Avslutning SPF Seniorerna Baltzar bridge

SPF Seniorerna Baltzars bridgegäng spelade sin sista tävling för året den 19 december. Efter en god jullunch hade vi en trevlig eftermiddag med lottade par. 

Våra uppskattade ledare som ställer upp måndagar och torsdag, med undantag för ett par sommarmånader, tackades med några klappar. Vi träffas igen den 9 januari.

Inger

 

Julbuffé 2016-12-16

Eftersom det var så få anmälda till julbuffén på Södergården den 16 december bestämde vi att den ändå skulle genomföras men då på annan plats. Vi fick hyra Akacians samlingssal och de anmälda ställde upp på detta. Vi träffades kl.15.00 och inledde med lite glögg och kex med ost och fikonmarmelad. Sedan bänkade vi oss och åt en jultallrik som Östensson hade levererat. Det hela avslutades med kaffe och jultårta från Råssnäsbageriet.  

Det var inte tyst en enda sekund och eftersom vi inte fick någon lucia sjöng Gun-Britt Knutsson en liten trevlig visa och Bert Karlsson läste en lite berättelse från jultid nere i Småland när en liten 6-åring skulle gå till en fattig torpare med en korg julmat.

Christina

 

Avslutning SPF Seniorerna Baltzar boule

Onsdagen 14 december hade boulegänget årets sista träning.
Vi har träffats varje helgfri onsdag under året och våra ledare Astrid och Robert har varit med de flesta gångerna.
Vi har även gjort en utflykt till Hullaryd där vi mötte SPF Seniorerna Kontakt från Tranås i en klubbmatch. Vi har deltagit i DM och några var även med i Helsingborg där vi tävlade i Förbundsmästerskapet. Vi ville nu visa vår uppskattning till ledarna med att överlämna några julgåvor.

Inger

 

Bowlingavslutning hösten 2016

Den 14 december var det terminsavslutning. Alla 12 i gruppen var med och "tävlingen" idag var i form av handikapptävling, baserad på terminens resultat.
Detta gör att alla har chansen- nybörjare som mera vana- att segra.
Alla stöttar alla i med- och motgång och gläds åt lyckosamma slag.
Ibland hamnar bollen i rännan men ofta blir det strike också.  (Klicka på bilderna för förstoring)

Dagens segrare i överlägsen stil blev Bertil Svahn som lyckades strika flest gånger.
Dagen avslutades med samling  kring julsmörgås.

Den 11 januari kl. 13.30 startar vårterminen.

Text och foto: Thomas Lundqvist

 

Årets sista SPF-promenad

Som traditionen bjuder ordnade Ann-Cathrine en tipspromenad i Varamon där segraren vinner en skinka. Temat denna gång var "TID" och Mary Jacobson tog priset Promenaden var denna gång lite längre, dock kortare än 3 km, och den som hade klätt sig rätt kunde njuta av det fina men något kyliga vädret. 25 medlemmar vandrade längs stranden vilket var ovanligt många för denna decemberpromenad.


Frågorna var bra och knepiga som vanligt. Vi tackar Ann-Cathrine för denna och årets övriga promenader.

Robert                                          Fler bilder från promenaden

 

Hjärnkoll den 28 november

Tjugo medlemmar deltog i årets sista frågesportstillfälle. Den första omgången med 16 frågor vanns av Monika, Annci och Conny som hade 12 rätt samt kom närmast på skiljefrågan i slutstriden med Marianne, Birgitta och Rosmari. I gengäld blev de sistnämnda damerna segrare med 11 rätt i den andra omgången. Som vanligt var det livliga samtal under kaffepausen då man njöt av gott kaffebröd. Denna gång hade Gudrun dukat fram lussekatter tillsammans med en mängd kakor.

Köpenhamnsresa

SPF Seniorerna Baltzar åkte till Köpenhamn den 26 nov 2016 med chartrat tåg. Vi var så många att vi fick en egen vagn på ett X-2000 tåg.

Resan påbörjades i Mjölby. De som hade beställt fick frukostpåsen levererad till sin plats av de värdinnor som var med i vår vagn hela resan. Underhållning ombord av tre skönsjungande flickor förhöjde stämningen ombord. I Köpenhamn var det tid för fria aktiviteter. Många besökte Tivoli och tittade på den vackra julutsmyckningen, vandrade på Ströget och besökte på de många julmarknaderna.

Kl 18.55 startade vi hemresan och då serverades middagen (för de som beställt) Kaffe och kaka ingick också i matpriset. 

Senare släcktes ljuset ner och vi fick besök av Lucia med tärnor. Det var mycket stämningsfullt. Vi anlände till Mjölby vid 23.00, trötta men nöjda med dagen. 

Britt-Marie Sahlén

          Länk till bilder ifrån Köpenhamn  

Vandring och ärtsoppa i Fålahagen som traditionen bjöd

Väderutsikterna avhöll måhända några presumtiva vandrare men 14 dök upp och kunde finna att förhållandena blev finare än befarat. Efter en drygt 4 km lång vandring väntade den femtonde deltagaren Christina R med ärtsoppa i MAIF-baracken. 

Astrid

 

Månadsmöte i Kulturakademins lokaler den 17 november

Nästan 80 av SPF Baltzars medlemmar samlades på torsdagseftermiddagen till månadsmötet i november. Ordföranden Wolfgang Gosch gav en kort information om kommande månadsmöte den 16 december i Södergården med ett litet julbord. 

Kassören Christina Reuter informerade kort om kommande inbetalning av årsavgiften som för år 2017 administreras av SPF centralt, vilket medför att ett annat bankgironummer än tidigare kommer att finnas förtryckt på avin. Det förtryckta bankgironumret är alltså inte fel och ska därför inte ändras. 

Britt-Marie Sahlén informerade om en resa mellan den 18 och 25 april till ett vackert Madeira i försommarblomning. Resan arrangeras i samarbete mellan Resecity och SPF Baltzar. Priset är ännu inte är fastställt och alla detaljer är inte utformade men resan startar med buss från Motala till Arlanda, flyg till Madeira och boende en vecka på ett 5-stjärnigt hotell. Några rundturer med guide kommer sannolikt att ingå i priset. 
Resan kommer att annonseras i programhäftet för våren 2017 som distribueras kring kommande årsskifte. Det går att anmäla sig direkt till Britt-Marie Sahlén redan nu för att försäkra sig om en plats!

Därefter presenterade Wolfgang Gosch dagens intressanta gästföreläsare, Vadstenabon Ingegerd Lindaräng som i skepnad av Ellen Key och med hjälp av sitt vackra språk berättade om händelser ur denna kvinnas liv och om hennes vackra hus Strand vid Ombergs södra ände.

Traditionsenligt avslutades mötet med en blombukett överlämnad till föredragshållaren och därefter fick vi en kopp kaffe med bulle och kakor.

Lasse G

Musikcafé på Café Utsikten

Måndagen den 14:e nov bjöd Baltzarkören på en trevlig musikfrågesport.  De sjöng en blandning av visor och sånger och ställde frågor om artister, textförfattare  och annat  som kunde  kopplas till  melodierna.

Av 13 möjliga poäng var det 2 personer som klarade  av 8 vilket tyder på att det var inte det allra lättaste men det var ett mycket trevligt arrangemang  som troligen återkommer i vår.

Det hela avslutades  med kaffe och goda kakor.

Stort Tack till Baltzarkören!

/Ingela G

 

Boulefest 2016-11-11

Vår traditionella vårfest samlade drygt 40 medlemmar. Tre matcher spelades där lagen lottades fram. Tvillingarna Göran och Håkan F prisades som segrare och i övrigt lottades sju vinnare fram.
I pausarna intogs smörgåstårta och kaffe med hembakad äppelkaka. Astrid E och Inger S administrerade tävlingen.                                  

Robert

 I väntan på start

 ...och så är vi igång

Smörgåstårta

  Klicka på bilderna för förstoring


Föredrag och underhållning på Motala Convention Center

Sammankomsten måndagen den 7 november var ett samarrangemang av de tre SPF Seniorerna föreningarna i Motala och matbeställningarna var fullbokade. Programmet var välavvägt och lyckat.

Professor Mats Hammar höll ett mycket initierat och strukturerat föredrag under rubriken "Hälsa på äldre dar...". Flera av de vanliga kosterna och dieterna genomgicks och kommenterades såsom 2 - 5  diet, Paleolitisk(stenålders)kost och Medelhavskost.
Man kunde finna vissa saker som var bra i alla dieter, men det som rekomenderades var Medelhavskosten om man ville vidmakthålla sin goda hälsa på äldre dagar. 

Vad denna kost innehåller och innebär framgår av bifogade skiss där bredden på sektionerna är ett mått på hur mycket av födan man relativt det övriga skall inta.

Klicka på bilderna för förstoring!

Andra råd för ett bättre liv var att promenera 10000 steg/dag och äta som mest 6g salt/dag. Sociala kontakter skulle man odla.

Slutligen talades det om Telomerer som är ändarna på dna-molekylerna. Deras längd visade hur långt liv man förväntades få. På något sätt kunde man vårda även dessa.

Många borde ha fått sig flera tankeställare av föredraget. Webmaster som snöat in på LCHF-dieten i ett par år fick nu se en diet där det mesta var vänt upp och ned.

Efter detta föredrag fick man ta del av Towe Widerberg musikaliska färdigheter som föreföll mycket gedigna och på senare år spetsade med datakonster. Han framförde sånger av mycket varierande slag och många gånger slående likt orginalen t ex Elvis och Tom Jones. Tillsammans med mellansnacket var det en mycket trivsam underhållning.

Sammankomsten avslutades med lotteridragning och kaffestund med en rejäl smörgås.

Deltagarna tyckte det var en väl arrangerad och trevlig eftermiddag med bra föredrag, god underhållning, välkomnande värdar, fin service med kläderna och en frisk och god välkomstdrink. 

Det var 136 som betalade mat, men kanske det var flera som lyssnade på föredrag och underhållning. 17 deltagare kom från SPF Seniorerna Tylöskog som har 66 medlemmar. Om de andra två föreningarna skulle varit lika välrepresenterade skull det varit 300 på evenemanget.

Robert

 

Traditionell höstlunch hos våra bridgespelare

27 oktober hade Spf:s bridgespelare den årliga höstlunchen. Vi var 40 personer och för att göra det lite annorlunda och roligare lottades paren ihop. Inga protester hördes och efter en god måltid spelades 24 brickor under gemytliga former. 

Våra duktiga ledare Karin Knutsson och Margareta Lind fick motta var sin bukett som ett litet tack från oss.

Inger

 

Oktobervandring 2016-10-25


Vandringen var trevlig och fin. Vi blev inte så många eftersom vädret inte lovade så mycket, men det bättrade sig.  (Klickar du på bilden blir den större)

Vi var inte så många, bara 8 modiga Sixten längtar efter frihet Möte i skogen
Fröjd för ögat Konst uppifrån Här gick vi
Konst på låg nivå Konst på mellannivå Konst på nära håll

Ann-Cathrine

Hjärnkoll den 24 oktober

Sju lag kom till detta frågesportstillfälle och och visade gedigna kunskaper inom många områden. Dock gick alla hem med nyvunnen insikt om vad som kännetecknar dels en normal och dels ett fonem. Det lag som bestod av Marianne, Birgitta och Rosmari vann båda frågeomgångarna med 13 rätt av 16.

Astrid

Månadsmöte Oktober

Torsdagen den 20 oktober lyckades vi så gott som fylla Kulturakademins stora lokal med ca 110 förväntansfulla SPF-are.
På programmet stod inledningsvis en del information från vår ordförande, Wolfgang Gosch och från KPR-representanten Tarja Dahlin Lindhe som båda hade intressanta budskap att förmedla. Britt-Marie Sahlén som representerade program - och resekommittén informerade kort om kommande resa till Köpenhamn.

Därefter berättade Eva Granlund, eftermiddagens föredragshållare tillika underhållare om hur vi människor fungerar som flockdjur. Vi kände igen oss i det mesta när hon både humoristiskt och tydligt visade hur vi utan att veta om det förmedlar budskap till varandra. Vi använder minspel och ansiktsuttryck, hållning, röstens tonläge och en hel del andra metoder för att markera vår relation till och vår uppfattning om människor i vår närhet. Ovanligt många spontana skratt klingade i Kulturakademins stora lokal denna eftermiddag.
Som vanligt avslutades mötet med en kopp kaffe, en mycket god bulle och mazarin. Det blev ett synnerligen lyckat månadsmöte!

Lasse 

Studiebesök 2016-10-11

Den 11 okt 2016 besökte SPF Seniorerna Baltzar kommunens reningsverk. 
Torbjörn Swärm tog med oss på en intressant resa genom kommunens ledningsnät. 
De närvarande tog tillfället i akt och ställde många frågor som besvarades av Torbjörn. Det var mycket som vi inte visste men som förklarades för oss. 
Under informationen bjöds vi på kaffe.

Britt-Marie Sahlén

 

Trivselkväll 2016.10-06

SPF Baltzar i Motala anordnade en mycket uppskattad och trevlig sammankomst den 6 oktober på restaurang Lyckan. Ett tjugotal medlemmar träffades under otvungna former på restaurangen för trevlig samvaro och inmundigande av god mat och dryck. Sen eftermiddag gick snart mot kväll och vi kunde alla notera att samtalsvolymen stegrats och många glada skratt kunde höras. Innan vi skildes åt framfördes önskemål om musik och allsång till nästa gång vi träffas på detta sätt. En av våra medlemmar lovade ta med sig handklaveret för att förstärka sången vid nästa mötestillfälle. Naturligtvis välkomnar vi som träffades ännu fler att deltaga i samvaron och göra dessa möten ännu trevligare. Restaurang Lyckans personal framförde sitt tack och lovade hjälpa oss även vid nästa tillfälle. 

Harry

Bowling i Finspång

Tillsammans med SPF-föreningen Boren åkte vi ett gäng på 27 personer till Finspång tisdagen den 4 oktober för att bowla. Tidigare har vi besökt Askersund vilket gav mersmak för en traditionell fortsättning.

I strålande sol gick färden till O´Learys i Finspång som har en hall med 12 banor.
Efter utprovning av klot och skor drog spelet igång. Vi bowlar mest för att det är roligt men tävlingsmänniskan måste också ha sitt. Bäst den här dagen lyckades Mariann Neiglick från Borensberg som fick ihop 442 poäng på tre serier. Vi andra som inte
var lika bra var glada ändå över de fina banorna och ingenting strulade med maskinerna.

Klicka på bilderna för förstoring

Efter spelet åt vi lunch i den fina restaurangen. Under hemresan pratades det allmänt i bilarna om hur roligt vi haft det och gav beröm åt personalen i hallen som ställde upp till 100 %. Detta borgar för att vi nog kommer att åka dit igen.

Jag som skriver detta vill tacka alla deltagarna som gjorde dagen minnesvärd.

Text och bild: Thomas Lundqvist

 

Förbundsmästerskapet i Hjärnkoll 2016-09-27--28

"Laget från kanalen kom ända till finalen"

Till Stockholm och Viking Lines Cinderella åkte 8 SPF Baltzarmedlemmar för att tävla och vara hejarklack i rubricerat mästerskap. Tävlande lag bestod av Chatarina och Leif Andersson, Conny Eriksson med reserven Annci Eriksson. Hejarklacken bestod av Christinorna R och M, Astrid och Robert E.

På utresan genomfördes två utslagstävlingar där de 21 tävlande distriktslagen först skulle reduceras till 12 och därefter till 6 finalister. Spänningen för Baltzars hejarklack var stor då deras lag blev det sist kvalificerade till final genom att svara rätt på en utslagsfråga om vilken produkt som utvecklades på 20-talet av en amerikan som hette Mason. I finalen på hemresan svarade dock laget inte rätt på tillräckligt många frågor för att toppa slutresultatslistan. (finns i bifogad i bildkavalkad)

Arrangemanget sköttes i stort sett enligt de regler förbundet satt upp. Kanske ämnesområdenas representation kunde ifrågasättas, men i övrigt mycket disciplinerat.
I finalen var kanske frågorna i svåraste laget då sex av de 16 frågorna inte kunde besvaras av något lag.

De 8 motalingarna hade trevligt tillsammans. 

Vi tackar vårt och Östergötlands SPF-lag för en fin insats och god underhållning.

Robert E

Länk till bildkavalkad           Länk till tidningsartikel

 

Vandring den 2016-09-27

Vandringen i trakten av Överalid 
var underbar. Varmt och stilla. 
Alla arton deltagare nöjda och glada.

Hälsningar Ann-Cathrine

 

Länk till fler bilder från promenaden

Hjärnkoll 2016-09-26

Höstens första frågesportstävling i tremannalag har gått av stapeln. Sex lag deltog och vann gjorde Chatarina, Leif och Conny, vilket kändes rätt då de redan i morgon ska representera Östgötadistriktet på förbundsmästerskapet i Hjärnkoll.

Astrid

MÅNADSMÖTE MED SPF SENIORERNA BALTZAR 2016-09-22 

Höstens program 2016 inleddes med ett mycket välbesökt månadsmöte i föreningens möteslokal på Kulturakademin i Motala. Föreningens ordförande Wolfgang Gosch välkomnade gamla och nya medlemmar med ett kortare anförande. Nya medlemmar hälsades speciellt välkomna till föreningen och de aktiviteter som föreningen erbjuder sina medlemmar. 

Programkommitténs representanter Britt Marie Sahlén redogjorde för en planerad tågresa till Köpenhamn senare under hösten och Harry Noppa för en pubkväll på restaurang Lyckan i oktober. Intresseanmälan till ovanstående aktiviteter kan lämnas till nämnda personer i programkommittén. 

Irene Carlsson, vår representant i regionala pensionärsrådet RPR, informerade om nya möjligheter att via dator kunna ta del av personliga sjukvårdsjournaler och annan sjukvårdsinformation. 

Eftermiddagens stora begivenhet i samband med kaffestunden var gruppen Stay Close som underhöll oss i en dryg timme med musik och historisk bakgrund till låtar av ELVIS PRESLEY. En tonårsflicka i USA beskrev honom som “ a great, big, beautiful hunk of forbidden fruit”. Av applåderna och entusiasmen vid mötet så torde han nog ha varit det. 

Ordförande tackade gruppen och mötesdeltagarna och påminde om kommande program och nästa månadsmöte som äger rum 20 oktober på Kulturakademin. Då kommer Eva Granlund att på ett underhållande sätt att informera oss om “kroppsspråk”.

Harry Noppa

Skaldjurskryssning 5-6 september

Den 5 november samlades 45 Baltzarmedlemmar för att delta i höstens stora reseevenemang. Vid lunchtid klev vi ombord på en ”egen” Swebus och startade med kurs mot Stockholm. Efter en vätskekontroll vid Stavsjö kom vi under ordnade former fram till Stadsgårdskajen och Birka Cruises för att njuta en frikostig skaldjursmiddag ombord under en fin tur i solnedgången genom Stockholms skärgård.

Tidplanen stämde bra och efter en kort väntan gick vi ombord och tog vi våra hytter i besittning, klädde om och samlades i rätt matsal. Vi möttes av fat med musslor, ostron, räkor, hummer, krabba, havskräftor, ”vanliga” kräftor och en hel del därtill.

Alla lät sig väl smaka av godsakerna och de drycker som serverades till maten. Kvällen tillbringades på olika platser ombord på den fräscha båten, även ute på däck eftersom det var både varmt och nästan vindstilla och naturen bjöd på en synnerligen vacker solnedgång. Den kvällen hamnade nog merparten av oss betydligt senare i kojen än vi gör till vardags

När vi vaknade låg vi förtöjda i Mariehamn på Åland. Maten ombord är ju både rikhaltig och förstklassig och det gällde även frukosten. Vi träffades i frukostmatsalen vid lite olika tider och eftersom vi låg förtöjda ytterligare ett par timmar passade många på promenera den motionsslinga som finns markerad på 11:e däck, d.v.s. högst upp. Och det är verkligen högt upp!!

Hur högt fick vi veta när vi var till sjöss igen. Då fick vi i grupper om 20 delta i en specialvisning av kommandobryggan och prata med kaptenen, en mycket gemytlig herre. Han beskrev fartyget, talade bl.a. om att längden är 177 m, totala höjden är 43 m, att motionsslingan är 32 m över havet och att fartyget går 6,6 m djupt. Han förklarade fartygets manöversystem, navigationshjälpmedel och synnerligen omfattande säkerhetssystem …. och att båten egentligen hittar hem till Stockholm utan hjälp av besättningen, men så får man inte göra och det kanske känns bra.

Efter en skön överfart med kurs in mellan Söderarms och Tjärvens fyrar och sedan i lugna 14 knop via Furusundsleden genom hela Stockholms norra skärgård förtöjde vi igen vid 15.45, hittade rätt Swebus och kom till Motala strax efter kl. 19.00.

Ett par alltigenom mycket lyckade dagar. Tack Britt-Marie för att du fixade denna resa åt oss!!

Lasse G

 

RM i boule 2016-09-03--04

RM i boule avgjordes i Helsingborg på Väna motorstadion och sex lag från SPF Seniorerna Baltzar deltog. Vädret var mycket bra och arrangemanget fungerade. Våra 20 nedresta intog en gemensam måltid i Helsingborgs stadskärna.

Av våra 5 lag som deltog i mixed placerade sig tre bland de 15 bästa av de 50 deltagande lagen. Ett av lagen (Håkan Frisén, AnneBritt Brundin, Åke Westrin) fick till och med spela en match i slutspelet. 

Länk till reportage på förbundet

Robert

 

Minigolf i Varamon 2016-08-31

Drygt 20 personer kom till Varamon denna sköna sensommardag för att spela minigolf.

Klicka på bilderna för förstoring

Vem som lyckades bäst är inte känt, det viktigaste var nog att komma ut och ha en trevlig stund tillsammans.

Ingela


DM i Hjärnkoll 2016-08-26

Distriktet anordnade DM i Hjärnkoll i Linköping och efter utslagsfrågor stod det klart att det vinnande laget kommer från SPF Seniorerna Baltzar. Grattis till Chatarina och Leif Andersson samt Conny Eriksson! De var det enda lag från vår förening som hade möjlighet att delta. I och med att de vann får de delta i FM som går av stapeln på Cinderella, Viking Line, den 27-28 september. Till denna resa kan även andra SPF-are anmäla sig för att heja på våra duktiga medlemmar. 
Arkivbild!
Se vidare information för den som vill åka med http://www.spf.se/spf/uploads/Rot/spf_masterskap/2016/Inbjudan_hjarnkoll_2016.pdf


Den 26 september har vi höstens första lokala hjärnkollstillfälle på Café Utsikten.


Astrid

 

Upptaktsträff

Torsdagen den 18:e aug hölls höstens upptaktsträff vid boulebanan i Råssnäs. Närmare 60 personer kom trots att det utlovats regn - men det föll endast några droppar. Däremot blåste det friskt.


Ordföranden hälsade välkommen och berättade lite om vilka aktiviteter föreningen har i sitt höstprogram.

Det blev lite boulespel innan man gick en annorlunda och klurig tipspromenad runt udden.

Det var flera personer som lyckades klara av alla frågorna och även utslagsfrågan så de tre priserna fick lottas ut.
Och så bjöds det enligt traditionen på grillad korv med bröd.
 
Ingela Gustafsson 

Klicka på bilderna för förstoring

 

Bussresa den 13. Augusti 2016 till Eksjö International TATTOO


SPF Seniorernas Östgötadistrikt har genom Jan-Anders Bergquist från SPFSeniorerna Ydre arrangerat en  bussresa till detta fantastiska arrangemang i Eksjö. Han gjorde det och vilken succé, han ordnade fram 12 bussar som fylldes totalt med drygt 500 glada  SPF:are från hela Östergötland. Band från Sverige, Danmark, Lettland, Ungern och Storbritannien spelade i nästan tre timmar.

Vi som fyllde en buss var 6 personer från SPF Boren, 15 personer från SPF Baltzar och 29 personer från SPF Birger Jarl.

Än en gång ett stor tack till SPF Seniorerna Ydre, bra jobbat.

Wolfgang Gosch

PS

Klicka på bilderna för förstoring

Översta vänstra bilden: The Band of H M Royal Marines

Översta högra bilden: Southern Highlanders Pipes & Drums

Nedersta bilden: Hemvärnets musikkår Eksjö


Räkkryssning med MF Kung Sverker 

Fredagen den 10 juni samlades 13 medlemmar i SPF Baltzar på kajen utanför Kanalbolagets kontor för att gå ombord på MF Kung Sverker. Vi skulle få njuta en sjötur på Vättern och samtidigt äta oss mätta på räkor och nybakat bröd, allt nersköljt med lite vin och till trevlig musik av den medföljande trubaduren. 
Vädret kunde kanske ha varit lite bättre men vi satt ju ändå varmt och skönt och under tak. 
Med skepparen Olaf Svenssons vana händer på ratten gick färden tryggt mot norr sedan vi lämnat Motalaviken och Skepparpinan. Vi passerade utanför Råssnäs och CTV:s skjuttorn och tog sedan kurs mot Lemundalandets udde utanför Norra Freberga medan nivån stadigt sjönk i skålarna med räkor liksom i vinglasen. 
Återfärden följde i stort sett samma rutt bortsett från en liten sväng in mot Varamon. Stranden var ganska öde och tom eftersom det var sent på kvällen och lite gråkallt i luften. 

Väl tillbaka i Motala hamn var det trångt för skepparen eftersom båda kanalbåtarna Diana och Juno låg förtöjda mitt emot Kung Sverkers kajplats men det var inga problem för Olaf Svensson! 

Lasse G

Vårfest hos SPF Baltzars bridgesektion.

På torsdagen firade bridgesektionen våravslutning, dock med ett par gånger kvar att spela.

Vi höll till i Alliansens lokal. En lättare lunch intogs varefter det spelades en barometertävling med 24 brickor.

Efter ett kortare uppehåll för kaffepaus fortsatte spelet. Segrade gjorde Ingrid Rosendahl och Ulla Molin.

Efter prisutdelningen tackades spelledaren Torsten Åstrand för väl genomförd tävling och 42 glada pensionärer skildes åt.

Inger

SPF Seniorerna Östergötlands DM i boule 2016-05-28

Tävlingen spelades i Råssnäs Motala och började vädermässigt trevande men med en såsmåningom allt mer livgivande sol. 

Spelet skedde som parspel i Monrad med tre grundomgångar och därefter finalspel. 40 par var anmälda från 9 av distriktets föreningar och efter 5 timmars spel såg prislistan ut enligt nedan.

1 Gerd Berkán och Bengt Lindholm, SPF Seniorerna Baltzar
2 AnneBritt Brundin och Gun-Britt Hamber, SPF Seniorerna Baltzar
3 Astrid Ekinge och Robert Ekinge, SPF Seniorerna Baltzar
4 Håkan Frisén och Katarina Frisén, SPF Seniorerna Baltzar

Placeringar 5-8 utan inbördes ordning
Lars-Ake Nord och Will Ahlström,  SPF Seniorerna Vreta Kloster
Håkan Johansen och Ingvar Olsson, SPF Seniorerna Baltzar
Siv Eriksson och Birgitta Ziemke, SPF Seniorerna Filbyter

Katarina Johansson och Rolf Pettersson, SPF Seniorerna Baltzar

Att sex av de 8 slutspelslagen var från SPF Seniorerna Baltzar får väl ses som en hyllning till Baltzar von Platen som började fira 250 års jubileum dagen efter denna tävling.

Boule von Platen skötte förtjänstfullt spelets genomförande med tävlingsledare Bengt Ydnäs och domare Krister Pettersson.

Resultatlista efter grundspelet.

Bilder från tävlingen

 

Vänskapsutbyte i boule med SPF Kontakt i 
Tranås 25 maj

Vi var 37 spelare från SPF Baltzar som tog bussen ned till Hullaryd för ett föreningsutbyte i boule. Där mötte vi 42 spelare från SPF kontakt. Spelet skedde i två- och tremannalag.

Ängsligt hade väderprognoserna studerats veckan före tävlingen och man kunde konstatera att den förutspådda dippen i temperaturen var ett faktum. Genom att kasta om programmet och köra alla fyra tänkta matcher i följd klarade vi oss dock från regnet. Efter spelet intogs kallskuret från Östenssons av de som bokat detta. 

Därefter ville en något nerkyld skara som denna gång hade fått bita i gräset med 37- 35 till Tranåsgänget åka hem och då gjorde vi det.

Robert

 

Ombergspromenad 2016-05-24

I ett strålande vackert väder vandrade 22 Baltzarseniorer på omväxlande asfalterade vägar och slingrande stigar på södra Omberg.

Matsäcken intogs på den vanliga, mycket vackra plats vid kanten av förkastningsbranten. Mycket avhandlades från rollatorer till provskjutning över Vättern.


Promenaden var 4,5 km lång och man tyckte det var en mycket stärkande och vacker promenad.

Robert     Länk till bildspel

 

Månadsmöte 2016-05-19

SPF Seniorerna, Baltzar i Motala har haft sitt sista månadsmöte före sommarledigheten 2016. Trots det begynnande sommarvädret blev mötet som hölls den 19/5 i Kulturakademins lokaler välbesökt .

Mötet inleddes av ordförande Wolfgang Gosch som hälsade nya medlemmar speciellt välkomna och informerade om Hörselexpo i Linköping 26/27 maj samt trivselaktiviteter i form av räkkryssning i juni och Eksjö Tattoo i början av augusti. Ett fåtal platser till dessa aktiviteter återstår och medlemmarna uppmanades att snarast anmäla sitt intresse för deltagande. 

Tarja Dahlin,vår KPR representant,redogjorde för ”Kostfrågor inom äldreomsorgen ” varvid framkom att ett tillagningskök vid Skolgårda skola kommer att framdeles tillhandahålla mat vid kommunens äldreboenden. Tarja redogjorde även för färdtjänsten som kommer att utgöra en del av kollektivtrafiken inom Östgöta-trafiken. 

Framtidens äldreomsorg i Motala kommer även att innebära en del nya vårdboenden samt införande av nya tekniska lösningar i vården och omsorgen bl.a. i form av s.k. nattkameror och larmanordningar. Den officiella delen av mötet avslutades med en efterlysning av ”två herrar som är intresserade av deltagande i valberedning i föreningen”.

Mötet avslutades med underhållning av Tre Gökar (Sten Åke Björnstedt,Leif Gustavsson samt Ola Johansson) samt trevlig samvaro och eftermiddagskaffe med därtill hörande förtäring.

Harry Noppa

Vandringen den 26 april 2016

Fin vandring i Ödebyskogen. Solen sken och fåglarna kvittrade av hela sitt hjärta. Vi var 13 pers och alla tyckte det var vackert med vitsippshavet vid Karlsdal.
 
Ann-Cathrine

Distriktsmästerskap i bridge spelades i Kisa den 22 april med 3 deltagare från SPF Seniorerna Baltzar.Resultat kan ses på denna  LÄNK!

 

Månadsmöte den 21 april 2016

SPF Seniorerna, Baltzar i Motala har avhållit månadsmöte i lokalen på Kulturakademin. 

Ordförande Wolfgang Gosch inledde med att informera om en planerad bussresa till Östgötadistriktets sommarträff i Eksjö den 13 augusti. Anmälan till resan skall göras senast den 3 juni.

Styrelsemedlemmarna Lars Göransson samt Britt Marie Sahlén redogjorde för planerade skaldjurskryssningar i juni samt september. Programkommittén redogjorde även för delar av planerat innehåll under höstupptakten i augusti 2016.

Mötets huvudtalare, Rasmus Gunnbäck från Sjöräddningen, fortsatte på det maritima temat och informerade på ett lysande sätt om organisation, räddningsinsatser, personal, utrustning, ekonomi o.s.v. Härvid framkom att c:a 2000 frivilliga från Piteå och söderut, längs våra kuster och de stora sjöarna, kan bistå med hjälpinsatser i händelse av tillbud. Sjöräddningen i Motala/Vadstena har en styrka på 25 kvinnor och män som kan bistå hjälpbehövande dygnet runt /året runt. Den lokala sjöräddningen utför ett femtiotal utryckningar/år i Motala /Vadstena. Personalen utför ett helt oavlönat arbete och bekostar sin hjälputrustning och insatskostnader med hjälp av medlemsavgifter, bidrag och donationer från enskilda, ideella föreningar och andra sponsorbidrag. 
Rasmus avtackades med blommor och ett penningbidrag till Sjöräddningen från föreningen SPF Seniorerna Baltzar.

Harry Noppa

Vårens sista Hjärnkoll 2016-04-04

22 medlemmar samlades för att gnugga geniknölarna under trivsam samvaro på Café Utsikten. Två deltävlingar genomfördes och den första vanns av Lena D, Arne och Nils-Erik som fick ihop hela 14 poäng av 16 möjliga. 
Efter glada samtal under kaffepausen vidtog nästa frågestund och den resulterade i att Britt-Marie, Kerstin och Lena F stod som segrande lag med 13 poäng.

Klicka på bilderna för förstoring

Frågan om deltagande i DM aktualiserades och nästan samtliga var intresserade av detta. Många efterlyste även en fortsättning av denna typ av aktivitet till hösten.
Astrid

Vandring tisdagen den 22 mars 2016

Jubileumsvandringen lockade 17 deltagare. Vädret var godkänt och solen tittade till och med till skaran ibland. 

Svansätter norr om Borensberg var startplatsen och vandringen blev 5,5 km. Fikat intogs halvvägs på en timmertrave.  

Fler bilder på denna länk

Robert

Månadsmöte 2016-03-17

Månadsmötet den 17 mars samlade 54 seniorer. Ordföranden Wolfgang Gosch hälsade välkommen.

KPR representanten Tarja Dahlin Lindhe informerade om framtidens äldreomsorg och att kommunen gärna vill ha våra synpunkter i referensgrupper .

RPR representanten Irene Carlsson informerade om Framtidens US samt om vad Centralt cancercentrum sydöst har för verksamhet. Hon redogjorde också för vad regionchef Mats Johansson redovisat angående regionens framtida utveckling.

Programkommitténs ledamöter Britt Marie Sahlén, Lotta Bodegård och Harry Noppa redogjorde kortfattat om planerade aktiviteter i närtid och lite funderingar om innehåll framdeles. En “skaldjurskryssning med Birka Princess”, resa till Karlsborgs fästning och trivselkväll med sång och musik (där också deltagarna själv medverkar) ingick i planerna för våren och hösten 2016. Anmälan till Karlsborgsresan senast 23/3 till Lotta Bodegård. Du som är intresserad av skaldjursresan kan kontakta Britt Marie Sahlén.

Därefter vidtog musikunderhållning samtidigt som kaffe med tilltugg serverades.

Per-Ove Birgersson, Bengt Åkerfors och Kjell Rosenqvist underhöll med en blandning av jazz, filmmusik och svensktopp. Igenkänningsgraden var stor bland de som lyssnade och det fanns tillfällen att sjunga med.

Mötet avslutades med sedvanlig lottdragning. 

Nästa månadsmöte sker den 21 april och då gästas vi av Sjöräddningen. (“Vältajmat” inför den stundande säsongen med sjösättning och båtliv.) 

Birgitta B/Harry N


Musikcafé 2016-03-14

Måndagen den 14 mars var det dags för vårens första musikcafé på café Utsikten. 30 seniorer hade samlats för att lyssna och gnugga geniknölarna med mer eller mindre kluriga frågor. Balzarkören sjöng 8 olika vår- och sommarmelodier. Detta varvades med frågor som på något sätt hörde ihop med melodierna.

Efter kaffet meddelades de rätta svaren och 4 deltagare som uppnått 6 rätt belönades med gratis fika.

Birgitta B

Funktionärsmöte 2016-03-02

Av föreningens närmare 40 funktionärer hade 21 infunnit sig till en träff där de nya kunde knyta kontakter och få information om föreningens aktiviteter.

En fikastund avrundade samvaron.

På nya poster:
Anita Johansson, styrelseledamot Britt-Marie Lindhe
 
värdinna
Margareta 
Ohlsson,
programkommittén
 Olle
 Grahn
 värd
Jan 
Jacobson,
folkhälsoombud
Birgitta Sandqvist, programkommittén Christer Stenberg, revisorssuppleant.

Robert

"Hjärnkoll” 2016-02-22

Årets andra frågesportsträff innebar att aktiviteten för första gången lockade tillräckligt antal medlemmar för att bilda hela nio fullständiga tremannalag. Arrangörerna gladde sig åt det glada gänget som med liv och lust tog itu med frågor av blandad svårighet. 

Hasselbackpotatisen vållade inga problem för något av lagen medan vem som debuterade med ”Sommar och sol” 1998 var en svårare fråga. Alla lagen hade bra förslag men inget av dem svarade Markoolio. Alla var helt eniga om att texten till ”Sov du lilla vide ung” skrivits av Alice Tegnér trots att den rätteligen ska tillskrivas Zacharias Topelius! 

I första omgången vann laget som bestod av Monika, Annci och Conny med 12 rätt av 16 och i andra omgången Uno, Inger och Nils Erik med 11 rätt. Kul att de purfärska medlemmarna Monika och Nils Erik alltså förde varsitt lag till seger. 

Den 4 april blir det en ny chans att testa sina kunskaper inom de åtta delområdena och sedan får vi fundera på vilka som ska representera förenin
gen vid DM senare i år.

Astrid

Årsmöte torsdagen den 18 februari 2016

Ordförande Wolfgang Gosch hälsade 112 medlemmar välkomna till det kombinerade februarimånadsmötet och årsmötet. 

Årsmötet inleddes därefter med en parentation över de 20 medlemmar som avlidit under år 2015 med diktläsning och pianomusik.  

Till ordförande och sekreterare för årsmötet valdes Lindy Yngvesson och Baltzar Hägglund.

Sittande ordförande omvaldes och till nya styrelsemedlemmar valdes Anita Johansson och Kenneth Nilsson som ersättning för avgående Agne Ericsson och Per Levedahl. 

Nya styrelsen presenterades. Länk

Ett tiotal avgående funktionärer avtackades.

Information lämnades om ett stundande funktionärsmöte den 2 mars kl 14.00.

  

Baltzarkören underhöll med tre visor och sammankomsten avslutades med kaffe med dopp och lotteridragning.

 

Robert E

Bilderna förstoras vid musklick

 

Trivselkväll på Kulturakademin

Torsdagen den 4 februari samlades nära 50 av SPF Seniorerna Baltzars medlemmar till en trevlig kväll med musik- och sångunderhållning, smörgåstårta med vin, öl eller kaffe i Kulturakademins lokaler i centrala Motala. Vi fick avnjuta sång och musik från 4 damer med artistnamnet ”Gäddhänget”. Redan efter den första låten kände vi igen ”vår” musik och det nynnades med i sångerna runt borden. I pausen fick vi rejäla portioner med välgjorda smörgåstårtor och god dryck i glasen för dom som lämnat bilen hemma. Efter underhållningen satt många kvar vid borden och alla verkade trivas, att döma av de flitiga samtalen och glada skratten. 

 

Klicka på bilderna för förstoring

Denna kväll var ett litet försök att göra något nytt och den gav mersmak till kommande terminer, lovar programkommittén.

Lars Göransson

 

Frågesporten ”Hjärnkoll” 2016-01-25

Årets första frågesport samlade 22 medlemmar, varav fem var där för första gången. Det blev således sju fulla lag som brydde sina hjärnor med frågor av allehanda slag. Vad sägs t ex om Vilka grundämnen ingår i ammoniak? eller Vilket är det största landet som ekvatorn skär igenom?. Som vanligt skulle varje fråga besvaras inom en minut och efter ca en halvtimme var första omgången med 16 frågor klar. Efter ett avbrott med välsmakande kaffe och trivsamt umgänge fick de sedan lyssna till ytterligare en omgång frågor. Båda omgångarna vanns av Chatarina, Leif och Margareta som alla deltog i denna typ av aktivitet för första gången. De hade 12 rätt av 16 i varje deltävling.

Astrid                                        Klicka på bilderna för förstoring

Månadsmöte torsdagen 2016-01-21

Vårt första månadsmöte i den nya möteslokalen Kulturakademin blev en välbesökt och trevlig tillställning. Styrelsen för SPF Baltzar och många medlemmar uttrycker stor tillfredsställelse över möteslokalen och hyser stora förhoppningar om fortsatta ,trevliga och välbesökta möten i SPF Seniorernas regi.

Vår första gäst, Marianne Henriksson-enhetschef Bryggan, höll ett engagerande föredrag om hur Motala kommun tar hand om våra s.k. nyanlända. Motala kommuns integrationscentrum har fått ett namn som på ett fyndigt sätt anknyter till kommunens slogan “Motala-Östergötlands sjöstad 

“Bryggans uppgift är att underlätta integrationen för nyanlända i alla åldrar. Nyanlända kan få hjälp med bostad, skola ,barnomsorg och SFI. Samverkan mellan Arbetsförmedlingen, Socialförvaltning och Skolhälsovård föreligger allaredan men Bryggan vill också bygga upp ett nätverk med frivilligorganisationer (SPF Seniorerna är naturligtvis välkomna att deltaga) 

Harry Noppa

 

Bussresa till SPF-kören Klangen i Nyköping
den 19 januari

24 medlemmar från Baltzarkören mötte upp vid centralen
kl 7.30 för vidare färd i vackert vinterväder.


Vi mottogs i Klangens övningslokal som är i Pensionärernas Hus med kaffe och dopp. Vi sjöng för varandra och med varandra under ledning av våra körledare P-O Birgersson och Sonja Nyström.

 

Före en god lunch i fina NK-villan blev vi guidade av Lennart Mollström i Allhelgonakyrkan. Vi fick också en rundtur i och genom Nyköping. Ca kl 18 landade vi i Motala igen.

Marie-Anne Peterson