ÅTER

Säsongsavslutning 

Bridgesektionen har haft säsongsavslutning med sedvanligt julbord. 42 personer lät sig väl smaka innan spelet började. 

Klicka på bilderna för förstoring

Segrade gjorde Karin Knutsson- Kjell Lindholm. I kaffepausen uppvaktades våra ansvariga Karin och Maggan. De ställer upp varje måndag och torsdag med bl.a resultaträkning efter spelet. 

Inger

 

Bowlingsektionens avslutning höstterminen 2017-12-13

Under hösten har gruppen spelat vid 14 tillfällen och med i snitt 10 deltagare. Några nya har tillkommit och några slutat eller gjort uppehåll.

Vid terminsslutet brukar vi ha tävling med handikapp baserat på terminens sammanlagda  individuella resultat, så också i år. Det gör att resultaten jämnas ut och nu den här dagen kom alla över 400 poäng och ingen över 500 poäng på tre serier. Alltså stor spänning in i det sista.

Efter spelet festade vi på julsmörgås och kaffe i bowlinghallen innan vi skildes för att återses igen den 10 januari 2018.

Text och bild: Thomas Lundqvist

 

Skinkpromenad 2017-12-12

Vi var tjugo personer, som tyckte vädret var rätt skapligt, även om det blåste lite. Den traditionella tipspromenadens frågor var som vanligt lite kluriga. Temat för frågesporten var "Kärlek". Bertil kammade hem skinkan med sina tio rätt.

Efter promenaden samlades vi i en stuga som var varm och skön och försedd med goa soffor och några bord. Vi trivdes med varsitt glögglas och medhavt kaffe. 

Jag skickar med ett par frågor, om det kan vara av intresse. 
Fråga 7
Fråga 12

Ann-Cathrine. 

Månadsmöte 2017-12-07

Årets sista månadsmöte var ett julbord. 80 medlemmar mötte upp för att inta en jultalrik från Östensson och beskåda Motalas Lucia 2017. En välsjungande men ovanligt liten upplaga. Lotteridragning och kaffe avslutade sammankomsten.

Bordsdekoration av Ann-Cathrine

Motalas Lucia 2017

Lotteridragning

Programkommittén utbrister i sång

Jultallrik från Östenssons
Robert

Bilderna är klickbara

Julmarknad på hovstallet

Tidigt på fredagsmorgonen den 1:a advent reste vi upp till Stockholm för att besöka hovstallet och deras julmarknad. Vi började med tidig lunch på Efes taverna på Brunkebergs torg, innan vi åkte till hovstallet som öppnade 12.00.  Vädret var väl inte det bästa, men när vi kom in i hovstallarna så glömde vi vädret. 

Utställarna kom från hela Sverige, 60-70 utställare som visade sina hantverk av finaste kvalitet. Här fanns också kungafamiljens fordonspark och deras förnäma samling av vagnar som används vid statsbesök. Vi besökte också stallet och tittade på kungens hästar.  På eftermiddagen fick vi några timmar att strosa runt i gamla stan. Vid 21-tiden var vi hemma igen efter en trevlig och innehållsrik dag i storstaden. 
//Margareta Ohlsson

 

Boulefest hos SPF Seniorerna Baltzar 2017-12-01

SPF Seniorerna Baltzars boulespelare har haft boulefest med 41 deltagare. Tre lottade omgångar spelades med mellanliggande förtäring. 

Sex spelare hade 3 vunna matcher. Slutsegrare blev Nisse Nilsson med tre vunna omgångar och poängskillnaden 27. 
Astrid administrerade tävlingen och den goda smörgåstårtan köptes hos Lilla Hem.

Robert

 

Hjärnkoll 2017-11-27

Till årets sista frågesporttävling kom 23 vetgiriga medlemmar. Stämningen var hög och det pratades mycket vid borden mellan frågorna. Som vanligt var svårighetsgraden blandad och vissa frågor var ”omöjliga” att besvara, men då fick i stället alla efteråt lära sig att Norrbottens östligaste nationalpark heter Haparanda Skärgård. 

Å andra sidan kunde arrangörerna flera gånger glatt konstatera att kunskapsnivån är hög. Samtliga lag visste t ex att Boklöv införde V-stilen i backhoppning och att både Peter Sellers och Steve Martin spelat huvudrollen i Rosa Pantern-filmer. 

Klicka på bilderna för förstoring

Första deltävlingen vanns av Annci, Monika och Conny som fick 12 rätt av 16 och den andra deltävlingen tog Lena, Arne och Nils-Erik hem med 13 rätt.

Den 22 januari kommer det att finnas nya frågor

Astrid

Vandring tisdag 2017-11-21

Vandringen lockade 17 deltagare. Vi utgick från Maifstugan i Fålehagen och gick en slinga ner mot Gothem, vidare förbi bågskyttebanan och sedan upp mot stugan igen. Vädret var perfekt, hundarna glada och trevliga och pratet flöt fint genom den vindstilla luften. 

Den enda bild vi hade tid att ta är ett fantastiskt fint komponerat konstverk av Sveriges mest populära maträtt! Lägg märke till den geometriskt fulländade och stränga kompositionen med lite vackert kladd i cirkeln, som en kontrast till det strikta upplägget. Konstnär: Janne Jacobsson

 Ann-Cathrine

Månadsmöte på Kulturakademin 16 november 

110 medlemmar kom och lyssnade på Ulf Holmertz som kåserade om det fria ordet.

Lunchmöte tisdag 7 november

SPF Baltzar Seniorerna har haft ett trevligt lunchmöte på Restaurang Sjöglimten, det var 14 glada o hungriga Seniorer som en solig o kall höstdag intog en mycket god lunch under trevlig samvaro.

Janne

 

 

Höstlunch med SPF Seniorerna Baltzars bridgespelare

26 oktober träffades 34 bridgespelande Spf:are för den sedvanliga höstlunchen. 

Tävlingen vanns av Ingrid Rosendahl- Britt-Marie Andersson. 
På delad andra plats Tuula Yngvesson- Gunnar Pettersson och Greta Arvidsson- Christer Bohm

Inger

Resa till Lerbäcks Teater

50 medlemmar i SPF Baltzar reste till Lerbäck för att se en Mordgåta, HOVSJÖMORDET.
Under spelets gång intogs en 3-rätters supé med tillhörande drycker.


Gästerna hade sedan möjlighet att efter Mordgåtans avslut lämna in ett tips på vem som var mördaren, vilket verkade vara en svår utmaning. Under bussresan till Lerbäck bjöds det på något drickbart och senare också ett lotteri med diverse priser.

Janne

 

Vandring

Den 24:e oktober var vi 16 glada vandrare, som gick sex kilometer i Ödebyterrängen. Vädret var perfekt. Regndropparna föll, när vi alla var tillbaka i bilarna.

Ann-Cathrine

 

Frågesporten "Hjärnkoll" 2017-10-23

Denna gång hade några av ”stammisarna” förhinder men i gengäld kom medlemmar som aldrig tidigare prövat på att vara med på vår frågesportsaktivitet, vilket gladde arrangörerna. De föreföll dessutom gilla arrangemanget och sade att de skulle komma tillbaka.


Båda frågeomgångarna vanns av det rutinerade laget Birgitta, Marianne och Rosmarie.

Astrid

 

Månadsmöte 2017-10-19

Ett 100-tal medlemmar kom till månadsmötet som inleddes med att ordförande hälsade välkommen. Vid den följande programinformationen framkom att det planerade musikcaféet måste ställas in då Baltzarkören tills vidare lagt ned verksamheten. 

Tarja Dahlin Lindhe informerade om KPR:s verksamhet och aktuella sociala projekt i Motala kommun. 

Frazzes band underhöll därefter i en timmes tid med en trevlig kavalkad över Sven Ingvars musik där även publiken fick vara med på olika sätt.


Frazzes band roar


Bordsdekoration

Sammankomsten avslutades traditionellt med kaffe vid vackert dukade bord och lottdragning

Robert

Tisdagsvandring i närmiljön 2017-09-26

Höstens första vandring lockade 18 medlemmar, varav några var nya för i år. Vi startade som vanligt vid sporthallens parkering och därifrån åkte vi till Knäppaviken och genomförde en varierad vandring längs stigar, på Vedemövägen och på spänger över orkidékärr. 


Bilden är klickbar

Bilden är klickbar

Vi fann en trivsam plats för kafferasten vid Borens strand och njöt av det vackra vädret. Våra olika mätinstrument visade att vi gått cirka 5 km då vi nådde fram till bilarna igen.

Bildspel från promenaden

Astrid och Robert

 

Hjärnkoll – SPF Seniorernas frågesport 2017-09-25

Höstsäsongens första lekfulla frågesport gick av stapeln fjärde måndagen i september på Café Utsikten. Ett troget gäng fick efter bästa förmåga svara på blandade frågor som Christina och Astrid hade knåpat ihop. 

Första deltävlingen avgjordes efter en utslagsfråga (Hur många utrikes födda från Sydafrika fanns det i Sverige den 31 december 2016?) eftersom två lag hade 11 rätt. Laget som bestod av Marianne, Rosmarie, Birgitta fick en välförtjänt seger eftersom de svarade 2298 och därmed var klart närmast det rätta svaret 2698. Tvåa kom Lena, Arne och Conny som däremot vann den andra deltävlingen och då hade 12 rätt. Den gången kom Monika, Nils-Erik och Börje tvåa med 9 rätt.

Som vanligt hade det dukats upp en mängd goda bakverk till kaffestunden mellan tävlingarna.

Astrid

 

Månadsmöte Torsdag 21 september

Ordföranden hälsade ett 100-tal medlemmar välkomna till höstens första månadsmöte   på Kulturakademin.

Robert Ekinge informerade om vår förbundshemsida och Britt-Marie Sahlén informerade om resor. Därefter lämnades ordet till  Maud Johansson som berättade om gamla Motala, speciellt om husen runt torget och deras ägare.

Sammankomsten avslutades med kaffe med dopp och lottdragning.

Robert

Berlin/Spreewald/Scharnebeck/Lübeck 14–18/9

Vi startar tidigt på morgonen. Vi gör ett stopp vid Ljungbyrasta där de som ville kunde äta frukost. Färjade Helsingborg-Helsingör och Gedser-Rostock. Vi anlände till Berlin på kvällen där vi checkade in på vårt hotell ABBA Berlin Hotel. Gemensam middag.  

 

Fredag. Vår guide berättade historien om denna stad som bytt ansikte flera gånger. Från det glada 20-talets metropol till stortyska rikets ruinhög. En stad som tagit form efter många år av byggnation. Vi  passerade samtliga stora sevärdheter Brandenburger Tor, Riksdagshuset, Gedächtniskirche vid Europa Center, Domkyrkan, Museumsön, Nikolaiviertel och Olympiastadion. Vi såg förstås också det nya moderna Berlin som har rest sig på det forna gränsområdet mellan öst och väst. Det var bara att fascineras av all ny och djärv arkitektur.

 Förintelseminnesmärket (se bild) består av 2711 stenblock. 

Em var fri för egna strapatser. Gemensam middag på kvällen.

Efter frukost på lördagen åkte vi på en härlig dagsutflykt till Spreewald. I detta UNESCO-skyddade område slingrar sig 150 mil vattenväg och vi tar plats på en av områdets 300 små pråmar och ger oss ut. Här fanns inga motordrivna ”flytetyg” vilket bidrar till det fantastiska lugnet. Pråmarna sköts av ”kaptener” som stakar fram dem med 4 m långa trädstakar. För de bofasta är pråmen ett lika viktigt färdmedel som bilen. Efter ca halva tiden stannar vi för lunch. Sen eftermiddag var vi åter vid hotellet. Gemensam middag på en restaurang vid Kurfürstenstrasse.

Söndag morgon åker vi till  Lyftverket i Sharnebeck och tittade på en imponerande konstruktion (bilden visar en modell av lyftverket), där man lyfter stora lastfartyg som måste övervinna en höjdskillnad på  38 meter mellan de olika vattenvägarna som förbinder floden Elbe med Mittellandkanalen. Här intar vi dagens lunch.  Vi fortsätter till Lübeck. När vi kommer till Lübeck var det eftermiddag och vi hade tid att t ex göra besök i Niedereggers tjusiga butik som frestar med marsipan i världsklass o se alla imponerande konstverk. Vi bodde på Hotel Holiday Inn Lübeck som inte ligger långt från gamla stan. Gemensam middag på hotellet.

En nöjd grupp SPF:are anlände till hemorten på måndagskvällen.

Britt-Marie Sahlén

Slutligen lite historia

Mein Gott. Hilf mir diese tödliche Liebe zu überleben

 

Studiebesök på CTV 2017-09-06

Under onsdagen besökte vi CTV och fick där en fyllig information om verksamheten av Per Shyrman.ärefter blev det en mycket intressant rundvandring. 

Att studiebesöket var populärt var det ingen tvekan om, det blev fulltecknat på kort tid, och alla närvarande var mycket nöjda.

Britt-Marie Sahlén

Lunchträff

Till lunchträffen den 6:e sep på restaurang Sjövik kom 10 personer. Vi åt en väldigt god lax och hade en trevlig stund tillsammans.

Ingela Gustafsson

Förbundsmästerskapet i Vetlanda 2017-08-26--27

Vi var 21 medlemmar som åkte till Vetlanda för att delta i mästerskapet i boule. Sex mixedlag och ett damlag. Ett lag lyckades gå till slutspel där resan slutade abrupt. De flesta av våra lag hamnade på den övre halvan av resultatlistan. Arrangemanget var välordnat och vädret var bra. På lördagskvällen ordnades en trevlig middag på Ädelfors folkhögskola där de flesta var inkvarterade.


Vårt enda slutspelslag tackar här för god match.

Fler bilder från Vetlanda

Robert

 

Bouleutbyte med SPF Kontakt Tranås

Hela 44 spelare från SPF Seniorerna Kontakt i Tranås kom till banorna i Råssnäs för att möta lika många spelare från vår förening i en klubbmatch. Tre matcher spelades och i flera fall visade Baltzarspelarna god form inför resan till Vetlanda och förbundsmästerskapen. 

Vädret var idealiskt och alla såg ut att trivas i solen.

Robert

Distriktstävling i Hjärnkoll 2017-08-18

SPF Seniorerna Baltzar var representerade med två tremannalag då DM avgjordes i Norrköping. Vreta Kloster vann och Annci - Conny - Nils-Erik och Lena - Arne - Marianne kom på hedrande andra respektive tredje plats.

Länk till distriktets hemsida

 

Distriktet firade 40-årsjubileum 2017-08-17

Samma dag som vår förening hade upptaktsmöte firade Östgötadistriktet 40-årsjubileum genom att inbjuda samtliga medlemmar till ett väl genomarbetat, omväxlande och gediget program i Gamla Linköping. Sex Baltzar-medlemmar blandade sig med ca 500 andra SPF:are från distriktet och fick ta del av bra musikunderhållning av olika grupper, en härlig Tage Danielsson-revy i den gamla folkparksteatern, föreläsningar och en tipspromenad trevligt förlagd till ”Skogsstigen” i Vallaskogen samt inta lunch på Wärdshuset och kaffe och kaka i Dahlbergs Café. Programmet varade från kl 10 till kl 17 och hela tiden var det ett strålande väder som bidrog till den goda stämningen.

Astrid och Robert

 

Upptaktsmöte 2017-08-17

Cirka 60 medlemmar samlades till höstens upptaktsmöte bortom Mallboden intill torrdockan vid gamla Motala Verkstad. Ordföranden hälsade medlemmarna välkomna och företrädare för programkommittén informerade om dagens aktiviteter. Vi startade med en tipspromenad med kluriga frågor och efter målgången kunde vi stärka oss med korv och bröd samt dricka. Ingen klarade att svara rätt på tipspromenadens alla kluriga 15 frågor.

Wolfgang Gosch

 

Sommarfest hos Seniorerna Baltzars  bridgegäng

34 personer tog sig tid i konkurrens med skolavslutningar. Nu blir det två månaders vila från hjärngympan.

Klicka på bilderna för förstoring

Inger

 

Resa till Ven 2017-06-13

Klockan 06.00 avgick bussen från terminalen vid Järnvägsstationen. Efter ett kaffestopp i Småland nådde vi hamnen i Landskrona där vi gick ombord på en färja. Efter en 30 minuters blåsig tur nådde vi klockan 11.00 Bäckvikens hamn på Ven där guiden Tommy Lilja väntade. 

Med traktorsläp tog vi oss till Tycho Brahemuseet och därefter till det underjordiska observatoriet vid Stjärneborg. 

Lunchbuffé på Backafallsbyns restaurang. Därefter vidare till S:t Ibbs kyrka från 1100-talet. Där njöt vi av en vidunderlig utsikt mot Backafallen, Kyrkbackens hamn och Danmark. Tillbaka till Bäckvikens hamn och eftermiddagskaffe. 

Återfärden till Landskrona var inte så blåsig. Bussresa tillbaka till Motala med uppehåll i Ljungby för kvällssmörgås. 

En massa kluriga frågor delades ut under resan och de som lyckats få flest rätt fick diverse priser.

Alla 41 resenärer var mycket nöjda med denna dagsutflykt.

Länk till en reseberättelse med bilder.

Robert

 Välkomstträff 2017-05-30

SPF Seniorerna Baltzar har en trevlig rutin som gör att vi bjuder våra nya medlemmar på kaffe. Idag den 30 maj så hade 9 nya medlemmar möjligheten att komma till Café Utsikten och dricka kaffe. 

Jag som ordförande, vår kassör Christina Reuter samt sammankallande i programkommittén Britt-Marie Sahlén lämnade ingående information om vår förening. 

De nya medlemmarna uppskattade inbjudan och tackade för kaffe med dopp.

Wolfgang Gosch

Månadsmöte 2017-05-18

SPF Seniorerna Baltzar i Motala har haft ett månads­möte i Kulturakademins lokaler. Mötet besöktes av cirka 100 medlemmar. Föreningens ordförande lämnade information om SPF-distriktets kommande 40-årsjubileum den 17:e augusti i Linköping och KPR-representanten in­formerade om bostäder i vår kommun. 

Därefter underhöll Mikael Billemar och Kjell Silverwitt med sina uppskattade tolkningar av musik av Jonny Cash, Leonard Cohen och Björn Afzelius. 

Mötet avslutades som vanligt med kaffe och tilltugg.

Från Motala Tidning

Majpromenad på Omberg

Tisdagen den 23 maj lastade 21 medlemmar i SPF Seniorerna Baltzar in sig i bilar och for till Omberg för vandra. Två vägval diskuterades, men efter en stund anträddes en runda på  5,5 km. Vid utsiktsplatsen nära Ellen Keys Strand intogs medhavd fika. Därifrån valdes den stundtals steniga stigen längs klippkanten till Stocklycke hamn. Vädret var mycket fint och mycket vackert fanns att se.

Robert               Fler bilder från promenaden

SPF Seniorerna Östergötlands DM i boule 2017

På Råssnäsbanorna i Motala avgjordes årets DM i boule. 22 tremannalag tävlade i en och samma klass. Spelsystemet var monrad vilket innebar att alla lag först spelade tre kvalificeringsomgångar varefter 8 lag fortsatte med finalspel. Föreningen Boule von Platen administrerade spelet. Vädret kunde inte ha varit bättre.

Endast 5 föreningar i distriktet var representerade varvid Seniorerna Baltzar stod för 11 av de 22 lagen. Detta faktum stämmer till eftertanke. Boulespel är en utmärkt lätt-motion och tillfälle till socialt umgänge. Om det dåliga intresset för deltagande beror på dåliga träningsmöjligheter tycker en mångårig arrangör att detta borde diskuteras och förbättras i Östgötadistriktets föreningar.

Ett lag från Seniorerna Baltzar stod slutligen som segrare efter att i finalen besegrat ett lag från Seniorerna Birger Jarl.

Länk till slutresultat
Länk till resultatet efter grundspelet
Fler bilder från tävlingen

Robert

Bowlingavslutning

Bowlinggruppen hade avslutning för terminen den 17 maj med handikappspel.
12 deltagare slängde klot så käglor flög åt olika håll. 
Som vanligt en god stämning med glädje åt varandras framsteg.

Efter spelet festades det med smörgåstårta och kaffe."

Thomas Lundqvist

Utflykt till "Heliga Hjärtats kloster"

Bussutflykten den 11 maj till Mariasystrarnas kloster ”Heliga Hjärtats kloster” vid Omberg var en speciell upplevelse. Efter att ha druckit vårt medhavda kaffe berättade Syster Ingrid om livet i klostret. 

Fastän dagarna till stor del består av bön och hushållsarbete följer man vad som sker ute i världen, man rör sig utanför klostret, kör bil och handlar. Klostret har även en hemsida. Syster Ingrid är yngst av de 16 nunnorna som är i åldrarna mellan 36 och 73 år, och hon är den som senast vigdes till nunna efter 4 års prövotid. Hon berättade hur det kom sig att hon valde klosterlivet, att det var svårt att skiljas från syskon och föräldrar, men att hon har kvar kontakten med sin familj även om det inte är så ofta de träffas.

Det ställdes många frågor som alla besvarades villigt och utförligt och även med humor. Vi fick delta i vespern i kyrkan. Det var gripande och rogivande att lyssna till Mariasystrarnas växelsång ur Psaltaren. 

Innan hemfärden besökte vi klosterboden där många av oss köpte ljus, vykort och kanske en bok. 
En annorlunda eftermiddag!

Ingela Gustafsson

Fler bilder från utflykten


 

SPF Seniorerna Östergötland DM i Bridge 2017

SPF Seniorerna Baltzar anordnade årets DM i bridge. Fredagen den 5 maj samlades 29 par från 15 av distriktets 31 föreningar och spelade under en heldag 36 brickor i Motala Bridgeallians lokal på Medevivägen där Torsten Åstrand var tävlingsledare. För- och eftermiddagskaffe serverades i lokalen och på lunchrasten tog de flesta spelarna en promenad i solskenet till Carlsund där förbeställd lunch intogs. 

Många nöjda röster hördes angående arrangemanget. Vid 17-tiden stod det klart att Kurt Nilsson och Jan-Erik Bruce från Kopparn Åtvidaberg som legat i topp hela dagen segrade. 

Av de lag som spelade för Seniorerna Baltzar kom det bästa på sjätte plats. 

Länk till resultatlista

 

Resa till Madeira 16-25 april

I samarbete med Solresor var 31 medlemmar från SPF Seniorerna Baltzar på en veckolång, fantastisk resa till Madeira.

Flera utflykter ingick i resan och ytterligare kunde läggas till.
Vädret var bra och det fanns möjligheter till både poolbad och havsbad.

En reseberättelse finns på denna länk.

Robert 

 

Aprilpromenad 

 

Vi var inte så många, men vandringen var så bra och vädret svängde om från snö och regn till nästan sol och vindstilla. Tre personer fick en fin stund för både kropp och själ.

Hälsningar Ann-Cathrine

 

Fler bilder från promenaden

Månadsmötet den 20 april

Ordförande för mötet Leif Bravell hälsade ett 50-tal medlemmar välkomna.

Information lämnades om: Länk till hemsidan
Buss- och båtresan till Ven. 
Distriktets jubileumsfest 17 augusti i Gamla Linköping. 
Distriktets skaldjurskryssning 10-11 september.
Distriktets tågresa 3 juni till Helsingborg. 
DM i Bridge 5 maj i Motala. 
DM i Boule 20 maj i Motala
 
RPR:s representant Irene Carlsson presenterade WHO:s strategi fram till 2025.
Enligt WHO:s strategi ska uppdraget:
 
- främja fysisk aktivitet
- säkerställa en gynnsam miljö
- skapa likvärdiga möjligheter för fysisk aktivitet
- undanröja hinder för att underlätta främjandet av fysisk aktivitet 

Projektet “Sätt Östergötland i rörelse” utgår från fem olika arenor: 
- boende och närområde
- fritid och kultur
- skola och utbildning
- arbete och försörjning
- omsorg samt hälso
- och sjukvård. 


Två representanter från Blomsterglädje berättade om plantering av växter samt skapade ett tjugotal fantasifulla blomsterarrangemang. Till de närvarande medlemmarnas förtjusning utlottades samtliga arrangemang på entrébiljetten.
 
Leif Bravell

Bowlingutflykt till Finspång

SPF:s bowlingsektioner i Baltzar och Boren gjorde den 11 april en gemensam utflykt.
Färden gick till Finspång igen där O´Learys har en mycket trivsam bowlingbana med restaurang.
Efter pusslande med samåkning kom gänget till Finspång omkring kl. 10.30. Vi skulle börja spela 11.00 så det var god tid att prova ut skor och klot. Lottning av banor var gjord i förväg för att spara tid och att det blev blandat mellan föreningarna på varje bana. Vi spelade tre serier och resultatet blev att poängen för många av oss blev relativt höga.


Efter 1 ½ timmes spel var vi hungriga och högg in på den förbeställda maten. Servicen var utmärkt som vanligt och maten smakade bra.

Alla var nöjda med dagen och färden hemåt i ett soligt vårväder genom ett vackert landskap förgyllde dagen litet extra.

Text och foto: Thomas Lundqvist

 

Påsklunch hos SPF Baltzars bridgespelare.

10 april firade bridgesektionen Påsk med lunch och spel. Som vanligt fullsatt d.v.s. 10 bord, 40 personer. Paren lottades och märkligt nog var det ingen som fick spela med sin ordinarie partner.Etta blev Margareta Lind-Kjell Lindholm tvåa Gunnar Pettersson-Lars Friborg och trea Ingrid Rosendahl- Inger Strand.

Inger

"Länsman" tog hem det igen

SPF Seniorerna Baltzars boulespelare har haft boulefest med 38 deltagare. Tre lottade omgångar spelades med mellanliggande förtäring. 

Sex spelare hade 3 vunna matcher. Slutsegrare blev Kennerth Persson med tre vunna omgångar och poängskillnaden 31. 
Astrid administrerade tävlingen och den goda smörgåstårtan köptes hos Lilla Hem.

Efter Påsk börjar utomhussäsongen

Robert

 

Hjärnkoll den 27 mars 2017

Den fjärde måndagen i mars samlades åter ett gäng pensionärer som var intresserade av att ta itu med två frågeomgångar med 16 blandade frågor i varje. Sju tremannalag kämpade ivrigt. I den första deltävlingen fick två av lagen 13 rätt (Annci, Conny och Nils-Erik samt Laila, Lena och Arne) så utslagsfråga fick avgöra. Det förstnämnda laget kom närmast på frågan som gällde hur många invånare Vadstena kommun hade den 31 december 2014. I tävlingen därpå fick samma lag 11 rätt och efter utslagsfråga även där kunde det andra laget koras som segrare. Denna gång gällde det fågelvägsavståndet Karlstad - Umeå och det vinnande laget var bara 2 mil från rätt svar.

Astrid

Promenad i Bondebacka

Den 21 mars var det dags att mjuka upp knälederna efter vinterns stillasittande. Vandringen blev lyckad.  22 personer kom och vi prickade in det hela mellan skurarna!
Vi samlades som vanligt vid Sporthallen och åkte upp till Bondebacka för en måttligt lång promenad runt området och förhoppningsvis var det ca 40 knäleder som var lite mjukare efter promenaden under Ann-Cathrine Sundqvists och Bert Karlssons ledning. 

 

Månadsmöte

Föreningen hade den 16 mars ett månadsmöte i Kulturakademins lokaler. 
Ca 85 medlemmar tog del av ordförandens information om kommande distriktskonferens och om vårens resor till Madeira och till Ven. 

Därefter berättade journalisten Janne Berglund om sina upplevelser under en resa i Burma på ett kunnigt sätt  Han visade också ett antal bra och beskrivande bilder som berikade föredraget.

I Burma finns ca 135 olika
 etniska grupper

Kaffe med tilltugg avslutade månadsmötet.

Lasse G

 

Musikcafé på Café Utsikten 2017-03-20

Ett 40-tal medlemmar träffades på café utsikten för att minnas vårt 30-tal. Nio körstycken framfördes och flervalsfrågor ställdes i anslutning till dessa. Två åhörare svarade rätt på alla nio frågorna och får därmed dricka kaffe gratis på ett kommande månadsmöte. Samvaron fortsatte med ett kaffebord och en del frågor att ventilera.Klicka på bilden för förstoring

Robert

 

 Frågesporten "Hjärnkoll" 2017-02-27

Till Café Utsikten kom 22 kunniga och vetgiriga medlemmar för att pröva på de blandade frågor som Christina och Astrid satt ihop till detta tillfälle. Första omgången med 16 frågor vanns av ett lag som bestod av Ulla, Margareta och Siw och andra omgången togs hem av våra fjolårsdeltagare i förbundsmästerskapet, nämligen Chatarina, Leif och Conny. 

 

 

Om fyra veckor är det dags för vårens sista Hjärnkoll!

Astrid

 

Årsmöte torsdagen den 16 februari 2017

Ordförande Wolfgang Gosch hälsade drygt 100 medlemmar välkomna till det kombinerade februarimånadsmötet och årsmötet. (klicka på bilden för förstoring)

Årsmötet inleddes därefter med en parentation över  medlemmar som avlidit under år 2016 med diktläsning och musik.  

 

Till ordförande och sekreterare för årsmötet valdes Lindy Yngvesson och Lars Göransson. (se bild)

Sittande ordförande omvaldes och till nya styrelsemedlemmar valdes Leif Bravell och Monika Torstensson som ersättning för avgående Harry Noppa och Birgitta Backman.

Nya styrelsen presenterades och avgående funktionärer avtackades.

Baltzarkören framträdde varefter kaffe serverades med efterföljande lottdragning.

Information lämnades om resa till Åland och till klostret vid Ombergskanten (Se under aktuellt).

Robert

VARNING FÖR HJALMAR

Den 28:e januari åkte vi 50 personer på en bussresa till Brevens Bruk för att se på Peter Flacks revy.

Resan dit var både krokig och smal, men vi kom fram till en trevlig liten bruksort. Här fick vi en välsmakande trerättersmiddag och efter maten blev vi roade av Hjalmar och hans gäng. Det blev härlig musik samt många roliga historier som fick oss till goda skratt.Efter en trevlig och mysig kväll gick vår resa hemåt med nöjda resenärer.

Birgitta o Margareta

Månadsmöte 2017-01-19

Ett ovanligt välbesökt möte inleddes med att KPR-ombudet Tarja Dahlin Lindhe informerade om trygghetsbostäder, demensvård i Motala kommun, en kostenkät och en äldreplan upprättad i Motala.

Föreningens program- och resekommitté presenterades och de i vår planerade resorna beskrevs varvid framkom att de flesta var fulltecknade, dock ej resan till Ven.

Musikgruppen "Stay close" underhöll sedan både före och efter kaffet med en berättelse i ord och ton om artisten Lill Lindfors.

(klicka för förstoring)

 

Hjärnkoll 2017-01-23

Årets första Hjärnkoll lockade 25 deltagare som i vanlig ordning utsattes för frågor av
blandad svårighetsgrad. Den första omgången ansågs ovanligt svår men ett lag lyckades ändå få ihop 10 rätta svar av 16 möjliga (Se bilden)
Andra omgången innehöll kanske onödigt många lätta frågor men även en som ingen kunde svara på. (Vad tillverkar en okularist?) Två lag slutade på 12 poäng i denna match.

Astrid