Till östgötadistriktet av SPF

Svar på remissen angående förslag till samgående mellan SPF och SPRF.

Då vi nu erfarit att SPRF är en organisation med en medlemsmedelålder på 80 år och med en sinande medlemstillströmning förstår vi inte varför sammanslagningsförslaget överhuvudtaget väckts.  Det vore bättre att erbjuda alla i SPRF att bli medlemmar i SPF om de vill avveckla sitt förbund.

Att byta föreningsnamn och logga bara av sammanslagningsskäl måste betraktas som en onödigt stor kostnad i ljuset av ovanstående.  Om man av andra skäl inte trivs med namnet SPF så bör man vänta med att byta tills man hittat på namn som på ett naturligt sätt kan stå som ”förnamn” till alla lokalföreningsnamnen (typ SPF Baltzar).

I förslaget till sammanslagningen har förslagsställarna återupplivat tanken på ett tvingande införande av bemannade (minst halvtidstjänst) distriktsexpeditioner. Detta har både vår förening (och vårt distrikt) tidigare avvisat. Vi tycker fortfarande att virtuella expeditioner räcker.

Att hyra lokal för detta ändamål skulle måhända kunna vara positivt för föreningarna på den ort de kommer att finnas i. De skulle kunna samanvända dem till föreningsarbete. För föreningar på andra orter i distriktet skulle kostnaden för distriktsexpeditionerna bara hamna på medlemsavgiften och därmed minska dessa föreningars ekonomiska möjligheter att skaffa en liknande lokal. 

Gemenskap nämns på flera ställen i remissen som en viktig del av föreningarnas verksamhet.  Detta är svårt att skapa utan att ha en lokal för regelbundna aktiviteter av både spontana och organiserade slag i relativt små grupper. Kostnaden för detta avskräcker många föreningar att skaffa en sådan lokal. Om Förbundet anser att gemenskapsskapande verksamhet är viktigt borde en klar strävan vara att slimma distrikts- och förbundsorganisationerna så att föreningarna kan behålla mer av medlemsavgifterna för att möjliggöra lokalanskaffning.

Vi ifrågasätter även samarbetsavtalen med studieförbunden. Vilket studieförbund föreningarna använder borde de få besluta om själva då studieorganisatörerna i föreningarna ofta har tidigare kontakter med andra studieförbund. Cirkelmaterial som utformas av förbundet borde kunna utformas generellt och kunna användas i samarbete med godtyckligt studieförbund.

 SPF Baltzar Motala