Arkiv
2008
Arkiv
2009
Arkiv
2010
Arkiv
2011
Arkiv
2012
Arkiv
2013
Arkiv
2014
Arkiv
2015
Arkiv
2016
Arkiv
2017
Arkiv
2018
Arkiv
2019
Arkiv
2020
Arkiv
2021
Arkiv
2022

Ovan ses länkar till ett arkiv över de rapportsidor som skapats i
SPF (Seniorerna) Baltzars hemsida under åren.

Ofta blir bilderna förstorade om man klickar på dem

Utflykt till Hägerstads slott 2023-05-31

Sista dagen i Maj gjorde 39 glada SPF medlemmar en härlig utflykt till Hägerstad Slott och Åtvidaberg. Vi fick gott förmiddagskaffe och slottets dramatiska historia berättad för oss av de nuvarande ägarna Stefan och Agnes Lätt. Deras renovering av slottet har också gått på TV4 i 8 avsnitt Finns nu på TV4 play. Efter det intogs lunch på Villa Baro. Sista besöket för dagen var Åtvidabergs Bruks och Facitmuseum. Där vi också undfägnades med bussfika innan vi vände åter mot Motala.
Viveca Johansson
 

Fler bilder

Gemensam lunch 2023-05-26

29 SPF Baltzar Seniorer åt lunch tillsammans under livliga diskussioner. Restaurang Wetternmagasinet erbjöd en riklig och välsmakande buffé.
Robert

 

 

 

Stadsvandring 2023-05-24
På onsdagseftermiddagen i strålande sommarväder var vi 15 st SPF:are som tillsammans med slussvaktare Karlssons fru vandrade runt i centrum och hamnen. Hon hade mycket att berätta om kanalbygget och folklivet i Motala centrum förr i tiden. Vi mötte även en piga som vandrat tillsammans med likasinnade från Fryksdalen i Värmland till Motala för att söka jobb under sommaren. Hon hade fått jobb som kanalbanksstampare, alltså stampa till jorden på kanalbanken från kanalbygget.

Till sist nere vid kanalbolagets kontor träffade vi Baltzar von Platens fru som varit och besiktat gravplatsen som Baltzar sett ut till sin familj. Hon var nöjd med arbetet och platsen. Vi som var med bjöds på en informativ och trevlig stadsvandring.
Peder

Månadsmöte 17 maj

SPF Seniorerna Baltzar har haft vårsäsongens sista månadsmöte. Ordförande Britt-Maris Sahlén hälsade välkommen och vände sig då speciellt till våra nya medlemmar. Efter en genomgång av folkhälsodagens och tipspromenadens kluriga frågor blev det prisutdelning. Det hade varit bra uppslutning på folkhälsodagen och de som ansvarat för arrangemanget tackade alla som hjälpt till.

Dagens underhållning stod Trubadurjohan för och det blev ett brett utbud av låtar som många av oss vuxit upp med, från dansbandslåtar till Streaplers och fram till Lisa Ekdal. Musik som jag tror uppskattades av alla, det var många som hade svårt att sitta still.  Därefter blev det lottdragning och kaffe med fralla.

Caj

Dagsresa till Ellen Keys Strand

43 glada medlemmar har den 11 maj gjort en dagsresa till Ellen Key Strand. Vi fick en bra guidning om Ellen Key och hennes livshistoria. Vi åkte via Västra Väggar över Omberg mot Ombergs Golf & Resort för lunch.
På Omberg var naturen som allra vackrast. Vi såg blåsippor, vitsippor, gulsippor, gullvivor, ramslök och körsbärsträd i blom.Över vägen hoppade ett rådjur och citronfjärilar dansade i solen. (Bilderna förstoras om du klickar på dem)


Framme på lunchstället serverades vi god mat och kaffe på maten. Vi gjorde stopp på Narr Chokolate Shop och Blomsterladan. Vi fortsatte till Centralkonditoriet i Väderstad där drack vi eftermiddagskaffe med Wienerbröd och kaka i trädgården.
Viveca Johansson

 

SPF Seniorerna Baltzars Folkhälsodag i Råssnäs 2023-05-09

Ca 50 personer träffades i strålande solsken i ett mycket vackert Råssnäs kl 10.00.

Jan Eklund berättade om fåglar i vårt närområde och vi hoppas med hans hjälp, kunna start en nybörjarcirkel om fåglar våren 2024.

Korpen med Annelie Hagen som ledare, bjöd på uppvärmning inför tipspromenaden och påminde om vikten att träna och vår fina rabatt på 10% på redan rabatterat pensionärspris, om du vill träna på Korpen. Vilken fin uppslutning på uppvärmningen!!

36 personer deltog i tipspromenaden som leddes av Kerstin Svedmert och Ulla Claeson. Kerstin visade också balansövningar under promenaden. Vid fråga 8 längst ut på udden, bjöd vi på korv med bröd och saft. Peder Johansson, Bengt Hellqvist och Caj Claeson skötte grillen med den äran och fick hjälp av värdinnorna Eva Göransson och Margareta Jansson!

Vid bouleplanen kunde man sedan prova på golf som leddes av Wolfgang Gosch och boule som Sven-Olov Abrahamsson höll i.

Många hade fika med sig och vi pratade och njöt av varandras sällskap.En härlig förmiddag i solen!

STORT TACK till alla som hjälpte till och till alla som kom och deltog!

Svar på frågorna och prisutdelning sker på nästa månadsmöte onsdagen den 17/5 kl 14.00.

Katarina Jakobsson                           Fler bilder från folkhälsodagen (länk)
Folkhälsoombud

 

Pubafton 2023-04-26

I onsdags var det dags för pubafton på Brasseri Kanalparken. Vi var 21 personer som hittat dit. Hög stämning och mycket skratt och prat och dom flesta provade på utbudet av det som erbjuds i matväg. Ett trevligt tillfälle som jag tror uppskattades av alla.

Caj och Ulla Claeson
 

 

Vikingarna i Motala

SPF Seniorerna Baltzar i Motala var i helgen medarrangör och värdar när Vikingarna med Christer Sjögren gav en bejublad konsert i Lokverkstan invid Göta Kanal. Det var en konsert med sittande publik men det fanns även möjlighet att dansa för de som ville. Alla verkade mycket nöjda med arrangemanget. Totalt kom det nästan 800 personer. Ett mycket lyckat och uppskattat evenemang, bra underhållning och det blev en helkväll jag tror att många kommer att minnas.

Caj Claeson
Sekreterare SPF Seniorerna Baltzar

 

 

Månadsmöte 2023-04-20

SPF Seniorerna Baltzar har idag haft månadsmöte på Harrys i Motala. Ett välbesökt månadsmöte, där ordförande Britt-Marie Sahlén hälsade nya och gamla medlemmar välkomna. Därefter information om kommande aktiviteter, bland annat om friskvårdsveckan i början av maj mm.
För dagens underhållning stod Dan Larsson som tog oss med på en musikalisk resa (länk) med sitt klarinettspel. Ett brett program med folkmusik, visor och jazz men också opera och psalmmusik. Underhållningen uppskattades verkligen och han fick mycket applåder.
Där efter kaffe med skinka/ostfralla och eftermiddagen avslutades traditionsenligt med lottdragning.

Caj Claeson

Avtackning 2023-04-19

Astrid och Robert Ekinge har under många år med stort engagemang ansvarat för SPF:s boulespel. De har nu lämnat det ansvaret och avtackades med blommor och gåva under onsdagens boulespel.

Lena och Peder

 

Promenad 2023-04-11

Idag var vi 14 stycken (12 kvinnor, 2 män och 2 hundar) som vandrade i Västanvik. Vi hade både sol, moln och friska vindar. Rundan vi gick var ca 5,5 km. Tack Ann-Marie Jansson Hjalmarsson för guidning mm.
Kerstin

Travkväll 2023-04-03

Vi var 17 personer från SPF Seniorerna Baltzar som under måndagskvällen besökte Mantorps travet.

Där fick vi information om travet och travsporten av travkusk Kim Ericsson. Vi hade en en trevlig kväll med vinster, förluster samt mat och dryck.
Peder Johansson
 

Vinprovning 2023-03-29

SPF Seniorerna Baltzar hade igår kväll vinprovning med 30 av våra medlemmar. Per Jonås höll en helt fantastisk provning där han presenterad fyra olika druvor och vi fick smaka fyra riktigt goda, men sinsemellan helt olika viner.

Därefter blev vi serverade varsin liten låda komponerad av Mia Bremer, som tidigare hade restaurang Hörnet i Vadstena. Alla var lyriska över all den goda maten. Det blev en lyckad kväll, goda viner, god mat och det var många som ville ha flera vinprovningar, längre fram.
Ulla / Caj

Hjärnkoll 2023-03-27

Våren 2014 startade Christina och jag den frågesport som av förbundet fått namnet Hjärnkoll. Sedan dess har vi fortsatt varje år med avbrott under pandemiåren och i måndags avverkade vi de sista av de drygt 1500 frågor som vi totat ihop. Åtta lag tävlade denna gång om äran att vinna och de som drog det längsta strået var det lag som bestod av nestorn Arne Drott med fru Lena samt Margareta Granath. Paret Drott har varit flitiga frågesportsdeltagare alltsedan starten och detta var faktiskt den sextonde gången de segrade, de sju senaste gångerna tillsammans med Margareta G. Andra plats delades av två andra veteranlag, Annci och Conny Eriksson i det ena och Laila och Eije Skärstrand tillsammans med Gerd Hellman i det andra. Vi är mycket imponerade av den entusiasm och gedigna kunskap som dessa medlemmar och alla andra icke namngivna, som så troget återkommit till våra sammankomster, besitter. Vi har också under alla år haft glädjen att kunna hålla till i Café Utsiktens mycket ändamålsenliga lokaler och i pauserna kunnat njuta av Gudrun Hellmans dignande kaffebord.


Många medlemmar hittade alltså till frågesporten från början men under åren har också många nya medlemmar tillkommit och blivit troget återkommande. Sammanlagt har vi under dessa drygt nio år stiftat bekantskap med 100 medlemmar som en eller flera gånger velat utsätta sig för våra frågor. Del har varit mycket glädjande och berikande för oss två arrangörer som trivts bra med uppgiften.

Astrid Ekinge                           Bilden visar frågesportledarna Christina och Astrid (Foto Conny Eriksson)

 

Gemensam lunch 2023-03-23

Vi var vi 27 st. som träffades på Vänner och Vin.
Vi åt en en mycket god lunch.

Alla verkade väldigt nöjda med vår lunchträff. 
Marita 

 

Månadsmöte 2023-03-16

Ett välbesökt månadsmöte inleddes med att ordförande Britt-Marie Sahlén hälsade alla men speciellt nya medlemmar välkomna. Ordet lämnades sedan till Kerstin Svedmert som informerade om "Kärleksveckan" där medlemmarna inbjöds till inslaget "Bingospel på Frimans hotell" maximerat till 40 personer. Som promenadansvarig puffade Kerstin även för denna aktivitet.
 

Bilderna förstoras vid klickning

Mats Kinell höll därefter ett bra och intressant föredrag om kanalen och Motala verkstads betydelse för framväxten av Motala som stad. Idag är det lite svårt att föreställa sig att verkstadsområdet var ett helt eget samhälle, ett samhälle där kanalen och verkstaden var det som helt styrde människornas vardag. Successivt växte Motala stad fram och blev sent under 1800-talet en egen stad. Intressant föredrag som verkar ha fångat publikens intresse.

Samkvämet avslutades med kaffe med smörgås samt lottdragning.

Robert/Caj

 

Vandring den 14/3 
 
Pga regn och blåst uteblev många vandrare denna gång. Vi var två som gick en promenad var för sig.
Kerstin

Hockeykväll 2023-02-31

SPF:s andra Hockeykväll blev ingen succé för LHC när man förlorade med 2-1 mot Timrå. Men vi hade ändå en mycket trevlig kväll.
Peder

Hjärnkoll 2023-02-27

Det var god uppslutning även denna gång även om det inte blev något nytt rekord.
24 kunniga och vetgiriga medlemmar kom till februariträffen. Först var det lite uppvärmning med muntliga frågor från förra gången. Det var ett antal frågor som högst ett av lagen kunde besvara rätt då, men nu visade det sig att många visste svaren direkt, t ex att Afrika har 54 självständiga stater.  Detta var ett bra exempel på att man kan lära sig något nytt varje gång man är med på föreningens frågesport.

Därefter följde som vanligt två omgångar med 16 frågor i varje. Efter en omgång ledde paret Drott och Margareta med en poäng över paret Eriksson och Birgitta Backman, men de senare hämtade in försprånget och svarade dessutom otroligt nära det rätta svaret på utslagsfrågan som gällde hur många utlandsfödda från Uganda som bodde i Sverige 31 december 2021. Rätt svar är 5262 och lag Annci / Conny / Birgitta föreslog 5235. Grattis till ännu en seger!

Den 27 mars blir det "säsongsfinal" med Hjärnkoll. Som vanligt är alla mycket välkomna att delta.

Astrid

 

Teaterresa 2023-02-25

En busslast med SPF Baltzar seniorer har under en lördagskväll löst mordgåtor och ätit gott i Lerbäck.  Deltagarna syntes nöjda med arrangemanget och tackar resekommittén för initiativet till resan.
Robert

Gemensam lunch 2023-02-22

Inte mindre än 32 medlemmar kom för att äta lunch i trevligt sällskap. Maten var god på restaurant Lyckan och ljudnivån skvallrade om att det fanns mycket att prata om.

Klicka på bilderna för förstoring

Robert

Årsmöte 2023-02-16

SPF Seniorerna Baltzar har i veckan haft sitt årsmöte på Harrys i Motala. Ordförande Britt-Marie Sahlén hälsade alla välkomna och då framförallt alla våra nya medlemmar. Efter parentation med en tyst minut för de medlemmar som lämnat oss under det gångna året, påbörjades årsmötesförhandlingarna.

Vid årsmötet omvaldes den sittande styrelsen och beviljades ansvarsfrihet för det gångna året.  Styrelsen består efter årsmötet av Britt-Marie Sahlén, Benny Wessman, Sven-Olof Abrahamsson, Katarina Jakobsson, Ulla Claeson, Lena Johansson och Caj Claeson. Ordförande informerade om kommande aktiviteter innan det blev dags för dagens underhållning.

Trubaduren och musikern Erling Lundberg underhöll med en härlig blandning av allt från Sven-Ingvars till Elvis, varvat med egna anekdoter och erfarenheter från sitt långa liv som underhållare. Det var ett mycket uppskattat inslag, som jag tror gick hem hos många. Därefter blev det lottdragning och kaffe med fralla.
Caj

 

Vandring den 14/2

Den 14/2 vandrade 15 glada pensionärer utmed Varamostranden fram till Nykyrka ridklubb. Där tog vi fram vår fikakorg och njöt en stund innan vi vandrade tillbaka till Z-parken där våra bilar var parkerade.
Lite blåst utmed stranden men i övrigt var vädergudarna med oss.
Kerstin

 

Studiebesök 2023-02-10

Fredagen den 10/2 gjorde spf ett studiebesök på Ctv, där vi fick intressant information om verksamheten, samt en rundvandring på området. Detta var väldigt intressant och alla inbjudna var väldigt nöjda med besöket.

 

Introduktionsmöte 2023-02-03

SPF Seniorerna Baltzar har idag haft en träff med nya medlemmar i Studiefrämjandets lokal i Ängdalen . Det blev ett mycket välbesökt och trevligt tillfälle för att hälsa på våra nya medlemmar. Styrelsen fick presentera sig och det besvarades många frågor och flera medlemmar hade önskemål och förslag på aktiviteter.

Det blev en trevlig träff med bra stämning trots att det var så trångt att många fick sitta med sin kaffekopp i knät. Det blev också ett bra tillfälle för styrelsen att presentera kommande aktiviteter och vår verksamhet i stort.  
Caj
                            Större bilder
 

 

Hockeykväll 2023-01-31

Vår första hockeykväll blev en angenäm upplevelse för oss LHC fans, seger mot Färjestad med 5-2 i en mycket tät och bra match. Vi åkte tåg tillsammans och en promenerade bort till SAAB Arena där vi hade en trevlig kväll. Fler bilder!
Peder

Hjärnkoll 2023-01-23

Till årets första frågesportarrangemang kom glädjande nog rekordmånga medlemmar, 27 stycken, varav sex som var med för första gången. Alla var pigga på at delta i den lekfulla tävlingen och det var således många livliga diskussioner på gång när man sökte svaren till de blandade frågorna. Återigen visade det sig att våra SPF Seniorer besitter en mycket stor samlad kunskap. Vinnande lag fick sammanlagt 23 rätt av 32 möjliga, tätt följt av tre lag som vardera hade 20 rätt. Frågor som ställdes gällde t ex i vilken stat Obama föddes, vilken den absoluta nollpunkten är, varför tolvfingertarmen heter som den gör och vem som spelade den manliga huvudrollen i filmen Såsom i himmelen.

Den 27 februari hälsar vi välkomna till nästa kunskapstest. Ska vi kunna slå deltagarrekord än en gång?     Fler bilder (Länk)

Astrid

Månadsmöte 2023-01-19

SPF Seniorerna Baltzar Motala har idag haft årets första månadsmöte på Harrys, 100-talet deltagare kom till mötet.
Efter välkomsthälsning till alla nya och gamla medlemmar och gäster, informerade ordförande Britt-Marie om kommande aktiviteter, bland annat evenemanget med Vikingarna i Plåtverkstan den 22 april.
Sedan informerade kommunens KPR-representant om hemtjänstindex, en landsomfattande utvärdering av kommunernas hemtjänst.
Programkommittén informerade om kommande aktiviteter fram till nästa månadsmöte.
Därefter fick vi lyssna till Eva-Lena Frick och hennes liv med svensk motionsidrott. Hon berättade om alla åren hon ansvarade för Vätternrundan och alla nya cykellopp som tillkommit under årens gång. Därefter blev det flera år med Wasaloppet och hon hade tänkt sig att avsluta sin karriär men börjar istället som ledare för friidrotten i Göteborg. En intressant och fängslande föreläsning av en person som verkligen brinner för sin sak.
Mötet avslutade med förtäring och lottdragning.

Caj

Pubafton 2023-01-11

Ikväll var det pubafton med SPF på Harrys och vi hade en riktigt trevlig kväll. Dagen till ära bjöd kocken på en gratis silltallrik som förrätt. Vi hade riktigt trevligt och det var mycket skratt och alla verkade uppskatta arrangemanget. Nästa gång träffas vi på Brasseriet Kanalparken.

Ulla Claeson