Ofta blir bilderna förstorade om man klickar på dem2023-12

2023-12-13

Årets nytillträdda bouleansvariga Lena och Peder Johansson  i SPF Seniorerna Baltzar avtackades för årets arbete vilka returnerade med att lova glöggstart vid den kommande onsdagens träningspass.
Robert

 

 

Månadsmöte 2023-12-07

SPF Seniorerna Baltzar Motala har haft månadsmöte i gamla folkets i verkstan. Där ordförande Britt-Marie Sahlén stolt kunde meddela att föreningen har blivit utsett till årets förening med motiveringen: Föreningen har utvecklat sin verksamhet bland annat inom samarbete med andra aktörer och erbjuder högklassiga arrangemang till egna medlemmar och andra föreningar. Informationen mötes med applåder från medlemmarna. Ordförande informerade också från distriktets ordförandekonferens vad som är på gång framöver. Avslutningsvis önskades alla medlemmar en god jul och ett gott nytt år. Eftersom utmärkelsen också innehöll en penningsumma så bjöds de cirka 100-talet närvarade på glögg, pepparkakor och skumtomtar dagen till ära, under tiden spelades julmusik.


När dagen började lida mot sitt slut och julesnön föll utanför fönstren så kom lucia med alla sina tärnor och lyste upp tillvaron med stämningsfull och ljuv musik. Sammankomsten avslutades med jultallrik och kaffe med extra fin kaka samt sedvanligt lotteri.

Benny Wessman

 

Årets sista Hjärnkoll 2023-11-30
Årets sista Hjärnkollsträff blev även den allra sista i en 10-årig tradition. Den inleddes med en del statistik som t ex att 97 frågeomgångar med 16 frågor i varje samt två genomförda distriktsmästerskap har klarats av. Mer än 1600 frågor har formulerats och de har besvarats på ca 10 000 svarslappar. Trivsel, umgänge med likasinnade och lite nyvunnen kunskap har kännetecknat våra sammankomster under årens lopp. Det var som vanligt ett vetgirigt gång som fick värma upp med några repetitionsfrågor som förekommit det senaste året och som inneburit svårigheter för många. Idag visste man däremot att Värmlands högsta berg heter Granberget, att ett vattenpololag har sex utespelare och att varandra är ett reciprokt pronomen.


Denna gnistrande vintertorsdag blev det alltså final i en julsmyckad lokal hos 59:an och efter 32 frågor stod det klart att Arne, Lena och Margareta åter vann var sitt presentkort till ett månadsmöte.
 

Arne gjorde sig till tolk för deltagarna och avtackade arrangörerna med var sin snittamaryllis med vackra kvistar.
 

Astrid
 

 

 

Stockholmsresa 2023-12-29

SPF Seniorerna Baltzar har varit på en dagsutflykt till Stockholm. 42 morgonpigga medlemmar infann sig vid bussen redan 1/2 7 på morgonen. Snöoväder och trafikproblem till trots så anlände vi till i god tid till besöket på Livrustkammaren, därefter var det fri tid för lunch och besök på julmarknaden på Stortorget. Efter samling på Stallbron blev vi så insläppta i Riksdagshuset där Johan Andersson och en kollega till honom guidade oss runt i en och en halv timma. Vi fick en hälsning från Andreas Norlén som tyvärr inte kunde träffa oss. Besöket avslutades med att vi från läktaren fick beskåda dagens omröstning, ett skådespel verkligen. Dagens talman, en snabbpratande kvinna genomförde omröstningarna men inte riktigt så snabbt som Andreas Norlén enligt Johan Andersson.
 


Hemfärd och ett fikastopp (räkmacka) i Vagnhärad. En eloge till Blåklintsbuss att vi slapp de tråkiga vägkrogarna på både uppresa och hemresa. Alla verkade tycka det varit en givande dag, trots snömodd och kyla. 

 

Ulla Claeson 

Boulefest hos SPF Seniorerna Baltzar 2023-11-24

SPF Seniorerna Baltzars boulespelare har haft boulefest med 35 deltagare. Tre lottade omgångar spelades med mellanliggande förtäring. 

Fyra spelare hade 3 vunna matcher. Dessa prisades tillsammans med 3 dragna vinnare.


Våra nya bouleansvariga Lena och Peder Johansson ordnade festen med den äran och den goda maten var delvis köpt på Maxi.
Robert

 

Lunchträff 2023-11-22

En liten skara Baltzar-spf-are har träffats på restaurang La Beirut för gemensam lunch. En buffé med allehanda goda anrättningar erbjöds.
 


 

Månadsmöte 2023-11-16

SPF Seniorerna Baltzar i Motala har haft månadsmöte i Gamla Folkets Hus. Vice ordförande Benny Wessman hälsade alla välkomna och informerade om kommande aktiviteter. Tarja Dahlin Linde från KPR informerade om vad som händer inom kommunen vad gäller äldrefrågor mm. För dagens underhållning stod filmaren Janne Berglund. Han visade gamla stillbilder från ett tidigt Motala men också två filmer, en från tidigt 1920-tal och en från 1950-talet. Det blev ett uppskattat inslag där många kände igen sig, många kommentarer och glada skratt. Eftermiddagen avslutades med sedvanligt kaffe och fralla/småkakor och naturligtvis ett par lotterier.  

Caj Claeson

SPF Seniorerna Östgötadistriktet har haft ordförandekonferens på Vårdnäs Stiftsgård för ca 40 styrelsemedlemmar.
Ett digert program med bl a följande programpunkter: Chefredaktören på Corren Christer Kustvik som kåserade över temat ”Medieutveckling – lokalt, nationellt och globalt”. Riksdagsledamot Susanne Nordström som talade över frågan ”Hur kommunicerar vi så att budskapet når fram” samt Biskopen i Linköpings stift Marika Markovits där ämnet var ”Kyrkans reflexion kring seniorers ensamhet”.

SPF Seniorerna Baltzar utnämndes till Årets förening 2023 med motivering
SPF Seniorerna Baltzar som utvecklar sin verksamhet bl a genom samarbete med andra aktörer och erbjuder högklassiga arrangemang till egna medlemmar och andra seniorer”.

SPF Baltzar förärades dessutom med en prissumma på 2.500:-.

På bilden ses SPF Seniorernas Baltzars ordförande Britt-Marie Sahlén

 

Hjärnkoll den 24 oktober 2023
Till höstens andra frågesportseftermiddag kom 21 glada föreningsmedlemmar, varav en var där för första gången. Som vanligt visade alla lagen prov på god kunskap inom en massa områden och den här gången fick arrangörerna ta till en utslagsfråga för att få fram slutliga vinnare. Frågan gällde hur många utrikes födda från Island det fanns i Sverige den 31 december 2020. Rätt svar var 5932 och Annci, Conny, Britt-Marie vann genom att svara 5430. Bodil, Birgitta, K-G kom därmed på andra plats. Båda lagen hade 20 rätt av 32 på de ordinarie frågorna.

Klicka
för
förstoring

Den nya lokalen har fungerat mycket bra och vi, Christina och Astrid, försäkrar att vi har trivts med att anordna denna form av frågesport alltsedan 2014. Men nu, efter precis 10 års arbete med att knåpa ihop lämpliga frågor (sammanlagt mer än 1500), har vi bestämt oss för att med ålderns rätt låta novemberträffen bli den sista. Det är alltså sista chansen att prova på Hjärnkoll med Christina och Astrid den 30 november! Samtidigt är det fritt fram för dem som skulle vilja efterträda oss att anmäla sitt intresse.
Astrid Ekinge
 

Månadsmöte 2023-10-19

SPF Seniorerna Baltzar har haft månadsmöte i Gamla Folkets Hus i Motala, eller som det numera heter, Föreningarnas hus. Fantastisk lokal som de flesta Motalabor på ett eller annat sätt har minnen från. Ordförande Britt-Marie Sahlén hälsade alla välkomna, speciellt våra nya medlemmar och gäster. Efter information om kommande aktiviteter, med lite ändringar av lokal mm, hälsades dagens underhållare välkomna.

Vi gästades idag av Linköpingsbandet Prock, ett gäng glada musiker och sångare som spelade evergreens och med synnerligen hög igenkänningsfaktor. Enbart låtar som alla kände igen och kunde texterna till, och det blev många och långa applåder. Eftersom man spelade uteslutande låtar från 60 och 70-talet kändes det nog för det flesta som att det var rätt musik.

Eftermiddagen avslutades med kaffe och fralla och sedvanlig lotteridragning.

Förhoppningsvis kommer vi att även fortsättningsvis träffas i Gamla Folkets Hus, många verkade nöjda med den nya lokalen.  

Caj Claeson

Gemensam lunch 2023-10-12

Idag var det lunchträff på Restaurang Balkan där vi var ett tjugofemtal SPF-are som kom för att äta gott och framförallt träffas och prata. Det var mycket mat och det verkar vara en meny som passade de flesta. Kålpudding, ärtsoppa med pannkakor mm vällagad husmanskost och jag tror att alla var riktigt nöjda. Naturligtvis var det tårta och kaffe som dessert.
Ulla Claeson

Promenad 2023-10-10

Det var elva seniorer och två hundar som fick njuta av det sköna vädret på promenaden i Fålehagen.
Kerstin och Tarja

Modevisning
Under tisdagseftermiddagen genomfördes SPF:s traditionsenliga modevisning på Café 59:an. Det var 44 st förväntansfulla SPF medlemmar som samlades för att först dricka kaffe och äta en mycket god och fin landgång. Därefter visades fina höstkläder av våra mannekänger. Till slut släpptes besökarna lösa för att shoppa.

/Ann-Marie och Peder

Hemlig resa

Torsdagen den 28 september genomförde SPF Seniorerna Baltzar en Hemlig Resa arrangerad av Blåklintsbuss. Vårt första stopp blev järnvägsstationen i Hultsfred varifrån vi åkte rälsbuss på Nordens längsta smalspåriga järnväg till Västervik. Därefter en god lunch på Café Kårtorp. Efter lunchen fick vi med en lokalguide som berättade om Valdemarsviks historia. Sedan fortsatte färden till Gusums Bruksmuseum som avslutades med kaffe och våffla. Vi var 26 st från föreningen som belåtna återvände till Motala vid 18 tiden.        Fler bilder från resan
/Peder

Höstens första månadsmöte

SPF Seniorerna Baltzar har haft höstens första månadsmöte, ett ovanligt välbesökt möte och tillfälligt i en annan lokal. Ordförande Britt-Marie Sahlén hälsade alla välkomna, speciellt alla nya medlemmar och dagens gäster. Därefter blev information om kommande aktiviteter, bland annat en kommande aktivitet på Slottet i Vadstena öppen för alla - med tema äldre.
Problemet med lokal för framtida månadsmöten verkar nu var på väg att lösa sig då styrelsen arbetar för att vi framgent skall använda det nyrustade gamla Folket Hus.

Sedan blev det tid för dagens programpunkt, Ulf Holmertz som kåserade om allt från kommunens ”parkeringseländet” till sitt förflutna som journalist inom media. Han till och med bjöd på lite ”skönsång”. Sammanfattningsvis blev hans framförande mycket uppskattat, mycket applåder blev det. En handläggare från kommunen höll därefter en kortare information från Överförmyndarkansliet och behovet av ställföreträdare/gode män, innan det blev dags för lotteridragning och kaffe med fralla.
Caj

Hjärnkoll 2023-09-19

Höstens första frågesportstävling har gått av stapeln, denna gång i 59:ans trevliga lokaler. Det var fyra 3-mannalag som hittat dit plus paret Drott som bara kunde vara med under första halvan. Det var roligt att se många stammisar igen trots att vi i våras inte kunde lova någon fortsättning på denna aktivitet. Men för att öka dynamiken ser vi gärna att ytterligare några vågar sig på att delta i den här lite lekfulla men ändå seriösa sysselsättningen. Det räcker med att ha intresse för t ex TV:s frågelekar eller att lösa korsord vid köksbordet samt att ha lite allmän nyfikenhet inom olika områden som musik, sport, litteratur, historia och geografi för att kunna vara med och tävla om ett presentkort som gäller för gratis entré på valfritt månadsmöte inom ett halvår.

Exempel på vad som efterfrågades denna gång var kastgrenar inom herrarnas 10-kamp, madam Flod i Hemsöborna, Trollflöjtens Papageno och vad ordet autodidakt betyder. Det lag som lyckades besvara flest frågor rätt var Annci och Conny Eriksson tillsammans med Britt-Marie Andersson och de fick ihop 23 poäng av 32 möjliga. Det krävs sällan full pott för att hävda sig och det kan kanske också vara bra att tänka på för den som ännu inte vågat komma med i gänget. Det är aldrig meningen att någon ska behöva känna sig otillräcklig eller utlämnad, i synnerhet som man alltid har lagkamrater att luta sig mot eller skylla på.

Septemberomgången var ett första försök till nystart efter det att Café Utsikten har lagt ner. Den nya lokalen visade sig vara mycket bra för ändamålet och kaffebeställningen gick smidigt och snabbt i pausen. Vi gör ett nytt försök tisdagen den 24 oktober och hälsar alla som vill testa sin allmänkunskap välkomna till en trevlig eftermiddag.
Astrd Ekinge

 


Distriktsmästerskap i Hjärnkoll


Den 12 september anordnades distriktsmästerskap i Hjärnkoll. Arrangör var Vreta kloster och arrangemanget ägde rum i Fontänen, Linköpings ärevördiga gamla brandstation. SPF Seniorerna Baltzar deltog med två lag. Lag 1 med Lena och Arne Drott och Margareta Granath och lag 2 med Annci och Conny Eriksson och Birgitta Backman.

Nio lag tävlade och svarade på 15 frågor (enkla eller dubbla) inom ämnesområdena: Världen, Då och nu, Naturvetenskap, Idrott lek och spel, Ord och kuriosa, Litteratur, Kropp och själ, Scen, musik och konst. Lagen som tävlade var från SPF föreningarna: Boren med två lag, Motala med två lag, S:t Olof ett lag, Plogen ett lag, Vikbolandet ett lag och Vreta kloster med två lag.Till slut segrade lag Boren 1 från Borensberg med deltagarna Anita Larsson, Britt-Marie Gustavsson och Gösta Gustavsson.På andra plats kom S:t Olof Norrköping och på delad tredjeplats de två Motalalagen.

Vi blev mycket trevligt mottagna i den imponerande lokalen, men värdarnas brist på rutin lyste igenom litet trots en manstark funktionärsskara. T ex redogjordes för alla lagens resultat mellan varje fråga. En onödig fördröjning. Dessutom förekom tveksamheter både gällande frågor och svar samt onödigt långa svarstider, upp till 1,5 min.
Men stämningen var god och vi hade en trevlig eftermiddag.
Arne Drott

 

Vandring 2023-09-12

En glad liten grupp mötte upp på höstens första vandring.

Vi var på Tycklinge i Vadstena och fick njuta av en riktig fin somrig dag så här på höstkanten.
Kerstin och Tarja

Pubkväll 2023-09-06
SPF Seniorerna Baltzar hade pubkväll i onsdags. Vi var ett tjugotal som träffades i Borenshultskiosken för att ta något att äta och dricka. Det var trevligt och det blev som vanligt mycket skratt och väldigt gemytligt. Det känns verkligen att det är en kvarterskrog, trevligt, enkelt och avspänt.
Ulla Claeson

Köpenhamnsresa

SPF Seniorerna Baltzar har varit på en två-dagars bussresa till Köpenhamn, en mycket trevlig resa. Färja över till Helsingör och besök på konstmuseet Lousiana, därefter mot Köpenhamn och till hotellet. Middag på kvällen och dag två ett fantastiskt intressant studiebesök bakom kulisserna på nya operahuset, därefter båttur längs alla kanalerna. Efter en riktigt god lunch och lite fri tid att ströva runt i centrum satte vi oss i bussen för hemfärd. En trevlig, intressant och givande resa men god mat.     Fler bilder från resan

Caj

SPF förbundsmästerskap 2023

 

Tre lag från SPF Seniorerna Baltzar deltog i årets förbundsmästerskapsrepris i Västervik. Vädret var denna gång gynnsammare än 2021. Bäst av våra lag var lag Guie (bilden) som fick fyra segrar av de sex som spelades i grundserien.
Robert

Fler bilder från mästerskapet.

 

Upptaktsmöte 2023-08-17

SPF Seniorerna Baltzar i Motala har haft uppstartsmöte inför kommande säsong, som vanligt träffades vi på ängen bakom museibyggnaden vid torrdockan. I år var det ovanligt många som kom till vårt första möte. Ordförande Britt-Marie Sahlén hälsade alla välkomna efter sommaruppehållet. Programgruppen informerade om kommande aktiviteter och påminde om att inte glömma att anmäla sig i god tid. Efter en klurig tipspromenad och prisutdelning serverades korv med bröd till alla. Som vanligt hade vi vädrets makter på vår sida i år också, lagom varmt och ett strålande solsken.
Caj

Båtresa med kung Sverker

Den 30 juni kl 19.00 blev det en båtresa ”Räkfrossa” med Kung Sverker som gjorde en tur på Vättern. Vi var 32 personer som fick avnjuta en härlig tur med en sol som lyste till och från.

Räkor fick man äta hur mycket man ville med tillbehör. En trubadur underhöll oss under kvällen. Vi var åter tillbaka kl 22.00 med mycket nöjda medlemmar som tackade för detta.

Yvonne                                                       Fler bilder från resan Länk

Bridgeavslutning

Den 26 juni gjordes den sista bridgespelet i SPF;s regi innan sommaruppehållet. Vi startade med en sillunch och vid halvlek intogs en god kaka med kaffe. Det blev mycket uppskattat. Vi var 32 som spelade.

Yvonne                                                                   Klicka på bilderna för förstoring!
 

Terminsavsluting bowling 2023-05-17
Terminsavslutningen skedde med spel för mixade lag. En uppskattad spelform där lag 3 vann tack vare tur? med strikarna.

Därefter en fikastund i Lilla Hembageriet. Återstart vecka 36 och vi ser gärna att flera hittar den här sporten.

Tomas

Utflykt till Hägerstads slott 2023-05-31

Sista dagen i Maj gjorde 39 glada SPF medlemmar en härlig utflykt till Hägerstad Slott och Åtvidaberg. Vi fick gott förmiddagskaffe och slottets dramatiska historia berättad för oss av de nuvarande ägarna Stefan och Agnes Lätt. Deras renovering av slottet har också gått på TV4 i 8 avsnitt Finns nu på TV4 play. Efter det intogs lunch på Villa Baro. Sista besöket för dagen var Åtvidabergs Bruks och Facitmuseum. Där vi också undfägnades med bussfika innan vi vände åter mot Motala.
Viveca Johansson
 

Fler bilder

Gemensam lunch 2023-05-26

29 SPF Baltzar Seniorer åt lunch tillsammans under livliga diskussioner. Restaurang Wetternmagasinet erbjöd en riklig och välsmakande buffé.
Robert

 

 

 

Stadsvandring 2023-05-24
På onsdagseftermiddagen i strålande sommarväder var vi 15 st SPF:are som tillsammans med slussvaktare Karlssons fru vandrade runt i centrum och hamnen. Hon hade mycket att berätta om kanalbygget och folklivet i Motala centrum förr i tiden. Vi mötte även en piga som vandrat tillsammans med likasinnade från Fryksdalen i Värmland till Motala för att söka jobb under sommaren. Hon hade fått jobb som kanalbanksstampare, alltså stampa till jorden på kanalbanken från kanalbygget.

Till sist nere vid kanalbolagets kontor träffade vi Baltzar von Platens fru som varit och besiktat gravplatsen som Baltzar sett ut till sin familj. Hon var nöjd med arbetet och platsen. Vi som var med bjöds på en informativ och trevlig stadsvandring.
Peder

Månadsmöte 17 maj

SPF Seniorerna Baltzar har haft vårsäsongens sista månadsmöte. Ordförande Britt-Maris Sahlén hälsade välkommen och vände sig då speciellt till våra nya medlemmar. Efter en genomgång av folkhälsodagens och tipspromenadens kluriga frågor blev det prisutdelning. Det hade varit bra uppslutning på folkhälsodagen och de som ansvarat för arrangemanget tackade alla som hjälpt till.

Dagens underhållning stod Trubadurjohan för och det blev ett brett utbud av låtar som många av oss vuxit upp med, från dansbandslåtar till Streaplers och fram till Lisa Ekdal. Musik som jag tror uppskattades av alla, det var många som hade svårt att sitta still.  Därefter blev det lottdragning och kaffe med fralla.

Caj

Dagsresa till Ellen Keys Strand

43 glada medlemmar har den 11 maj gjort en dagsresa till Ellen Key Strand. Vi fick en bra guidning om Ellen Key och hennes livshistoria. Vi åkte via Västra Väggar över Omberg mot Ombergs Golf & Resort för lunch.
På Omberg var naturen som allra vackrast. Vi såg blåsippor, vitsippor, gulsippor, gullvivor, ramslök och körsbärsträd i blom.Över vägen hoppade ett rådjur och citronfjärilar dansade i solen. (Bilderna förstoras om du klickar på dem)


Framme på lunchstället serverades vi god mat och kaffe på maten. Vi gjorde stopp på Narr Chokolate Shop och Blomsterladan. Vi fortsatte till Centralkonditoriet i Väderstad där drack vi eftermiddagskaffe med Wienerbröd och kaka i trädgården.
Viveca Johansson

 

SPF Seniorerna Baltzars Folkhälsodag i Råssnäs 2023-05-09

Ca 50 personer träffades i strålande solsken i ett mycket vackert Råssnäs kl 10.00.

Jan Eklund berättade om fåglar i vårt närområde och vi hoppas med hans hjälp, kunna start en nybörjarcirkel om fåglar våren 2024.

Korpen med Annelie Hagen som ledare, bjöd på uppvärmning inför tipspromenaden och påminde om vikten att träna och vår fina rabatt på 10% på redan rabatterat pensionärspris, om du vill träna på Korpen. Vilken fin uppslutning på uppvärmningen!!

36 personer deltog i tipspromenaden som leddes av Kerstin Svedmert och Ulla Claeson. Kerstin visade också balansövningar under promenaden. Vid fråga 8 längst ut på udden, bjöd vi på korv med bröd och saft. Peder Johansson, Bengt Hellqvist och Caj Claeson skötte grillen med den äran och fick hjälp av värdinnorna Eva Göransson och Margareta Jansson!

Vid bouleplanen kunde man sedan prova på golf som leddes av Wolfgang Gosch och boule som Sven-Olov Abrahamsson höll i.

Många hade fika med sig och vi pratade och njöt av varandras sällskap.En härlig förmiddag i solen!

STORT TACK till alla som hjälpte till och till alla som kom och deltog!

Svar på frågorna och prisutdelning sker på nästa månadsmöte onsdagen den 17/5 kl 14.00.

Katarina Jakobsson                           Fler bilder från folkhälsodagen (länk)
Folkhälsoombud

 

Pubafton 2023-04-26

I onsdags var det dags för pubafton på Brasseri Kanalparken. Vi var 21 personer som hittat dit. Hög stämning och mycket skratt och prat och dom flesta provade på utbudet av det som erbjuds i matväg. Ett trevligt tillfälle som jag tror uppskattades av alla.

Caj och Ulla Claeson
 

 

Vikingarna i Motala

SPF Seniorerna Baltzar i Motala var i helgen medarrangör och värdar när Vikingarna med Christer Sjögren gav en bejublad konsert i Lokverkstan invid Göta Kanal. Det var en konsert med sittande publik men det fanns även möjlighet att dansa för de som ville. Alla verkade mycket nöjda med arrangemanget. Totalt kom det nästan 800 personer. Ett mycket lyckat och uppskattat evenemang, bra underhållning och det blev en helkväll jag tror att många kommer att minnas.

Caj Claeson
Sekreterare SPF Seniorerna Baltzar

 

 

Månadsmöte 2023-04-20

SPF Seniorerna Baltzar har idag haft månadsmöte på Harrys i Motala. Ett välbesökt månadsmöte, där ordförande Britt-Marie Sahlén hälsade nya och gamla medlemmar välkomna. Därefter information om kommande aktiviteter, bland annat om friskvårdsveckan i början av maj mm.
För dagens underhållning stod Dan Larsson som tog oss med på en musikalisk resa (länk) med sitt klarinettspel. Ett brett program med folkmusik, visor och jazz men också opera och psalmmusik. Underhållningen uppskattades verkligen och han fick mycket applåder.
Där efter kaffe med skinka/ostfralla och eftermiddagen avslutades traditionsenligt med lottdragning.

Caj Claeson

Avtackning 2023-04-19

Astrid och Robert Ekinge har under många år med stort engagemang ansvarat för SPF:s boulespel. De har nu lämnat det ansvaret och avtackades med blommor och gåva under onsdagens boulespel.

Lena och Peder

 

Promenad 2023-04-11

Idag var vi 14 stycken (12 kvinnor, 2 män och 2 hundar) som vandrade i Västanvik. Vi hade både sol, moln och friska vindar. Rundan vi gick var ca 5,5 km. Tack Ann-Marie Jansson Hjalmarsson för guidning mm.
Kerstin

Travkväll 2023-04-03

Vi var 17 personer från SPF Seniorerna Baltzar som under måndagskvällen besökte Mantorps travet.

Där fick vi information om travet och travsporten av travkusk Kim Ericsson. Vi hade en en trevlig kväll med vinster, förluster samt mat och dryck.
Peder Johansson
 

Vinprovning 2023-03-29

SPF Seniorerna Baltzar hade igår kväll vinprovning med 30 av våra medlemmar. Per Jonås höll en helt fantastisk provning där han presenterad fyra olika druvor och vi fick smaka fyra riktigt goda, men sinsemellan helt olika viner.

Därefter blev vi serverade varsin liten låda komponerad av Mia Bremer, som tidigare hade restaurang Hörnet i Vadstena. Alla var lyriska över all den goda maten. Det blev en lyckad kväll, goda viner, god mat och det var många som ville ha flera vinprovningar, längre fram.
Ulla / Caj

Hjärnkoll 2023-03-27

Våren 2014 startade Christina och jag den frågesport som av förbundet fått namnet Hjärnkoll. Sedan dess har vi fortsatt varje år med avbrott under pandemiåren och i måndags avverkade vi de sista av de drygt 1500 frågor som vi totat ihop. Åtta lag tävlade denna gång om äran att vinna och de som drog det längsta strået var det lag som bestod av nestorn Arne Drott med fru Lena samt Margareta Granath. Paret Drott har varit flitiga frågesportsdeltagare alltsedan starten och detta var faktiskt den sextonde gången de segrade, de sju senaste gångerna tillsammans med Margareta G. Andra plats delades av två andra veteranlag, Annci och Conny Eriksson i det ena och Laila och Eije Skärstrand tillsammans med Gerd Hellman i det andra. Vi är mycket imponerade av den entusiasm och gedigna kunskap som dessa medlemmar och alla andra icke namngivna, som så troget återkommit till våra sammankomster, besitter. Vi har också under alla år haft glädjen att kunna hålla till i Café Utsiktens mycket ändamålsenliga lokaler och i pauserna kunnat njuta av Gudrun Hellmans dignande kaffebord.


Många medlemmar hittade alltså till frågesporten från början men under åren har också många nya medlemmar tillkommit och blivit troget återkommande. Sammanlagt har vi under dessa drygt nio år stiftat bekantskap med 100 medlemmar som en eller flera gånger velat utsätta sig för våra frågor. Del har varit mycket glädjande och berikande för oss två arrangörer som trivts bra med uppgiften.

Astrid Ekinge                           Bilden visar frågesportledarna Christina och Astrid (Foto Conny Eriksson)

 

Gemensam lunch 2023-03-23

Vi var vi 27 st. som träffades på Vänner och Vin.
Vi åt en en mycket god lunch.

Alla verkade väldigt nöjda med vår lunchträff. 
Marita 

 

Månadsmöte 2023-03-16

Ett välbesökt månadsmöte inleddes med att ordförande Britt-Marie Sahlén hälsade alla men speciellt nya medlemmar välkomna. Ordet lämnades sedan till Kerstin Svedmert som informerade om "Kärleksveckan" där medlemmarna inbjöds till inslaget "Bingospel på Frimans hotell" maximerat till 40 personer. Som promenadansvarig puffade Kerstin även för denna aktivitet.
 

Bilderna förstoras vid klickning

Mats Kinell höll därefter ett bra och intressant föredrag om kanalen och Motala verkstads betydelse för framväxten av Motala som stad. Idag är det lite svårt att föreställa sig att verkstadsområdet var ett helt eget samhälle, ett samhälle där kanalen och verkstaden var det som helt styrde människornas vardag. Successivt växte Motala stad fram och blev sent under 1800-talet en egen stad. Intressant föredrag som verkar ha fångat publikens intresse.

Samkvämet avslutades med kaffe med smörgås samt lottdragning.

Robert/Caj

 

Vandring den 14/3 
 
Pga regn och blåst uteblev många vandrare denna gång. Vi var två som gick en promenad var för sig.
Kerstin

Hockeykväll 2023-02-31

SPF:s andra Hockeykväll blev ingen succé för LHC när man förlorade med 2-1 mot Timrå. Men vi hade ändå en mycket trevlig kväll.
Peder

Hjärnkoll 2023-02-27

Det var god uppslutning även denna gång även om det inte blev något nytt rekord.
24 kunniga och vetgiriga medlemmar kom till februariträffen. Först var det lite uppvärmning med muntliga frågor från förra gången. Det var ett antal frågor som högst ett av lagen kunde besvara rätt då, men nu visade det sig att många visste svaren direkt, t ex att Afrika har 54 självständiga stater.  Detta var ett bra exempel på att man kan lära sig något nytt varje gång man är med på föreningens frågesport.

Därefter följde som vanligt två omgångar med 16 frågor i varje. Efter en omgång ledde paret Drott och Margareta med en poäng över paret Eriksson och Birgitta Backman, men de senare hämtade in försprånget och svarade dessutom otroligt nära det rätta svaret på utslagsfrågan som gällde hur många utlandsfödda från Uganda som bodde i Sverige 31 december 2021. Rätt svar är 5262 och lag Annci / Conny / Birgitta föreslog 5235. Grattis till ännu en seger!

Den 27 mars blir det "säsongsfinal" med Hjärnkoll. Som vanligt är alla mycket välkomna att delta.

Astrid

 

Teaterresa 2023-02-25

En busslast med SPF Baltzar seniorer har under en lördagskväll löst mordgåtor och ätit gott i Lerbäck.  Deltagarna syntes nöjda med arrangemanget och tackar resekommittén för initiativet till resan.
Robert

Gemensam lunch 2023-02-22

Inte mindre än 32 medlemmar kom för att äta lunch i trevligt sällskap. Maten var god på restaurant Lyckan och ljudnivån skvallrade om att det fanns mycket att prata om.

Klicka på bilderna för förstoring

Robert

Årsmöte 2023-02-16

SPF Seniorerna Baltzar har i veckan haft sitt årsmöte på Harrys i Motala. Ordförande Britt-Marie Sahlén hälsade alla välkomna och då framförallt alla våra nya medlemmar. Efter parentation med en tyst minut för de medlemmar som lämnat oss under det gångna året, påbörjades årsmötesförhandlingarna.

Vid årsmötet omvaldes den sittande styrelsen och beviljades ansvarsfrihet för det gångna året.  Styrelsen består efter årsmötet av Britt-Marie Sahlén, Benny Wessman, Sven-Olof Abrahamsson, Katarina Jakobsson, Ulla Claeson, Lena Johansson och Caj Claeson. Ordförande informerade om kommande aktiviteter innan det blev dags för dagens underhållning.

Trubaduren och musikern Erling Lundberg underhöll med en härlig blandning av allt från Sven-Ingvars till Elvis, varvat med egna anekdoter och erfarenheter från sitt långa liv som underhållare. Det var ett mycket uppskattat inslag, som jag tror gick hem hos många. Därefter blev det lottdragning och kaffe med fralla.
Caj

 

Vandring den 14/2

Den 14/2 vandrade 15 glada pensionärer utmed Varamostranden fram till Nykyrka ridklubb. Där tog vi fram vår fikakorg och njöt en stund innan vi vandrade tillbaka till Z-parken där våra bilar var parkerade.
Lite blåst utmed stranden men i övrigt var vädergudarna med oss.
Kerstin

 

Studiebesök 2023-02-10

Fredagen den 10/2 gjorde spf ett studiebesök på Ctv, där vi fick intressant information om verksamheten, samt en rundvandring på området. Detta var väldigt intressant och alla inbjudna var väldigt nöjda med besöket.

 

Introduktionsmöte 2023-02-03

SPF Seniorerna Baltzar har idag haft en träff med nya medlemmar i Studiefrämjandets lokal i Ängdalen . Det blev ett mycket välbesökt och trevligt tillfälle för att hälsa på våra nya medlemmar. Styrelsen fick presentera sig och det besvarades många frågor och flera medlemmar hade önskemål och förslag på aktiviteter.

Det blev en trevlig träff med bra stämning trots att det var så trångt att många fick sitta med sin kaffekopp i knät. Det blev också ett bra tillfälle för styrelsen att presentera kommande aktiviteter och vår verksamhet i stort.  
Caj
                            Större bilder
 

 

Hockeykväll 2023-01-31

Vår första hockeykväll blev en angenäm upplevelse för oss LHC fans, seger mot Färjestad med 5-2 i en mycket tät och bra match. Vi åkte tåg tillsammans och en promenerade bort till SAAB Arena där vi hade en trevlig kväll. Fler bilder!
Peder

Hjärnkoll 2023-01-23

Till årets första frågesportarrangemang kom glädjande nog rekordmånga medlemmar, 27 stycken, varav sex som var med för första gången. Alla var pigga på at delta i den lekfulla tävlingen och det var således många livliga diskussioner på gång när man sökte svaren till de blandade frågorna. Återigen visade det sig att våra SPF Seniorer besitter en mycket stor samlad kunskap. Vinnande lag fick sammanlagt 23 rätt av 32 möjliga, tätt följt av tre lag som vardera hade 20 rätt. Frågor som ställdes gällde t ex i vilken stat Obama föddes, vilken den absoluta nollpunkten är, varför tolvfingertarmen heter som den gör och vem som spelade den manliga huvudrollen i filmen Såsom i himmelen.

Den 27 februari hälsar vi välkomna till nästa kunskapstest. Ska vi kunna slå deltagarrekord än en gång?     Fler bilder (Länk)

Astrid

Månadsmöte 2023-01-19

SPF Seniorerna Baltzar Motala har idag haft årets första månadsmöte på Harrys, 100-talet deltagare kom till mötet.
Efter välkomsthälsning till alla nya och gamla medlemmar och gäster, informerade ordförande Britt-Marie om kommande aktiviteter, bland annat evenemanget med Vikingarna i Plåtverkstan den 22 april.
Sedan informerade kommunens KPR-representant om hemtjänstindex, en landsomfattande utvärdering av kommunernas hemtjänst.
Programkommittén informerade om kommande aktiviteter fram till nästa månadsmöte.
Därefter fick vi lyssna till Eva-Lena Frick och hennes liv med svensk motionsidrott. Hon berättade om alla åren hon ansvarade för Vätternrundan och alla nya cykellopp som tillkommit under årens gång. Därefter blev det flera år med Wasaloppet och hon hade tänkt sig att avsluta sin karriär men börjar istället som ledare för friidrotten i Göteborg. En intressant och fängslande föreläsning av en person som verkligen brinner för sin sak.
Mötet avslutade med förtäring och lottdragning.

Caj

Pubafton 2023-01-11

Ikväll var det pubafton med SPF på Harrys och vi hade en riktigt trevlig kväll. Dagen till ära bjöd kocken på en gratis silltallrik som förrätt. Vi hade riktigt trevligt och det var mycket skratt och alla verkade uppskatta arrangemanget. Nästa gång träffas vi på Brasseriet Kanalparken.

Ulla Claeson