Arkiv
2008
Arkiv
2009
Arkiv
2010
Arkiv
2011
Arkiv
2012
Arkiv
2013
Arkiv
2014
Arkiv
2015
Arkiv
2016
Arkiv
2017
Arkiv
2018
Arkiv
2019
Arkiv
2020
Arkiv
2021
Arkiv
2022

Ovan ses länkar till ett arkiv över de rapportsidor som skapats i
SPF (Seniorerna) Baltzars hemsida under åren.

Ofta blir bilderna förstorade om man klickar på dem

Husebyresan 2022-06-01

SPF Seniorerna Baltzar har i veckan varit ut och rest. Denna gång reste vi ner mot Småland och stannar först i Vrigstad värdshus för en kopp kaffe och smörgås.

Vårt mål denna gång är Huseby Bruk, som ligger mellan sjöarna Salen och Åsnen. På 1600-talet var Huseby fortfarande en småländsk by som dominerades av jordbruk. Men förändringens tid var på gång och kom med Carl Carlsson Gyllenhielm.

Han lät på 1620- talet anlägga ett järnbruk på Huseby. Placeringen av järnbruket kan tyckas märklig, men här fanns allt som behövdes: sjömalm, skog som gav kol till eldningen och vatten som gav kraft och transportmöjligheter.

Med hjälp av förvaltare Jon Michelsson startade han på 1630-talet tillverkning av kanoner och järnkakelugnar eller sättugnar som de också kallas. Dessa sättugnar skulle komma att bli den typiska Husebyprodukten och tiotusentals tillverkades under 225 år.

I mitten av 1800-talet köpte Joseph Stephens Huseby och han gifte sig med Elisabeth Kreuger. Deras första barn var Florence och när Joseph dog 1934 fick hon Huseby. Här börjar en lång historia med många tragedier. Med en guidad tur i slottet fick vi veta allt om Florence öde och Huseby historia.

Vår lunch intog vi på Elisabeths trädgård och det serverades ”Majskycklingfilé med stekt potatis och dragonsås”

Så fortsatte vi till Värnamo och Vandalorum, ett museum för Konst och Design. Med vår guides hjälp gick vi genom utställningar inom Konst, sömnad, porslin och mycket mera.

Vi avslutade vår dag med kaffe och smörgås på Vandalorum innan vi reste tillbaka till Motala.

Britt-Marie                                                Fler bilder från resan


 

Borensbergsparken 2 juni

SPF-föreningarna Baltzar och Boren ordnade träff i Borensbergs Folkets park. 190 personer inklusive funktionärer kunde lyssna på musik, spela på chokladhjul och lotteri, och gå en tipspromenad. Några provade även boule och golf. Solen dök upp efter ett tag och då kunde kaffe och varm korv inmundigas. Fler bilder från träffen.
Robert

Månadsmöte 2022-05-19

Många samlades till vårens sista månadsmöte som inleddes med att Britt-Marie Sahlén hälsade alla välkomna. Hon önskade alla medlemmar en trevlig och fin sommar.

Hon informerade om
vårt arrangemang i Borensbergsparken den 2 juni som ni alla dessutom kan läsa om på vår hemsida. Kom ihåg att om du vill åka buss till Borensbergparken så är sista anmälningsdag den 31 maj.

Tarja rapporterade från distriktets KPR-möte.
(Länk)
Det pågår ett projekt i Jämtland-Härjedalen kring äldre och alkohol då det framkommit att fallolyckor, alkoholskador och depressioner har ökat främst hos kvinnor och detta har satts i samband med ett ökat intag av alkohol.
Polisen informerade kring äldre och brott där bedrägerier har ökat. Det gavs tips på vad man ska tänka på. Tänk på att aldrig lämna ut kortnummer eller inloggningsuppgifter om du inte är säker på vem som är mottagaren. Anmäl alltid till polisen om du misstänker brott.
Vad är bra hemtjänst och vad ingår? SPF har lanserat ett nytt hemtjänstindex som bygger på statistik och mätningar. Är du intresserad gå in på www.hemtjänstindex.se

Efter det underhöll Stay Close med sånger ur Ted och Kennet Gärdestads fina låtskatt och en berättelse kring deras liv och kändisskap.
Lena
 


Kretsträff 2022-05-12

Avstämningsmöte i Borensberg inför festligheterna i Borensbergs folkpark den 2 juni.
Se program.

Majvandring 2022-05-10

Hela 28 medlemmar deltog i majvandringen i Sjöbo-Knäppanområdet. Kommunekologen Isabelle Norström ledde vandringen och berättade initierat om växt- och djurlivet i området.
Kalkkärret med sina orkidéer ägnades särskild uppmärksamhet. Medhavd matsäck avnjöts på gräsplanen vid Sjöbo. 
Bildspel från vandringen.

Robert

Lunchträff 2022-05-05

Ett knappt dussin SPF:are samlades på Hamnkrogen för att äta gemensam lunch. Flera kastade sig över rårakorna, medan övriga åt fisk. Samtalen var livliga och alla var nöjda med dagen.

Robert

 


SPF Seniorerna Baltzar har gjort sin första längre resa efter pandemin

 
Tidig söndagsmorgon samlades 23 förväntansfulla medlemmar vid resecentrum Motala, för transport till Linköpings flygplats för vidare färd med flyg till Italien och slutdestination Amalfikusten.

Väl framme i Neapel blev det lunch på pizzerian Napoli som anses vara den som först bakade en pizza. Vidare transport till Vico Equuense och hotell Domo20 där vi bor under vistelsen i Italien.

Med Buss på slingrande och bergodalbaneliknade vägar besöker sällskapet under 7 dagar en rad sevärdheter. Första dagen besöks en citrongård där man framställer citronlikörer med provsmakning som avslutning.

Nästa resmål är Sorrento som ligger vid Amalfikusten som är en av dom vackraste kustlinje i Europa och som bjuder på ett pittoreskt landskap med hisnade vyer. Intensiva dofter av citron och salt skapar en unik upplevelse. Efter en kort promenad bland sevärdheter så avslutas besöket med egen tid.

På Capri besöker vi den berömde Axel Munhtes villa San Michele och med sin vackra trädgård. Huvudorten är Capri där besöket avslutas med en rundvandring och shopping.

Nästa stopp blir på en buffelfarm där man framställer den av Italienarna älskade Mozzarellaosten. Farmen har 600 bufflar varav cirka 220 mjölkas två gånger dagligen.          Dagen avslutas med vinprovning.

Sista dagen besöks Pompeji som begravdes under askan år 79. Vi får se bl.a.badanläggningar, teatrar och kullerstens belagda vägar.

Samtliga resenär uppskattade att vi hade en mycket kunnig guide med under hela resan.
Fler bilder från resan

Benny Wessman
 

Månadsmötet den 21 april på Harrys

SPF Seniorerna Baltzars ordf Britt-Marie Sahlén hälsade ett stort antal medlemmar välkomna, ett speciellt välkommen riktades till nya medlemmar. Rapporterade även från distriktsstämman.

Tarja informerade om arbetet med KPR. Länk

Därefter blev det dags för underhållning av Andreas Hedenskog tidigare sångare i Cassanovas som spelade och sjöng gamla örhängen från 1970--80 talen. Hela publiken var med på noterna.
Många hade nog kunnat tänka sig att dansa också.

Yvonne informerade om kommande aktiviteter. Se under Aktuellt på vår hemsida.

Kaffe och fralla serverades samtidigt som en representant från Korpen informerade om deras aktiviteter. Finns på Östermalmsgatan 13 och har en hemsida.

Mötet avslutades vid 16.30 och alla var mycket nöjda med dagen!.

Styrelsen
 

Promenad i april

En oktett vandrare startade bakom ICA Maxi och fortsatte norr ut i den ännu tämligen orörda terrängen. Stigarna där används av mountainbikeåkare som vid detta tillfälle inte konkurrerade om utrymmet. Lite sankt var det på sina ställen, men det kändes som våren var på väg. Kaffet intogs nedan en kulle som växt upp i samband med att Bråstorpsområdet byggdes. Fler bilder från promenaden

Robert

Distriktsstämma 2022-04-06

SPF Seniorerna Baltzars styrelse har den 6 april 2022 varit på distriktsstämma i Linköping. Stämman ägde rum på flygvapenmuseet. Vi blev välkomnade med kaffe och fralla och därefter framträdande av Östgötamusiken. Dagens program bestod av Crusellkvintetten och en betraktelse över det folkkära radarparet Hasse och Tage med musik, skratt och lite annat. Ett mycket uppskattat program. Därefter var det lunch och sedan årsmötesförhandlingar. En hel del diskussioner blev det som bl a handlade om ekonomi och vad SPF kan göra för våra medlemmar. Efter kaffet återvände vi till hemorten.

Om man ingår i styrelsen så har man möjlighet att få vara med om ovanstående trevligheter. Tänk på det om ni tackar nej till styrelseuppdrag när ni blir tillfrågade.

Britt-Marie Sahlén

 

Hjärnkoll 2022-03-28

Hela 5 stycken 3-mannalag deltog i vårens sista tävling. Några ansikten var nya i detta sammanhang vilket gladde arrangören. Efter mässfallet i februaritävlingen var det relativt stora deltagarantalet glädjande och arrangören tolkar detta som att arrangemanget kan erbjudas även i höst. Vinnande lag bestod av Margareta, Lena och Arne.

Robert

Månadsmöte 2022-03-17

Glädjande många mötte upp på månadsmötet som denna gång hölls i Harrys (gamla Saluhallen). Detta efter idoga ansträngningar att hitta en lokal efter att kommunen kastat ut föreningen från Kulturakademin trots att vårt kontrakt sa att vi skulle kunna vara där. Huvudprogrampunkten var ett föredrag av vd för Göta Kanalbolag Roger Altsäter som av någon anledning fick klara sig utan den bildvisningsutrustning han önskat. Trots detta hölls ett mycket informativt föredrag och föreningen ber Roger Altsäter om ursäkt för bildvisningsblundret. Efter information om kretsevenemanget i Borensbergsparken den 2 juni skedde lottdragning och kaffe med fylld bagett intogs. Om kanalen från MVT

Robert

Funktionärsträff 2022-03-09

Styrelse och funktionärer samlades till en informationsträff. Efter presentation av deltagarna behandlades Borensbergsträffen och Astrid informerade om ett hälsoprojekt initierat av SPF centralt. SPF Seniorerna Baltzar har förlorat sin möteslokal och mycken tid ägnades frågan om hur man skall hitta en ny.

Robert
Ny lokal för månadsmötet den 17 mars kl 14.00
Det blir Harrys, gamla saluhallen. 

Promenad 2022-03-08

En ovanligt liten skara samlades vid sporthallens parkering för en vårpromenad och för att en liten stund fly det "nya ryska viruset". Vandringen gick i Motala verkstadsområdet. Fint väder och de kvarvarande isfläckarna kunde undvikas. Några bilder från promenaden.

Robert

Teaterresa till föreställningen "Saturday night fever"

Äntligen kunde SPF Seniorerna Baltzar åka på musikalresa efter den förfärliga pandemin! Vi var 41 glada SPF:are som startade resan kl 08.00 för att vara i Stockholm vid 11.00-tiden. Där fick vi egen tid vilket innebar att en del besökte NK, Åhléns medan andra valde Svenskt Tenn m m.

Kl 15.00 började föreställningen. I priset ingick även en god måltid på restaurang Anglais. Mätta och nöjda med dagen startade hemresan.

Britt-Marie Sahlén

Hjärnkoll 2022-02-28

Av någon anledning - kanske det dystra världsläget, kanske det vackra solskenet - var vi endast sex medlemmar som kom till den utlysta tiden för Hjärnkoll. Vi beslöt att ställa in själva frågesporten men hade en mycket trevlig pratstund tillsammans medan vi avnjöt Gudrun Hellmans digra kaffebord.

Astrid

Lunchträff 25 februari

17 SPF:are samlades på restaurant
"Vänner och vin" för en gemensam lunch.
Alla rätter på menyn kom att provas och alla blev nöjda.

Robert

 


 

Årsmöte

Föreningens årsmöte den 17 februari besöktes av ett 80-tal medlemmar. Förbundets ordförande  Eva Eriksson var inbjuden gäst och höll ett engagerat och välstrukturerat anförande om föreningens viktiga roll i samhället och de äldrefrågor som är mest brännande. 

Därefter bjöds på kaffe med kakor och lotteridragning i väntan på årsmötesförhandlingar.

Efter sedvanlig parentation besteg Lindy Yngvesson och Benny Wessman som ordförande och sekreterare för årsmötet podiet. Britt-Marie Sahlén valdes till ny ordförande och fyra nya styrelsemedlemmar valdes in. Valberedningens avgående ordförande Astrid Ekinge kunde dock konstatera att årsmötet inte heller denna gång lyckades välja någon efterträdare utan uppgiften överläts till den nya styrelsen.

Efter avtackningar av funktionärer och information om kommande program avslutades sammankomsten.

Fler bilder från årsmötet

Pubafton 2022-02-09

Föreningen prövade att ordna en pubafton på Harrys som en ny aktivitet. I en trivsam lokal och i trevligt sällskap hade man möjlighet att äta och dricka, mycket, lite eller inget.

Monika

 

Vandring 2022-02-08

Vandringen i februari gjorde vi i Råssnäs. Det var 10 medlemmar som ville pröva höststigarna. Det hade hunnit töa bra så det var inga stora problem med halkan. Efter en kafferast vid bouleplanen fortsatte promenaden runt den yttersta udden. Vädret var bra och solen värmde där den kom åt. Nästa vandring den 8 mars hoppas vi blir isfri. Länk till fler bilder

Robert 

 


2022 års första månadmöte
handlade om bedrägeri i allmänhet och mot äldre i synnerhet.
"Pecke Polis" eller Per Erik Abrahamsson underhöll med ett välinformerat och intressant föredrag om sitt liv som polis och en heltäckande genomgång av alla risker att bli bedragen. Framställningen varvades med visor med allsång om så önskades.

Musikintresset tog för föredragshållaren över i slutet av hans långa poliskarriär och framförandet vittnade om begåvning även på detta område. Åhörarna var mycket nöjda och tyckte de fått en nyttig genomgång av ämnet och många användbara tips.

Före föreläsningen informerade föreningens KPR-representant Tarja Dahlin Lindhe om pensionsrådet lokalt och regionalt.

Mötet avslutades med lottdragning och kaffe med en coronaanpassad bordsplacering.

Robert