Motalas satsning på trygghetsboende i kombination med seniorboende har rönt positiv uppmärksamhet nationellt. Hur har ni tänkt utveckla den och andra boendeformer så att äldre människor får en bra fysisk och social miljö med möjlighet till gemenskap och ett aktivt liv?

Att skiljas efter ett långt liv tillsammans när en make/maka måste tas in på ett vårdboende kan vara mycket svårt för båda parter. Vilka möjligheter till parboende kommer ni att ge de äldre som så önskar om ni kommer till makten nästa mandatperiod?

Det anhörigstöd som startats upp bedrivs för närvarande med statliga stimulansmedel som upphör inom kort. Anhörigstödet kan utvecklas vidare och frågan är hur ni tänkt vidareutveckla anhörigstödet och hur det i så fall skall finansieras.

Konkurrensutsättning i vård och omsorg av äldre har varit en tvistefråga mellan de båda politiska lägren. Hur har ni räknat med att utvecklingen där kommer att se ut om ni får majoritet i valet i höst och vilka argument vill ni anföra för den linje ni vill följa?

I ett pressat ekonomiskt läge finns det risk för att kvaliteten i äldreomsorgen blir eftersatt. En väl genomtänkt systematisk kvalitetsuppföljning är viktig för att upprätthålla en god kvalitet. Hur vill ni säkerställa en god kvalitet i vård och omsorg av äldre?

Många äldre hamnar i isolering när till exempel maken dör och barnen flyttar långt från hemorten. Isolering är en faktor som påverkar hälsan negativt. Ofta är det fråga om att ha bra kommunikationer. 40-talisterna är i allmänhet vana vid att hantera datorer och kommunicera på nätet. Vilka planer finns det att alla invånare, även på landsbygden, kan få tillgång till snabbt bredband? Finns det planer på att förbättra kommunikationerna genom att till exempel låta pensionärer åka gratis på allmänna kommunikationsmedel i kommunen, vilket införts i flera kommuner? Hur vill ni över huvud taget minska ensamheten för äldre?

Det finns fortfarande en hel del att göra för att förbättra tillgängligheten för funktionshindrade i Motala. Vad avser ni att göra för att förbättra den i framtiden?

Enligt vår mening kan vi pensionärer på ett positivt sätt bidra med synpunkter och idéer på hur man kan utforma framtiden i olika avseenden i frågor som berör oss äldre. Ett lämpligt kontaktorgan mellan politiker och pensionärer är det kommunala pensionärsrådet. Pensionärerna där har länge efterfrågat att få ta del av olika ärenden redan på beredningsstadiet så att vi hinner bearbeta dem i våra föreningar i god tid innan man fattar beslut.

En möjlighet är att pensionärsföreningarna i rådet blir remissorgan i äldrerelaterade ärenden, en annan att rådets pensionärer får kopia på underlaget till ärenden som är på gång i olika nämnder. En tredje möjlighet är att rådets pensionärer får information om vilka uppdrag de olika politiska nämnderna ger tjänstemännen vid det tillfälle de ges.

Hur vill ni ge pensionärerna bättre möjlighet att ta del av och kunna lämna synpunkter i olika ärenden som berör oss pensionärer?

Pensionärsföreningarnas representanter i det kommunala pensionärsrådet har länge tyckt att rådet bör sortera under kommunstyrelsen i stället för socialnämnden eftersom ganska många ärenden som angår oss äldre behandlas i andra nämnder. Hur avser ni att agera i detta avseende?

Ulf Jonsson
Ordförande PRO:s samarbetsorganisation i Motala

Christina Meijer
Kretsordförande SPF i Motala

Börje Johansson
Ordförande SKPF

Per Ström
Ordförande RPG

Leif Ringström
Ordförande SPRF