Detta hände i SPF Baltzar 2014

Promenaden 2014-12-16

Årets sista promenad - skinkpromenaden - lockade 20 medlemmar ned till Varamons strand. Tipspromenaden var som vanligt föredömligt arrangerad av Ann-Cathrine och Inga-Maj. Tipsfrågorna var kluriga och som segrare stod Agne med 10 rätt. 

Ryktet säger att detta var Inga Majs final som promenadansvarig och vi får tacka henne för hennes mångåriga engagemang. Träffen avlutades som vanligt i BK Zeros klubbstuga.

 

 

Fler bilder från vandringen

 

Månadsmöte 2014-12-08

Ordförande Christina Meijer hälsade välkommen och informerade om lokalitetsanvändning under våren 2015, samt om skinkpromenaden den 16 december kl 9.30.

Vivevca Johansson berättade sedan om en innehållsrik resa som hon gjorde till Colombia förra julen. Ett informativt och välförberett framförande som säkert vidgade vyerna för många åhörare.

Iréne Carlsson informerade från senaste LPR-mötet. Mesta tiden användes åt ett försök i Norrköping med en "Äldremottagningsgrupp", men man fick också veta att åldersgränsen för penionärsreserabatt sänks den 1 februari till 65 år.

Därefter förflyttade sig deltagarna till Nykyrka för att på Karolinen inta julbord med luciabesök.

Robert

 

Vandringen den 25 november 

Efter många tråkiga mulna , regniga dagar fick vi se solen. Just den dagen skulle vi vandra i Fålehagen. Tretton tappra möttes upp och vi gick mellan 4-5 km. Under promenaden mötte vi en dam med en liten hund och en stor hund. Dessutom denna söta lilla gris som traskade runt utan koppel. Den var jättesnäll enligt matte. Vandringen avslutades med Inga-Majs mycket goda ärtsoppa inne i Maif skidstuga som vi fått låna för ändamålet.

 Christina och Bert

 

“Hjärnkoll” den 24 november.

15 deltagare från Motala och Vadstena gnuggade sina geniknölar i frågesporten på Cafè Utsikten.


Första omgången vanns av Vadstenalaget Göran Grevfbäck, Irene Anderini och Gunilla Petersson. I pausen blev det prisutdelning, och rätta svaren lästes upp till en kopp kaffe. Andra omgången vanns av Anna Stålbom, Britt- Marie Andersson och Gunilla Edenberg. Alla tyckte att det var en trevlig eftermiddag, i det gråa höstrusket.

Christina Nelson

 

Hjärngympa på Café Utsikten 2014-10-29

 

Det strävsamma paret Lena och Arne Drott vann åter två deltävlingar i senaste omgången av Hjärnkoll på Café Utsikten. Men övriga deltagare trivdes också med arrangemanget.

Astrid

Vandring tisdagen den 28 oktober

15 vandrare samlades vid sporthallen för att bila till Djupvik för en höstvandring. I en för årstiden behaglig temperatur (15 C) banade sig medlemmarna sig fram på vägar och stigar i trakten av Salstervik. Medhavd skaffning intogs i en liten skogsglänta gränsande till Salsterns vatten. Den 4,5 km långa promenaden tog med rasten inkluderad 1,5 timme.
Mellan 200 och 300 Kcal förbrändes per person.

Robert                                   Bildspel från vandringen

 

Teaterresa till Göteborg 2014-10-25

Ett 20-tal medlemmar i SPF Baltzar reste med Vadstenabuss till Sveriges västkust för att se Galenskaparnas 30-årsfest. Under de 14 timmar som resan tog hann vi göra två kaffestopp, äta en lunch och tillbringa tre timmar tillsammans med teaterensemblen. En trevlig resa.

 

 

Robert

 

Månadsmöte på Brödragården den 20 oktober

På måndagens månadsmöte berättade Olle Eriksson 
om den 72 år långa tiden det tagit att få Motala bron på plats

Hälsningar Viveca

 

Fler bilder

Musikcafé på Utsikten 2014-10-13

Ett 50-tal medlemmar samlades på Café Utsikten för att höra Baltzarkören sjunga och svara på frågor i anslutning till melodierna. Förstapristagaren Viveca Johansson hade rätt på 5 av de 8 frågorna.

Efter sången intog de som ville kaffe med dopp från ett dignande bord.

Länk till ett sånginslag här.                     Fler bilder från träffen här

 

Biblioteket visade nostalgifilm 2014-10-06

Ett femtiotal nostalgiska SPF-are kom till biblioteket för att se ett 90 minuter långt filmpass bestående av fyra filmer som biblioteket tillhandahöll.

Den första var från 20-talet. En innehöll reklam från olika företag i Motala.
Så var det två filmer som handlade om Motala Verkstad, dels under produktion, och dels då den revs.


Några kaffesugna besökare gick så till Cafè Utsikten och drack ett gott kaffe med dopp.

Christina Nelson

 

Vandringen den 23 september 

Tio hängivna vandrare samlades vid Motala sporthalls parkering för färd mot Borensberg. Höstens hittills lägsta morgontemperatur skrämde ej och promenadens facit kom att bli mycket bra.


 
klicka på bilden för förstoring 


Solen värmde när den kom åt och kaffestunden intogs i en fin skogsbacke som var svår att slita sig från. Promenaden blev drygt 5 km och var förtjänstfullt rekognoserad av Ann-Cathrine, Bert och Christina R.

Robert                Länk till fler bilder från vandringen

 

Besök vid Motala Industrimuseum den 22 september

Kanske känner inte så många till att det finns ett industrimuseum i Motala. Med tanke på att Motalas hela utveckling har varit direkt beroende av några stora och framgångsrika industrier är det kanske förvånande att vi inte har ett mycket stort sådant på honnörsplats i staden. I stället finns ett litet men nog så sevärt museum inrymt i Motala Verkstads gamla lokaler.  

Den 22 september besöktes museet av några SPF-are för en specialvisning.

Museet visar ett antal modeller och många bilder av levererade produkter. Mycket av det som tillverkats är ju fartyg, lokomotiv, maskiner och mycket stora broar som knappast får plats inne i ett museum.

Den som undrar hur kanalbåten Wilhelm Tham såg ut från början kan avnjuta en originalritning på fartyget som fortfarande är i tjänst men med ändrad och större däcksbyggnad. 

Motalas industrihistoria är inte enbart Motala Verkstad utan även Elektrolux – Dometic  och CTV, numera SAAB Underwater Systems (med författarens första projekt i bildens mitt) (se bild 9 i  bifogad länk) samt Motalabon Franz Hotters otroligt välbyggda och detaljerade modeller av slagskeppet Bismarck och den U-båt som byggdes på Motala Verkstad. 

Besöket på det lite avsides belägna museet gav mersmak och rekommenderas varmt. Eftersom museet drivs ideellt är det bara öppet sommartid men specialvisningar kan beställas på 0141-211345 eller 0141-101200.

Lars Göransson                                Länk till fler bilder från besöket

 

Hjärnkoll i Norrköping 2014-09-19

Distriktet ordnade DM i "Hjärnkoll" i Norrköping. 10 lag från 6 av distriktets föreningar deltog. Av dessa kom tre från SPF Baltzar.

Ett av SPF Baltzars lag belade andra platsen. På bilden får Bert, Arne och Lena motta priserna.

Endast en frågeomgång hanns med och organisationen och genomförandet gjorde att deltagarna hade rätt att undra över om de ansvariga hade läst sina egna anvisningar.

 

Fler bilder från "Hjärnkollen"

Månadsmöte den 15 september

  Se reportage med denna länk.

 

SPF:s Östgötadistriktets årliga bilorientering 

arrangerades lördagen den 13 sept av SPF Boren Borensberg och SPF Baltzar Motala.

Hamnen i Borensberg var startplatsen för ett 25 tal bilar och ca 70 personer från 15 olika föreningar i Östergötland

Ett perfekt arrangemang med en resa som började på östgötaslätten och avslutades med en tur i skogarna vid Ljung och Kungs-Norrby. 

Hela sträckan var ca 5 mil lång, med kluriga vägval, det gällde att hänga med på kartan, samt 12 frågor med anknytning till platsen som passerades.

 

Vid målet, Tjällmo-Godegårds Orienteringsklubbs klubbstuga Trädgårdstorp Borensberg, serverades deltagarna grillad korv med bröd och festis. För att få röra på benen efter bilfärden var det en kort tipsrunda runt klubbstugan. När alla kommit i mål intogs medhavd förtäring i klubbstugan.

Ordföranden i SPF Boren Göran Svensson och vice ordföranden i SPF Baltzar Leif Ramö, informerade om föreningarnas omfattande verksamhet.

Före prisutdelningen underhöll Borens egna förmågor ”Tage&Sture”.

Priserna, det var många, var skänkta av affärsmän i kommunen samt av Motala Kommun.

Avslutningsvis tackade Lars-Erik Bylin från Distriktsstyrelsen för en fantastiskt fint arrangerad SPF-dag i Borensberg.

Ordf. Göran Svensson tackade Trafikgruppen SPF Boren och SPF Baltzar för allt det arbete som ligger bakom ett så stort evenemang, samt tackade alla SPF-are som kommit och bidragit till denna lyckade dag

Vid pennan Göran Svensson

 

Besök i Skänninge den 8 september

Måndagen den 8 september samlades 22 Baltzarmedlemmar vid Sporthallen för att med egna bilar bege sig till Skänninge, den äldsta staden i vårt grannskap. Skänninge, en stad som första gången omnämns år 1178, fick sina stadsrättigheter i början av 1200-talet och var på 1200- och 1300-talen en av Sveriges viktigaste städer där det finns mycket att se för den som är intresserad av historia eller allmänt intresserad av vår hembygd. 

Vi inledde dock besöket med att smörja kråset på Skänninge Stadshotell som nyligen övertagits av ny ägare med höga ambitioner. VI hälsades välkomna av hotellets unga vd (!) som såg till att vi var nöjda. Lunchen smakade förträffligt men faktiskt är den anrika hotellbyggnaden i sig själv värd ett besök med sin varsamt nyrenoverad matsal. Några av oss smög upp och tittade på den vackra Oscarssalen  på andra våningen.

 

När magarna var väl fyllda väntade Carina från Skänninge Hembygdsförening utanför dörren och hon ledde oss på en rundvandring bland några av de gamla byggnader som ligger mitt i staden. Vid den tomt där Allhelgonakyrkan en gång legat beskrev vår guide stadens historia. Därefter vandrade vi till de museigårdar som visas av hembygdsföreningen. Det var Axbomsgården  som nu används som skolmuseum, örtagården , Sandbergsgården och Sjölingården där tidstypiska inredningar och föremål fyllde husen.

Det regnade när vi lämnade Motala och det började regna igen när vi satte oss i bilarna för att åka hem men under rundvandringen hade Skänninge hembygdsförening fixat uppehåll!

Hälsningar

Lasse Göransson

Länk till fler bilder från utflykten

RM i boule 2014

Från SPF Baltzar reste 30 medlemmar och deltog med 10 lag  i mästerskapet. 
Inga framskjutna placeringar kunde noteras utom ett lag i mixed som nådde kvartsfinal.

Huvuddelen av Baltzargänget bodde på ett vandrarhem i Borgholm och övriga använde husbil för övernattningarna. Vädret var inte det allra bästa, men inga större regnmängder föll över spelarna. Stämningen var god och många var nog lite trötta efter de 6 matcher som alla fick spela under lördag-söndag. 

Ett trevligt samkväm ordnades på en restaurant i Borgholm på lördagkvällen.

Föreningens webbredaktör stannade även på måndagen för att uppleva södra Öland.

Robert                                                                     Bildspel från Öland

 

"Hjärnkoll" den 1 september

Vi var 10 deltagare. Marianne, Rosmarie och Anna vann båda omgångarna. Som vanligt drack vi gott kaffe i pausen.

Vid nästa månadsmöte kommer vi att genomföra en omgång för att visa upp frågesportformen för de andra medlemmarna. Samtidigt kommer vi att ta upp anmälan till DM i Norrköping den 19 september. Vi får starta med 3 lag, inalles 9 personer. Där hoppas jag på ett komplett deltagande. Vi har så många duktiga medlemmar! Man kan ingå i ett lag även om man inte haft tillfälle att vara med tidigare.

Christina Meijer

 

Minigolf den 25 augusti 2014

I härlig sensommarsol utspelades spännande kamper i de olika grupper av SPF-are som hade samlats på Varamons minigolfbana för ett trivsamt umgänge under eftermiddagen. Drygt 20 medlemmar hade uppmärksammat programpunkten.

 

En tillväxtbild

Höstupptakt i Råssnäs måndagen 18 augusti 

Ett femtiotal medlemmar och intresserade mötte upp i Råssnäs på en trevlig sensommarsamling med en ovanlig och klurig tipspromenad anordnad av Lotta och Ingela, korvgrillning samt boulespel.

Fler bilder från träffen

Räkkryssning 2014-06-13

Femton Baltzar-medlemmar valde den 13 juni att inte åka Vätternrundan utan i stället åka en mindre ansträngande tur ut på Vättern med M/F Kung Sverker och mumsa på räkor.

Vi samlades strax före kl. 19 på kajen vid Kung Sverkers förtöjningsplats bland mängder av förväntansfulla cyklister. Cyklisterna väntade på sin starttid och vi väntade på att få gå ombord och på att skålarna med räkor skulle ställas fram.

Efter losskastning tog vi oss i sakta mak med kaptens säkra hand på ratten över Skepparpinan och under den nya bron som ter sig ännu pampigare från undersidan och på så nära håll. Vi passerade kända platser som Tegelviken och Dynydden innan maten kom i sikte på borden. Medan vi njöt av goda räkor och av goda drycker av varierande slag tittade vi in mot Varamostranden, Lemundalandet och vi passerad Sandön. På avstånd såg vi det som skärgårdsborna kallar en ”Ålkråkeholme” d.v.s. en ö vars växtlighet är totalförstörd av Skarvens spillning.

På väg tillbaka till  Motala pratades det flitigt under kaffet efter maten och återfärden förgylldes av en solnedgång som vi såg precis under molnkanten. En solnedgång över sjön är förtrollande vacker! Vid 23-tiden var vi åter förtöjda vid kajen och efter att ha gått iland och åter ha trängt oss genom mängden av cyklister satte vi i den ljumma sommarkvällen kurs mot hemmet och den egna sängen. En alltigenom lyckad kväll!!

Fler bilder

Lasse G

 

Utskicket packat och klart

Styrelsen samlades traditionsenligt hos Christina för att fylla 500 kuvert med information om föreningens höstprogram. Arbetet avslutades lika traditionsenligt med värdinnans goda rabarberpaj. 

Fler bilder från inplockningen

 

SPF Östergötadistriktets boule-DM

I sol och värme uti Råssnäs, Motala avgjordes årets DM. Representanter från endast sju av distriktets 31 föreningar deltog, förmodligen ett resultat av distriktets bristande arbete med att bjuda in till denna fest. 18 av de 37 lagen kom från SPF Baltzar som ju även hade hemmaplan. SPF Baltzars dominans visade sig även i resultatlistan där de sex första platserna belades av hemmaföreningen. Spelformen var monrad. Alla lag fick spela fyra matcher och därefter följde semifinaler och final. Ortens bouleklubb, Boule von Platen, stod förtjänstfullt för spelets genomförande. Distriktsordförande Lindy Yngvesson hälsade välkommen och stod slutligen för prisutdelningen.

Det vinnande laget bestod av Ferenc Csenyi och Haine Svensson. Silvermedaljörer blev Katarina Johansson och Bengt Pihl.

 

På bilden ses (från vänster) silvermedaljörerna, guldmedaljörerna och de två lagen på tredje plats.

Fler bilder från tävlingen

Robert

Bouleutbyte med SPF Kontakt, Tranås

Tisdagen den 20 maj steg 44 boulespelande SPF:are upp vid 6-tiden för att ta bussen ned till Hullaryd för ett vänskapsutbyte med tranåsboulare. Tre matcher spelades med 20 lag från varje förening. SPF Baltzargänget klarade sig även denna gång mycket bra i konkurrensen.

Efter spelet intogs lunch i Gränna och därefter besökte en grupp Andrémuseet. Klockan 17 var vi åter hemkomna efter en dag som vittnade om sommarens ankomst.

Fler bilder från utflykten

Robert

Majvandringen på Skönnarboleden

Vi vaknade till en dimhöljd stad, men lagom till att vi nådde Christinefors för att anträda vandringen hade dimman lättat och temperaturen stigit till 15 grader. 

Blåbärsriset vid stigkanterna såg till så att byxbenen och skorna inte var torra så länge. Vyerna vi såg var som vanligt betagande och naturen kunde spegla sig i tjärnarnas blanka vatten. 

Vi var nio som trivdes tillsammans och njöt av promenaden och som funderade mycket på varför vi inte var flera som började dagen på detta fina sätt.

Bildspel från vandringen

Robert

 


SPF besök vid Vreta Kloster den 14 maj

Ett litet gäng samlades vid lunchtid den 14:e maj för att med egna bilar åka till Vreta Kloster utanför Linköping där vår guide Märta Karlsson väntade på oss. Vi inledde rundvandringen i kyrkan i en förhoppning att regnet skulle ha passerat till vi skulle vara utomhus.

Vreta Kloster var Sveriges äldsta nunnekloster, grundat av kung Inge den äldre och drottning Helena på 1100-talet för Benediktinerorden. Senare kom klostret att användas av nunnor tillhörande Cistercienserorden och användes till 1582 då de sista nunnorna dog.

Under ledning av Märta Karlsson företog vi en promenad på platsen för det nu rivna klostret. De ursprungliga murarna syns i dag, restaurerade till låga stenvallar och många av det tidigare klostrets rum syns och har identifierats. 

Den medeltida kyrkan, också den uppförd under 1100-talet på resterna efter en äldre kyrka från tidigt 1000-tal, är en av de mest intressanta i Sverige och innehåller många intressanta detaljer. I kyrkan finns bl.a. ett antal gravar med stoftet efter historiskt betydelsefulla människor. En imponerande grav misstänks dölja kvarlevorna efter ”grundaren” av Sverige, Birger Jarl. I kyrkan finns ätten Douglas´ gravkor, gravkoret åt den Stenkilska ätten på Vreta Kungsgård och fader till kung Inge d.ä, som var kung mellan 1060 och 1066 och som med mycket övertygande metoder kristnade de motsträviga svearna. Den Stenkilska ättens anfader, kung Stenkil Ragnvaldsson själv, är begravd i Kungskullen utanför kyrkan.

Kyrkan är tillbyggd och ombyggd ett flertal gånger. Vid en vindsrensning i början av 1900-talet hittades en predikstol från 1600-talet och som någon gång därefter demonterats och legat gömd på kyrkans vind. Den predikstolen har återmonterats och används i dag.

När vi tackat vår synnerligen kunniga guide åkte vi till Brunneby och restaurang Bettina och avnjöt kaffe och en fantastisk rabarberpaj.

Besök rekommenderas!!!

                                                                              Lasse Göransson 

Fler bilder från resan

 

Månadsmötet 2014-05-12

Hans Lobell informerade från KPR-möte 2014-04-08 och vår trafikansvarige Roger Sahlén lämnade trafikinformation. Förbundets synpunkter inför riksdagsvalet visades och information lämnades om en valupptakt i Mjölby den 21 aug.

 

 

 

Därefter lämnades ordet till Alf Ek från Alf Eks Auktioner som berättade om antikviteter av olika slag.

 

Den lilla vasen är tillverkad i Motala vid Motala Keramikfabrik värde ca 1.500:-. och den stora vasen är design Gunnar Nylund med harpälsglasyr (roligt namn) värde ca 1.000:-

 

Besök på Medevi Brunn

Den 8 maj samlades 11 medlemmar från SPF Baltzar för att under 2 timmar vandra runt i en av Motalatraktens förnämsta kulturskatter, Medevi Brunn. Vår egen medlem, Sune Allert, var både underhållande och en synnerligen kunnig guide. Han började med att berätta om Medevi Brunns tidiga historia och hur alltsammans började år 1678 när godsägaren Gustaf Soop kontaktade läkaren och kemisten Urban Hjärne och hur de två byggde upp anläggningen med hälsobrunnen som medelpunkt.

 

Sune Allert lotsade sedan guppen runt i området till de 6 byggnader som besöktes och berättade om livet på Medevi, om några av de människor som fordom hade egna hus inom området och om den sjukvård som ända fram till 1982 bedrevs i Medevi Brunns sjukhus. Bl.a. fick vi veta att 140.000 patienter har behandlats på Medevi sjukhus och att 70% av dessa tillfrisknade!

Efter rundvandringen avnjöt 11 något frusna men nöjda deltagare en medhavd kaffekopp med varierande tilltugg.

Lasse Göransson                                                                Fler bilder från Medevi

 

 Hjärnkoll 20140428

Under Astrids fasta ledning gick vårsäsongens sista Hjärnkoll av stapeln på Café Utsikten.

Fem tremannalag tävlade i två tävlingar. Den första tävlingen vanns av lag Carina, Inger och Siv  (se bilden).

Ett ännu mer välrenommerat lag Laila, Lena och Arne vann sedan den andra tävlingen.
  

I september kommer en "Hjärnkoll" göras på ett månadsmöte.

 

Aprilpromenaden

I ett strålande vackert väder samlades 14 vårystra SPF:are vid Sjöbo för att ta en ordentlig promenad. Via Stallsberg och Knäppan rundade vi Hulthagekärren. Gick på spänger längs stranden. Fikade vid ett fågeltorn och återkom till Sjöbo. Väl där erbjöds en extrarunda runt slaggbacken. Sammanlagt blev vandringen över 6 km.

Bildspel från promenaden

 

Månadsmöte på Carlsund måndagen den 14 april

 

För ett 80-tal medlemmar berättade Birgitta Andersson på sitt fantastiska sätt om sitt arbete med att med hjälp av musik få kontakt med dementa. Fastän ämnet var nog så allvarligt fick åhörarna stundtals uppleva en fullfjädrad ståuppkomiker.

Ordförande Christina Meijer påminde om vandringen tisdagen den 22 kl 9.30 och "Hjärnkoll" måndagen den 28 april kl 14.00

Efter lotteridragning väntade kaffe och kaka i matsalen.

 

Bowlingutflykt till Askersund 15 april 2014

En solig vårdag, litet kylig, gjorde vi en utflykt med bowlinggänget till den nybyggda hallen i Askersund. Vi samlades vid sporthallen i Motala kl. 9.30 för samåkning och totalt var vi 28 personer från SPF-föreningarna Baltzar och Boren.

Olearyshallen invigdes den 4 april med 10 banor och var rykande färsk. Goda utrymmen och restaurang med alla rättigheter och vi blev mottagna med öppna armar.

Ulf presenterade anläggningen och berättade historiken om den före detta fabrikens förändring till en toppmodern Bowlinghall/Sportsbar.

Så blev det dags för val av klot och skor. Tyvärr visade det sig att datorsystemet hade kraschat nu på morgonen vilket gjorde att vi fick kämpa  med att manuellt fylla i resultatlistorna. Alla fick spela tre serier och den som inte var nöjd med sitt spel kunde i alla fall glädjas åt de fina banorna och atmosfären. Hallens förträffliga akustik dämpade också  väl käglornas  ångestfyllda rasslande när de vräktes överända av obarmhärtiga klot.

Efter att sista käglan fallit, väntade restaurangens kulinariska utbud på hungriga motionärer. Alla lät sig väl smaka av god mat och en eloge till köket gavs liksom serveringspersonalen som var fullt sysselsatta med att serva det stora sällskapet.

Summering av det här äventyret gav mersmak för många av oss som ser fram mot ett återbesök inte alltför avlägset i tiden.   

Text och bilder: Thomas Lundqvist SPF Boren

Besök på Kolstorp

En regnig och småkall aprildag var 15 deltagare från SPF Baltzar inbjudna till Kolstorps gård vid Bjärkasjön utanför Motala. Bröderna Leif, Örjan och David Pettersson driver där en automatiserad mjölkdrift med 500 kor och tre stallar. Vi var nyfikna på hur en lagård med tre robotar kan skötas och mjölkas av tre personer. Det var intressant för oss, som i andanom såg en gammaldags lagård med mjölkning morgon och kväll, hur förändrat allt blivit. Det heter inte ens lagård längre utan lösdriftsstall. Här mjölkas korna 5 gånger per dag med 3 stycken De Laval robotar och djuren vandrar i lagården från foderrännorna till borstar (som på en biltvätt) och till nästa mjölkning. Korna kan gå ut när de önskar. Alla djur har ett halsband med ett chip och registreras i en central dator. Mjölkmängd, fetthalt, sjukdom och eventuella störningar kan avläsas. Störningar i driften larmar någon av bröderna över mobilen dygnet runt och dagtid arbetar en eller två i stallet.

Djur som har mindre än en månad till kalvning och semineringskvigor finns också i stallet. Kalvar upp till 2,5 månader har en egen avdelning där de är anslutna till en "kalvamma". Varje kalv har ett halsband som talar om för kalvamman vilken kalv det är, hur mycket den ska få ur låtsastutten och vilken sammansättning mjölken ska ha.

Lösdriftsstallet härbärgerar tjurar och kvigor 2,5 - 7 månader. De utfodras 2 ggr om dagen med ensilage, spannmål och kraftfoder.

Örbäck är ytterligare ett lösdriftsstall med 3 grupper djur nämligen yngre kvigor, dräktiga kvigor och tjurar. De får tillsyn och utfodring 1 gång per dag. Tjurarna skickas till slakteri i Linköping närde väger 600 kg och är runt 18 månader.

Gården brukar 260 ha och 60 ha beten. De odlar vall, rågvete, havre/korn och allt utfodras till djuren.

Leif talade med glädje om driften, guidade oss i stallet och svarade på alla. våra frågor

Varmt tack Leif!

Text Lotta Bodegård. Foto Christina Nelson

Länk till fler bilder

 

SPF Bridge DM Östergötland 2014-03-28

 

43 par infann sig i Skänninge för att kora 2014-års mästare. 36 brickor spelades med lunchavbrott.
SPF Birger Jarl stod som arrangör och Torsten Åstrand var tävlingsledare.

På bilden ses det vinnande paret 
Bo Lindblom-Marianne Regnér.

Tre par från SPF Baltzar deltog.

Länk till resultatlista

 

Länk till fler bilder från tävlingen 

Hjärnkoll den 24 mars 2014

Bara ett par timmar efter avslutad vandring var det dags för frågesport på Café Utsikten. Två tävlingar genomfördes med kaffepaus däremellan. I första omgången deltog sju tremannalag och efter kaffet anslöt ytterligare tre medlemmar som bildade lag nr 8. 

Rätta svaren meddelades och segrande lag kunde utses. De som vann lyckades få ihop 11 resp. 12 poäng av 16 möjliga.

Den 28 april är det dags för nästa omgång med utmanande frågor. Alla som tycker det är roligt med frågesporter och trivsam samvaro är välkomna!

Fotnot: tromb och tornado är synonymer,

Astrid 

Segrare omgång 1. Carina, Inger och Inga-Britt

Segrare omgång 2. Inga-Lisa, Siv och Laila

Vandringen den 24 mars 2014

Här kommer en liten rapport från en mycket trevlig vandring i närområdet. Solen sken, fåglarna kvittrade och samtalen böljade. Vi var 14 pers , som traskade på omväxlande grus och stig. 

Det blev ståplats vid fikat, men solen värmde gott. 
 
Ann-Cathrine

Länk till fler bilder

 

 

Månadsmöte 2014-03-17

Efter att ordförande Christina Meijer hälsat nya och gamla medlemmar välkomna lämnades ordet till Annette Axén Ekberg som informerade om Motala kommuns nya hälsocenter. För att äldre skall kunna bo hemma längre är regelbunden motion viktig och detta erbjuds nu på detta center och även "dagstugan Väster" (71:an) och Strömsborg. Informationen finns på denna länk.

Hans Lobell informerade från ett februarimöte i KPR. Denna information finns på denna länk.

 

Efter att information om kommande program lämnats fick eftermiddagens huvudtalare förre kanalbolagschefen Claes-Göran Österlund ordet. Mötet fick en roande och intressant föreläsning om Baltzar von Platen och Thomas Telford. Motalas historia och utveckling som är intimt förknippad med dessa storheter berördes även. 

Efter lottdragning intogs kaffe med tilltugg i matsalen på Carlsund utbildningscentrum.

 

Friskvård i kommunens regi för +65 (Följ denna länk)

 

Studiebesök på Motala bibliotek den 10 mars 2014  

Maria Gottberg hälsade 35-tal medlemmar välkomna och berättade om de möjligheter och den service som kan erbjudas av biblioteket.

Hon visade olika böcker som kan lånas där, böcker med stor stil, ljudböcker, E-böcker m.m. För den som har svårt att ta sig till biblioteket finns möjligheten att få hem böcker "boken kommer" och även bokbussen omnämndes. 

Som avslutning gick vi runt i lokalerna, och fick information om var allt finns.

De gamla filmer från Motala som vi skulle få se hade för lång speltid, och visas därför vid ett senare tillfälle i höst.

Därefter gick vi till Café Utsikten och drack gott kaffe.

Christina Nelson

 

Friskvårdseftermiddag på Café Utsikten

Det var ett 25-tal medlemmar som mötte upp på Cafe Utsikten för att få lite information och kunskap om läkemedel.

Sisko Nordqvist apotekare från Apotektet AB talade först lite om att vi nu har fått flera aktörer inom apoteksbranschen. 
För receptbelagda mediciner gäller samma priser för alla och också detta med att man ofta blir erbjuden ett likvärdigt läkemedel till ett lägre pris. Detta kallas generiskt utbyte. Läkemedel byts ut för att ingen ska behöva betala mer än nödvändigt för läkemedel, varken individen eller samhället.

 Under rubriken  "läkemedel och äldre" behandlades sedan den så kallade “Okloka listan”.

 Apoteket tillhandahåller många  olika tjänster t. ex. hälsokoll, hälsolabbet, blodsockerkontroll, blodtryckskontroll. Man kan också få personlig läkemedelsrådgivning. Men då får man boka tid. Det går också att få hjälp med att gå igenom sina receptbelagda läkemedel och hur dom passar ihop. Detta med hjälp av elektroniskt expertstöd.

Efter en frågestund avslutades eftermiddagen med gott kaffe med dopp och trevligt prat 

Christina Reuter

 


Funktionärsmöte 2014-02-26

26 av 37 kallade funktionärer kom till Café Utsikten för att informera och informeras om det kommande årets arbete. Förslag på kommande aktiviteter ventilerades. Nya och gamla funktionärer presenterades och förevigades. (Följ denna länk)

 

 

Rapport från KPR-sammanträdet 10 februari 2014

 "Hjärnkoll" på Café Utsikten 2014-02-24

Andra omgången av frågesportstävlingen gick av stapeln under trivsamma former. Denna gång kom 21 personer som bildade sju tremannalag. Två frågeomgångar med 16 frågor i varje genomfördes med ett avbrott för intagande av kaffe och dopp. Eftersom denna nya aktivitet verkar vara uppskattad har ytterligare två tillfällen planerats under våren, nämligen måndagarna 24 mars och 28 april kl 14.00.

Resultatgivningen var inte helt rätt. Det meddelades att ett lag vann båda omgångarna, men det riktiga resultatet visas nedan. Tävlingsledningen ber om ursäkt. 

Vinnande lag i tävling 1

Vinnande lag i tävling 2

 

 


Årsmöte i SPF Baltzar den 17 februari 2014

Ordförande Christina Meijer hälsade 120 medlemmar välkomna till det kombinerade februarimånadsmötet och årsmötet. Det meddelades från KPR att man från SPF Balzar önskade en representant i en kulturkommitté som skall ordna underhållning åt äldre som har svårt att ta sig ut på egen hand från boenden av olika slag.

Trafikombudet Roger Sahlén rapporterade från kommunens trafiksäkerhetsråd och  informerade därefter om en NTF-kampanj för bättre personliga halkskydd för gående.  

Årsmötet inleddes därefter med en parentation över de 20 medlemmar som avled under år 2013 varvid Christina Meijer läste en dikt av Pär Lagerkvist och Per-Ove Birgersson spelade ett pianostycke. 

Årsmötesförhandlingarna leddes av Arne Drott med Robert Ekinge som sekreterare.

 

 

Christina Meijer omvaldes till ordförande och styrelsen fick tre nya medlemmar, Agne Eriksson, Lars Göransson och Per Levedahl.

 

 

Avgående funktionärer avtackades. 
Astrid och Robert Ekinge dekorerades med förbundets silvernål efter 6-årigt styrelsearbete och årsmötet avslutades. 

Den nya styrelsen kallades fram för beskådande.

 

Efter årsmötesförhandlingarna underhöll Baltzarkören med ett körsångsprogram med inslag av allsång.

Samtliga funktionärer inbjöds till informationsträff onsdagen den 26 februari.

Efter sedvanlig lottdragning bjöd föreningen på kaffe med dopp i matsalen på Carlsund utbildningscentrum.

 

Premiär för "Hjärnkoll" på Café Utsikten

SPF Baltzar har startat en ny form av aktivitet i och med att den första tävlingen i Hjärnkoll har ägt rum. Förutom arrangörerna Christina M och Astrid samt frågeläsaren Ingalill infann sig sjutton förväntansfulla medlemmar på Café Utsikten för att genomföra en lagtävling i frågesport enligt ett upplägg som förbundet har initierat. Tanken är att fler trivsamma sammankomster ska ske under våren för att eventuellt få fram ett Baltzar-lag som vill delta i ett distriktsmästerskap i september.

 

 

 

 


Vinnande lag etapp ett med tävlingsledaren
(Anna S, Lena D, Arne D)


Vinnande lag etapp två med tävlingsledare
(Birgitta B och Marianne H)

Deltagarna grupperade sig i lag om två eller tre och fick 16 frågor upplästa som det gällde att komma på ett svar på inom en minut. Frågorna spände över åtta olika ämnesområden. Efter ungefär 30 minuter fick man veta rätta svaren och segrande laget kunde utses. Då drack man kaffe med gott hembakat bröd innan man gav sig i kast med ännu en frågeomgång. Alla deltagarna verkade uppskatta den nya umgängesformen och ombads berätta om den för andra så att vi blir ännu fler vid nästa tillfälle som äger rum måndagen den 24 februari.


Årets första månadsmöte

Vice ordförande Leif Ramö kunde hälsa en glädjande stor skara mötesdeltagare välkommen. 

Ordet gick därefter till Karin Linderyd från Platengymnasiet som informerade om ett projekt i gränssnittsdesign som skolan önskade att ett antal pensionärer skulle ingå i som  bollplank.

Hans Lobell informerade därefter från ett sammanträde i KPR.
(länk)

Verksamhetschefen Jan Cederborg informerade om den rättspsykiatriska vården i Sverige och speciellt i Vadstena, ett ämne som tydligen intresserade mycket om man skall döma av mängden frågor som följde.

En entusiasmerande och virtuos kvartett musiker, Örjan Lindgren, Lars Lundqvist, Jan Hammarlund och Kjell Rosenqvist, framförde ett knippe evergreens för de över 100 mötesdeltagarna.

 

 

Information om "Hjärnkoll" som äger rum på Café Utsikten måndagen den 27 januari 
kl 14.00 lämnades.

Efter sedvanlig lottdragning vände deltagarna ned till det väntande kaffebordet.

Före mötet kunde deltagarna ta del av en utställning av små konstverk som medlemmar i Ann-Cathrines teckningscirkel gjort under 2013.

Noggrannare studium av tavlorna.

 

Vårens programutskick

Vårens program har nu sänts ut. 

I ordförandebrevet har tyvärr ett fel insmugit sig. Årsmötet äger rum måndagen den 17 februari 2014

Som vanligt kan årsmöteshandlingarna beskådas på biblioteket, denna gång onsdagen den 5 februari 14.00-16.00.

Bilden visar den avgående styrelsen fyllande ungefär 500 kuvert med information.