Avgående webbredaktör ber att få önska

God Fortsättning
 

Avslutning på bridgesäsongen 12/12.

 

Som vanligt serverades ett mindre julbord 
även om vi kallade tillställningen luciafest.

Inger

 

Promenad med tipsfrågor 2019-12-12

Det blev en regnig julskinkevandring i Varamon i år. De glada deltagarna kunde dock avsluta inomhus i Zeros klubblokal med prisutdelning och fika.God Jul till alla! /Kerstin och Tarja

 


Julavslutning i SPF Seniorerna Baltzar 2019-12-05

SPF Baltzar i Motala har haft sitt sista månadsmöte för året som då också blev julavslutning. Mötet inleddes med att ett Luciatåg bestående av trevliga tjejer från kören Volaris ifrån Kulturskolans gymnasiekör i Motala.Lucian med tärnor intog scenen tillsammans med körledaren Anna Gullman som också hanterade flygeln på ett utomordentligt proffsigt sätt. Luciatåget bjöd på många vackra o härliga julsånger. Vid utmarschen fylldes lokalen av varma applåder.

Efter detta intogs en jultallrik med diverse läckra godsaker. Mötet avslutades med att föreningens kassör Leif Bravell som vanligt fixade till en fin o rolig stämning under lottdragningen och vinstutdelningen. Över 80 personer hade anslutit till dagens månadsmöte.

 

Janne J

 

Boulefest hos SPF Seniorerna Baltzar 2019-11-29

SPF Seniorerna Baltzars boulespelare har haft boulefest med 31 deltagare. Tre lottade omgångar spelades med mellanliggande förtäring. 

Klicka på bilderna för förstoring

Fyra pelare hade 3 vunna matcher, nämligen Ferenc, Inga-Britt, Robert och Peder. Slutsegrare blev Ferenc med tre vunna omgångar och poängskillnaden 25. Priser utdelades till dem som fick placering 1,2,3,10 och 20. Astrid administrerade tävlingen och mellan tävlingsomgångarna intogs kycklingspett med potatissallad och kaffe med saffranslängd.

Robert

 

Hjärnkoll 2019-11-25

Föreningen har åter arrangerat en frågesportsomgång under namnet ”Hjärnkoll”. Det var mycket jämnt mellan de fem lagen efter de 16 första frågorna och då stärkte man sig med kaffe och diverse gott bröd. Sedan fortsatte kampen och mellan två av lagen stod det lika efter fråga nummer 32 så en skiljeuppgift fick avgöra. Efter den stod det klart att Arne, Lena och Margareta G vunnit. De fick i vanlig ordning var sitt presentkort till ett månadsmöte i SPF Seniorerna Baltzar.

Det blev som vanligt en del diskussioner angående frågorna och deras förväntade svar. 
T ex reddes det ut att Chinua Achebe ÄR en manlig (inte kvinnlig) författare och att de fem olympiska ringarna representerar de fem världsdelar som man räknade med 1914, nämligen Europa, Asien, Afrika, Australien samt Nord- plus Sydamerika.

Den fjärde måndagen i januari (27/1) år 2020 är det dags igen för en ny frågeomgång!

Astrid

Månadsmöte 2019-11-21

Den 21 november samlades närmare 90 medlemmar till månadsmöte i Kulturakademins lokal. Efter att alla tagit plats runt borden och efter välkomsthälsning av ordförande Kjell Tybring berättade Östergötlands landshövding Carl Fredrik Graf på ett mycket trivsamt sätt om hur det är att vara landshövding, hur ämbetet tillsätts, vilka ansvarsområden landshövdingen och länsstyrelsen har och svarade på den ofta ställda frågan: Hur är det att bo på ett slott? Det framgick tydligt att vår relativt nytillträdda landshövding trivs med sitt jobb! När de många frågorna ebbat ut avtackades landshövdingen av Britt-Marie Sahlén med en blomma. 

Därefter redogjorde vår KPR-representant, Tarja Dahlin Lindhe, för vad som diskuterats i Motala Kommunala Pensionärsrådets senaste möte. 

Eftermiddagen avslutades med kaffe och ”macka” samt sedvanligt lotteri.

Lasse G

 

Lunchträff 2019-11-6

SPF Baltzar har haft sin sedvanliga månadslunch. Denna månad intogs lunchen på restaurang Nostalgi i Motala. 

Det blev 15 st lunchdeltagare som samlades och åt lunch med god aptit. Stämningen var det inget fel på, för det blev en långlunch med många trevliga historier o samtal. 
Janne 

Hjärnkoll 2019-10-28

Den här gången kom en medlem som aldrig prövat denna frågesportstyp förut och hon fann sig väl tillrätta tillsammans med de mer rutinerade kamraterna. Frågorna verkade lite svårare än vanligt om man ser till resultaten men bara glada miner syntes ändå. Efter två frågeomgångar med kaffe emellan hade laget med Lena, Arne och Margareta G segrat med sammanlagt 18 poäng och de fick motta presentkort på ett månadsmöte.

Astrid 

 

Teaterresa till Stockholm

Torsdagen den 24 okt reste 48 medlemmar i SPF Seniorerna Baltzar till Stockholm för teaterbesök. Efter ankomsten till huvudstaden var det egen tid några timmar, innan vi samlades till middag på en restaurang Esplanad. Därefter följde teaterbesök på China som spelar musikalen ”En värsting till syster”. Trötta men mycket nöjda anlände vi till Motala straxt efter midnatt.

Britt-Marie Sahlén

 

Månadsmöte 2019-10-17

Ett 50-tal medlemmar hade styrt sina steg till Kulturakademins lokaler för att träffas och lyssna på den träffsäkra duon BoM. Efter ett botaniserande i gamla visor och tidstypiska dikter och med inslag av lite allsång intogs kaffe och smörgås. 
Sammankomsten avslutades med en virtuos lottdragning ledd av vår kassör. 

Ann-Cathrines bordsdekorationer var som vanligt utsökta.

Robert  

 

Studiebesök på bryggeri

14 seniorer från SPF Baltzar besökte Fors bryggeri. Vi fick mycket bra genomgång av Patrik Fors där han förklarade hur malt och humle påverkar smaken på ölen. Rostad malt ger mörkare och smakrikt öl. Olika typer av humle påverkar beskan. Efter en visning av bryggeriet provade vi 5 olika sorters öl med helt olika karaktärer. (klicka på bilderna för förstoring)

Sven Olov

 

Lunchträff 2019-10-10

SPF Baltzar hade sin månadslunch på restaurang Blåklinten, Carlsund. Vi var 21 stycken som träffades och fick en trevlig stund tillsammans med god mat och information om restaurangutbildningen från läraren Jan Gren.

Monica Höög

Vandring 2019-10-10

Vädret på morgonen var regnigt vilket måhända förklarade den lilla skaran som for till Fålahagen för att ta en promenad. Munnen på deltagarna gick lika mycket som  fötterna under den 3 km långa vandringen. Medhavd matsäck intogs vid återkomsten till MAIF stugan. 

Webredaktörn som kl 9.10 såg att regnet slutade och därför skyndsamt anslöt sig till skaran hoppas att den blir betydligt större nästa gång.

Robert

 

Hjärnkoll den 23 september

Som uppvärmning på höstens första frågetävling fick de medlemmar som slutit upp visa om de kom ihåg de rätta svaren på några av de frågor som användes tidigare i år och som då ingen kunde besvara riktigt. Glädjande nog hördes rätt svar på samtliga sex frågor!

Sex lag kämpade om att få flest rätt på sammanlagt de 32 frågorna denna höstmåndags-
eftermiddag på Café Utsikten. Efter första ”halvlek” ledde Rosmari, Birgitta och Sven på 15 poäng och med ett ganska betryggande försprång (3 p). Det räckte dock inte hela vägen. Monika, Agneta och Nils Erik lyckades göra 14-11 mot det ledande laget i andra halvlek och kom dessutom närmast det rätta svaret på skiljefrågan som fick tas till för att kunna kora ett segrande lag. Det gällde då att svara på hur långt fågelavståndet mellan Nyköping och Strömstad är uttryckt i hela kilometer.Som vanligt hade Gudrun Hellman dukat fram en massa godbitar till kaffet som avnjöts
mellan frågeomgångarna.

Astrid

Resa till Budapest 2019-09-09--13

Resan startade kl.6 med buss mot Arlanda. 4 personer från SPF Filbyter hämtades i Linköping. Vår grupp var liten, endast 17 personer. Flyget lyfte enl. tidtabellen och efter ca 2 tim landade vi i ett regnigt Budapest. Vår trevliga guide Anette tog väl hand om oss och snart satt vi i bussen på väg till hotellet där vi åt middag på kvällen.

Dagen efter sken solen och efter frukost blev det bussrundtur med en lokal guide som talade alldeles utmärkt svenska. Vi for upp till Citadellet med millenniummonumentet och en underbar utsikt över staden och broarna över Donau. Vidare till Slottskullen med Mattiaskyrkan och fiskarbastionen. Även där en fantastisk utsikt över staden. Dags för kaffe men ingen Budapest bakelse (för det finns inte där) men väl en bit av årets tårta. Rundturen gick vidare över till Pest-sidan och förbi den ståtliga Parlamentsbyggnaden och många andra stiliga byggnader. Vi stannade vid det enorma Hjältarnas torg med bl.a. Frihetsmonumentet. Vi for förbi ett litet monument som berörde oss särskilt, det var från kriget, gjutna skor på Donaus kajkant, skor som judarna fick lämna innan de kastades i floden. Så småningom blev vi avsläppta vid de stora saluhallarna där de flesta av oss smakade på specialiteten langos innan vi gick runt och tittade på alla matvaror. På kvällen gemensam middag på en restaurang, en middag med enormt stora portioner av både för- huvudrätt och dessert, ingen orkade äta upp.Nästa dag tog sig de flesta till det berömda Gellertbadet, andra gick uppför trapporna till Slottskullen Soligt och varmt. På eftermiddagen for vi till en vingård några mil utanför Budapest. 6 olika viner avsmakades och några flaskor köptes förstås med hem. Väl tillbaka till hotellet blev det gemensam middag.

På torsdagen tog oss bussen först till friluftsmuseet Skanzen, som har vårt Skansen som förebild. Sedan for vi till konstnärsstaden Szentendre, en charmig liten stad med små hus och smala kullerstensgator. Kvällens middag serverades ombord på en flodbåt. Vi gled sakta under de belysta broarna och såg de fasadbelysta byggnaderna i månsken. En härlig kväll som avslutning på en mycket trevlig resa.

Fler bilder i detta bildspel


Ingela G

Septembervandring 

Tio medlemmar mötte upp på nypremiären av föreningens vandringar. Sjöbo-Knäppan, som fortfarande var helt grönt, hade valts för dagens aktivitet som leddes av Kerstin Svedmert och Tarja Dahlin Lindhe. 

Vädret var idealiskt och kaffet kunde intas i på bänkar vid Sjöbo. Efter att ha studerat en fångstgrop som inte längre utgjorde något hot mot vare sig människor eller djur så styrdes stegen mot bilarna vid slaggbron.

Robert                        Fler bilder från promenaden

Höstlunchupptakt 2019-09-05

SPF Baltzar har börjat sina höstluncher med ett besök på Restaurang Lyckan.

 

Det blev fullt hus med 17 trevliga, hungriga o matsugna SPF-are som anslöt och intog en god lunch under trevliga former.
 
Janne Jakobsson

 

Resa till Skottland


Dag ett, den 22 augusti, började med att mobiltelefonen spelade sin glada trudelutt kl. 02.15. Vid halv-4-tiden avreste gruppen från SPF Seniorerna Baltzar med researrangören Vikingbuss mot Linköping för att tillsammans med SPF-are från Linköping och vår fantastiska reseledare Eva Erlandsson flyga till Skottland. Efter mellanlandning på Schiphol landade vi på förmiddagen i Edinburgh och åkte med ”vår” buss in till centrum där vi bodde den första natten. Efter busstur med inköpsbesök och lunch följde ett besök ombord på drottningens privatfartyg Royal Britannia, incheckning på hotellet och en kort promenad med pubbesök och en gemensam middag på närbelägen restaurang. Mätta och belåtna gick vi sedan någon halvkilometer upp till slottet för att avnjuta det årliga Military Tattoo som är känt ”world wide” för sin storslagenhet och precision. Föreställningen levde verkligen upp till sitt rykte. Efter en låååång och innehållsrik dag var det skönt att krypa ner i sängen strax före midnatt!


Dag två inleddes med utcheckning från hotellet och rundtur i Edinburgh med en norskspråkig guide i vår ”alldeles egna” buss varefter vi for vidare till Perth via slottet Scoone Palace och checkade in på ett nytt hotell … eller rättare sagt, ett mycket gammalt. Vi bodde på Skottlands äldsta i bruk varande hotell, öppnat 1699. Bortsett från vissa problem att hitta rätt i dom snirkliga korridorerna var hotellet utan anmärkning. Det gällde även maten. Frikostig skotsk frukost och en trerätters serverades varje kväll efter en halvtimmes social samling i baren.


Dag tre började med avfärd kl. 09.00 och bjöd oss på en omväxlande rundtur i både
höglandsområdet och i lågländerna. Vi besåg Blair Castle med en vacker slottsträdgård och vi strövade runt i den lilla byn Pitlochry. En resa till Skottland utan whiskey är ju otänkbar så denna dag besökte vi Skottlands minsta destilleri. Givetvis med provsmakning. Därefter tillbaka till hotellet och gemensam middag efter sedvanlig halvtimme i baren.


Dag fyra embarkerade vi ”vår” buss igen för färd till Loch Lomond och en båttur på sjön. P.g.a. tät trafik kom vi för sent till båten men det skaffades raskt fram en annan turbåt. Vi njöt av vädret, frisk luft och fantastiskt vacker natur innan vi kom iland och fortsatte bussfärden till Stirling Castle med afternoon tea som traditionsenligt består av te med scones, vinbärssylt och clotted cream. Kvällen bjöd på pubbesök med trivsam whiskeyprovning. Oj, vad många olika smaker det finns!


Dag fem inleddes med besök i Branklyn Garden i Perth. En fantastisk trädgård som 1920 anlades av John och Dorothy Renton som deras privata trädgård. Till denna sin trädgård hämtade paret växter från nästan alla världens hörn. Trädgården sades innehålla mer än 4500 arter och drivs av en stiftelse med några anställda och ca 300 volontärer som avbetar gratis. Som sig bör besöktes ännu ett destilleri, denna gång Skottlands äldsta. Det grundades av spritsmugglare år 1775 och låg då dolt inne i en skog eftersom whiskeytillverkning var olagligt i Skottland på den tiden. Gemensam middag avnjöts på kvällen efter stunden i baren.


Dag sex avreste vi på morgonen från Perth med kurs på Edinburgh Airport för hemresa. På vägen hann vi med att promenera i och titta på staden St Andrews med sin otroligt välskötta golfbana och äta en tallrik vällagad fish and chips på en närbelägen restaurang. Golfbanan fanns med säkerhet år 1552 och anses därmed vara den äldsta i världen. En gammal skylt med texten: ”Dogs and women NOT allowed” sades inte gälla längre.
Därmed var en synnerligen välordnad och fin resa i stort sett slut. Vi fick lära oss massor av vår fantastiska reseledare Eva Erlandsson som verkade kunna allt om allting i Skottland och vår duktiga coach driver som gjorde dom 73 milen i bussen till en behaglig upplevelse. Via flygplatserna i Edinburgh, Amsterdam och Linköping var vi sent på kvällen hemma i Motala igen, många fina minnen och många bilder rikare.

Lars G

SPF Seniorerna Baltzar deltog i FM i boule 21-22 augusti

Som enda östgötaförening deltog SPF Seniorerna Baltzar i förbundsmästerskapet i boule som för andra året i rad gick av stapeln i Falkenberg. Där finns en för ändamålet utmärkt anläggning, mycket välutrustad och med vacker natur omkring. Vi hade hela åtta tremannalag på startfältet, sju i mix-klassen och ett i damklassen, som kämpade tappert i dagarna två. Tre spelare hade sina fruar med som supporters så vi var 27 personer (med en genomsnittsålder på drygt 76 år!). 

Några hade ordnat eget boende men de flesta bodde på ett prisvärt hotell som alla var mycket nöjda med. Efter första dagens spel hade vi bokat plats på en restaurang och åt gott tillsammans. Vädret var helt på vår sida, inte för varmt och inte för kallt och inget regn! Med andra ord: en lyckad resa! 

Efter sex genomförda Monradmatcher var det ett av våra mix-lag som hävdade sig riktigt bra och slutade som tionde lag av 75 startande. Länk till resultat

A och R 

 

Uppstartsmöte vid varvsbyggnaden Motala Verkstad

 
SPF Seniorerna Baltzar hade sitt årliga uppstartsmöte vid Varvsbyggnaden i Motala Verkstad torsdagen 15 augusti. Ca 60 glada o hungriga seniorer slöt upp i strålande väder, ordföranden Kjell Tybring hälsade alla välkomna och efter detta gav sig seniorerna ut på en trevlig tipspromenad som Lotta och Ingela fixat till. Sedan serverades det varm korv med bröd inkl. alkoholfri Festis med tillhörande sugrör, tillverkade av återvunnen drivved. 

Efter detta blev vi inbjudna till Varvsbyggnaden av Bosse Lövstedt för att bese utställningen Motala Verkstad, med inriktningen Gamla Folkets Hus och Gamla Folkets Park.
 

Janne Jakobsson

Utflykt till Sommen - Torpön

Den 23 maj var 48 SPF-are på bussutflykt till Sommen och Torpön. Färden startade på morgonen mot Tranås hamn där vi gick ombord på den gamla ångbåten Boxholm II.
Det var lyckligtvis fint väder, ganska lugnt och soligt så det blev en härlig rundtur på Sommen. Det serverades kaffe och smörgås medan vi kunde se oss omkring på alla öar och vikar.

Klicka på bilderna för förstoring

Efter ca 2 tim gick vi iland på Torpön där det blev lite förfriskningar innan det till lunch serverades en fantastiskt god laxtallrik. Många besökte därefter det närbelägna Naturrum innan färden fortsatte mot Brostorps Gårdsmejeri. Värdinnan tog emot oss gav oss en mycket trevlig presentation av verksamheten och vi fick också provsmaka deras olika ostar. Efter det blev det en lång kö till försäljningsdisken i gårdsbutiken för att köpa med lite goda ostar hem. Sist men inte minst blev det kaffe med ostkaka så mycket man orkade äta.
//Ingela G


Månadsmöte 16 maj

 

Ett 70-tal lämnade vårsolen för att få en mycket trevlig eftermiddag med Towe Widerberg. Tror inte att det var någon som ångrade det?!  Towe bjöd på härlig sång samt roliga minnen från sin långa karriär! Även vi besökare fick vara med i lite allsång, högt till tak!

Önskar er alla en skön sommar! 
Birgitta Sandkvist

 

Bowlingsektionens våravslutning 15 maj 2019


Vårsäsongen har nu avslutats med totalt 17 speldagar och mellan 8 till 12 deltagare per gång. Sista gången per termin brukar vara litet extra festligt och den här gången bildade
vi tremannalag efter ett slags handikapp, baserad på terminens resultat för att 
därmed lagen skulle vara ungefär jämbördiga i sammansättningen.

Dagen avslutades sedan med våffelfika vid Mallboden innan vi skildes åt och tackade för goda matcher.

Tomas L

Välkomstträff  i maj

SPF Seniorerna Baltzar inbjöd i början av maj våra nya medlemmar till ett möte. Förutom information om SPF berättade vi bl a om våra olika aktiviteter i Motala. 
Ett tiotal medlemmar dök upp. Mötet avslutades med fika och trevliga samtal.

Monika

 

Klicka på bilden för förstoring


Lunchträff på restaurang Hamnkrogen 2019-05-08

SPF Baltzar hade sin månadslunch den 8 maj på Hamnkrogen i Motala. Det var högt i tak när 18 hungriga medlemmar intog en mycket god lunch i en mycket fin gemenskap.

Janne

DM i Hjärnkoll för Östgötadistriktet av SPF Seniorerna 2019-05-06


Årets DM i Hjärnkoll arrangerades av SPF Seniorerna Baltzar. Mästerskapet lades upp som vid de ordinarie tillfällena i arrangörsföreningen, dvs med två omgångar frågor och kaffestund däremellan. Men dagen till ära försågs alla med namnetiketter och det kändes förstås lite extra högtidligt med så många utifrånkommande deltagare.

Alla var positivt inställda och gick in för frågetävlingen med liv och lust. Efter 16 frågor fanns ett delresultat som visade att det ena av lagen från Vreta kloster ledde med 3 poäng före sina föreningskamrater och ett lag från S:t Olof i Norrköping som båda hade 10 poäng.
Kaffe med kakbuffé av högsta klass intogs i det angränsande rummet där det var dukat vid långbord. Samtalsämnena var många och trivselnivån hög. När alla var nöjda återgick vi till frågerummet där 16 nya frågor väntade på att besvaras. Eva, Birgitta och Hans från Vreta kloster klarade pressen och behöll tätplatsen efter alla 32 frågorna. Grattis!

Som vanligt då det gäller frågesporter kan man diskutera svårighetsgraden på frågorna. Ett sätt att mäta den kan vara att se hur många frågor som kunde besvaras av alla respektive av ingen. Denna gång gällde att av de 32 frågorna var det fem som alla lagen kunde besvara riktigt medan två inte blev rätt besvarade av något av lagen. En av de senare gällde ett ord från nyordslistan 2018 som betecknar fusk med olika sorts bidrag. Rätt svar skulle vara välfärdsbrott vilket vi kanske kommer att få höra fler gånger framöver.

SPF Seniorerna Baltzars nyblivna ordförande Kjell Tybring gratulerade det vinnande laget och överlämnade var sitt presentkort på Akademibokhandeln till deltagarna. Vi önskar dem lycka till i årets förbundsmästerskap där de alltså har en given plats efter dagens prestation. 

Astrid

Länk till fullständigt resultat här.

Vill ni se bilderna förstorade klickar ni på dem!


Månadsmöte på kulturakademin 2019-04-25

Den 26 april 2019 hade SPF månadsmöte på Kulturakademin. Ordf Kjell Tybring hälsade alla välkomna och Tarja Dahlin-Linde rapporterade från det senaste mötet i KPR. Bl a vad man har rätt att få hjälp med när man fyllt 70 år och utan kostnad. Britt-Marie presenterade den nya rese- och programkommittén, samt inbjöd till teaterresa på China i Sthlm och musikalen "En värsting till syster". (Inbjudan under Aktuellt på hemsidan)

Efter detta underhöll Jan Fransén från Tranås. Han spelade och sjöng roliga och vitsiga sånger på ett mycket trevligt sätt. Visor av bl a Karl Anton, Ernst Rolf och Karl Gerard. Jan hade erhållit Tranås kulturpris. Sist men inte minst, kaffe och smörgås.

Britt-Marie Sahlén

SPF Seniorerna Baltzar besökte Kvarn

Torsdagen den 11 april var SPF Seniorerna Baltzar på studiebesök vid Stridsskolan i Kvarn. Vi blev mycket väl mottagna och informerades om hur arbetet i fungerar i den anläggning som kallas "strid i bebyggelse". Det var mycket teknik och de tar mot och utbildar elever från hela Norden. Anläggningen är den bästa i världen. Nöjda och med uppdaterad kunskap och vårt gemensamma försvar, återvände vi till Motala. 

Britt-Marie 

 

Påsklunch hos bridgegänget

 

 

32 personer avnjöt påskbordet som innehöll diverse smått o gott. 
Stämningen var gemytlig som alltid
.

Inger

Hjärnkoll den 1 april 2019

Denna gång var det sju fulltaliga lag som gjorde upp om segern i Hjärnkoll efter 32 frågor, som vanligt fördelade på två omgångar à 16 frågor och med trevlig kaffestund däremellan. I samband med dagens aktivitet informerades om DM som SPF Seniorerna Baltzar står för i år, den 6 maj. (Se under Aktuellt på hemsidan) Två lag anmälde sig direkt och fram till den 25 april går det bra att komma med ytterligare intresseanmälningar till Astrid. 

Vinnande lag blev Annci, Britt-Marie och Conny som fick var sitt presentkort till ett månadsmöte.

Bifogade bilder togs innan tävlingen hade startat! Bara så att ingen ska tro att någon använder mobiler för att söka svar på frågorna!!

Astrid 

SPF Baltzar reser till Calpe

Ett trettiotal Baltzarmedlemmar styrde kosan till Calpe, som ligger på Spaniens östra kust, i mitten av mars. I fjorton dager solade man, spelade boule och gjorde fyra utflykter. Dessa gick dels till städerna Alicante och Valencia och dels till landsbygd. 

Man fick ta del av Spaniens växlande natur. En dag gick resan genom karga höjder med besök på dels en gammaldags chokladtillverkning och dels en modern nougattillverkning och en annan dag till grönskande bergsområden med en naturskön park med porlande vattenfall samt en pittoresk liten bergsby. Bussen fick samsas med mängder av träningsglada cyklister på de smala slingrande vägarna men chauffören klarade det galant.

Vi bodde på ett fint hotell med rymliga rum och god och varierad mat. Det rådde en kamratlig stämning i gruppen och alla var mycket nöjda med resan. 

Länk till ett bildspel från resan.


Månadsmöte 2019-03-21

Vid SPF Baltzars månadsmöte den 21 mars kom 94 medlemmar för att umgås och för att lyssna till Eva Granlund från Vadstena som berättade om hur ”flockdjuret människan” vanligen beter sig. På ett både informativt och synnerligen humoristiskt sätt både talade och visade hon hur vi människor signalerar till varandra med vårt kroppsspråk och hur vi spontant beter oss när vi träffas i vardagliga situationer. Det blev många muntra skratt från åhörarna. 

 

Eftermiddagen avrundades med kaffe och smörgås och en liten kaka.

Lasse G

 

Lunchträff 2019-03-06

 

I onsdags var vi ca 20 SPF:are som var med på lunchen till Kathys Thai. Det serverades buffé och många olika rätter fanns att välja mellan. Stämningen var som vanligt hög och mätta och glada deltagare vandrade efter en god måltid ut i ruskvädret.

Britt-Marie Sahlén

Hjärnkoll 2019-02-25

Den här gången var det rekordmånga som deltog i frågesporten Hjärnkoll. Inte mindre än 27 vetgiriga och två ansvariga kom till Café Utsikten för att dryfta olika spörsmål.

En av frågorna gällde släktet bävrars vetenskapliga namn. Inget av de nio lagen kände till det men rätt svar ska vara Castor. För den som har läst de trevliga bilderböckerna om den händige bävern Castor förefaller det helt naturligt! En annan fråga som alla gick bet på gällde vilket nummer ”Härlig är jorden” har i 1986 års psalmbok. 

Naturligtvis fanns det även frågor som flera av lagen eller till och med alla kände till svaret på. Efter sammanlagt 32 frågor kunde ett vinnande lag utses (Monika, Nils-Erik och P-O) och efter en utslagsfråga fanns även ett lag som fick ett andrapris (Birgitta, Marianne, Rosmari). Det är nämligen så bestämt att om fler än åtta fulltaliga lag deltar så utdelas två priser, annars bara ett.

Nästa tillfälle till Hjärnkoll blir inte i mars månad utan måndagen den 1 april! (OBS inget aprilskämt!)

Astrid

 

Årsmöte 2019-02-21

Föreningens 37:e årsmöte hölls i Kulturakademins lokaler där drygt 120 medlemmar samlats. Föreningens ordförande Iréne Carlsson hälsade välkommen. En stämningsfull parentation hölls med tyst minut, diktläsning och orkesterversion av låten Over the rainbow.

Sedvanliga årsmötesförhandlingar ägde därefter rum med Wolfgang Gosch som ordförande och Monika Torstensson som sekreterare.

Årsavgiften fastställdes till 250 kr för år 2020. Till ny ordförande valdes Kjell Tybring. Ny i styrelsen blir även Sven-Olof Abrahamsson.

Många byten även på andra poster ledde till att en lång rad funktionärer avtackades.

Särskilt bör nämnas Ann-Cathrine Sundqvist som lett vandringarna i 11 år. 
Arne Knutsson framstår i en särskild dager då hans engagemang i föreningen är mycket långt. För 20 år sedan valdes han till ordförande vilket han sedan verkade som i sju år. Nu avtackades han för flera års arbete som biljettsäljare.

 

Efter årsmötet bjöds på fika och storbandsmusik av Örjan och hans vänner med Ulf Holmertz som crooner. Ann-Cathrine Sundqvist hade gjort bordsdekorationerna. Mötet avslutades med lottdragning.

Robert                                                                                                           Bilderna förstoras vid klickning!

Här är slutligen lite information från KPR som skulle lämnats på månadsmötet men fick inte plats. 

 

Lunchträff 2019-02-06

 

SPF Baltzar har haft en lunchträff på restaurang Öltappen den 6 februari. Vi var 23 personer som uppskattade den goda maten och hade en trevlig lunch tillsammans.

Margareta O

Hjärnkoll 2019-01-28


Årets första frågetävling Hjärnkoll lockade ut 25 medlemmar i det gråkalla januarivädret. Väl inne på Café Utsikten var det emellertid varmt och gemytligt. Nämnas bör att inte mindre är sju medlemmar deltog för första gången, varför de hälsades extra välkomna.

Christina och Astrid ansvarade som vanligt för arrangemanget och de resterande bildade lag som fick sammanlagt 32 frågor att besvara, dock med avbrott för kaffe med dopp i halvtid. De deltagande visade stor kunnighet inom olika områden, som t ex att Snorre Sturlasson är den som förknippas med Heimskringla och att Kar de Mumma egentligen hette Erik Zetterström. Lite ny kunskap kunde dock alla ta med sig hem eftersom inget av lagen från början visste att det var Rädda Barnen som Elin Wägner var med och grundade för hundra år sedan eller att färgen på en nyfödd knubbsäl är brun eller att den som skrev Dr Jekyll och Mr Hyde var R L Stevenson

Det lag som till sist kammade hem segern bestod av Annci, Britt-Marie och Conny. De slog med knapp marginal (efter en utslagsfråga) Monika, Nils-Erik , P-O och de belönades med var sitt presentkort till valfritt medlemsmöte inom ett halvår.

Astrid

 

Månadsmöte 2018-01-18

Månadsmötet den 17 januari hölls som vanligt i Kulturakademins lokaler. Ordförande Iréne Carlsson inledde med att hälsa ett 80-tal medlemmar välkomna. 
Föreningens representant i kommunens pensionärsråd, Tarja Dahlin Lindhe, rapporterade om pågående byggnation av vård- och äldreboende inom kommunen och om de ytterligare utbyggnadsplaner som finns, bl.a. i Borensberg. 
Britt-Marie Sahlén från programkommittén informerade om några av de resor som finns beskrivna i programhäftet. Flera av resorna är eller tycks snart bli fulltecknade. 

Dagens föredragshållare var Torgny Hultin som under sin anställning inom polisen varit ansvarig chef för utbildningen av tjänstehundar och hundförare inom polisen. Han berättade initierat om hur lämpliga hundar väljs ut och om hur hundarna utbildas och används. 

Den trivsamma eftermiddagen avslutades traditionsenligt med kaffe, smörgås och lotterier.

Bifogade bild visar föredragshållaren Torgny Hultin ”in action” (collage)

Lars G