Arkiv
2008
Arkiv
2009
Arkiv
2010
Arkiv
2011
Arkiv
2012
Arkiv
2013
Arkiv
2014
Arkiv
2015
Arkiv
2016
Arkiv
2017
Arkiv
2018
Arkiv
2019
Arkiv
2020
Arkiv
2021
Arkiv
2022
Arkiv
2023

Ovan ses länkar till ett arkiv över de rapportsidor som skapats i
SPF (Seniorerna) Baltzars hemsida under åren.

Ofta blir bilderna förstorade om man klickar på dem.


Lunchträff 2024-05-30

På torsdagen den 30 maj samlades 22 personer för lunch på Hamnkrogen.
 

 


Det var en trevlig lunchträffsavslutning inför sommaren.
Vi önskar alla en skön sommar.

Peder

Pubafton 2024-05-24
På onsdagskvällen var vi 13 st SPF:are som hade en trevlig stund på Hamnkrogen.

Peder

Månadsmöte 2024-05-20

SPF Seniorerna Baltzar har haft vårens sista medlemsmöte i Föreningarna Hus. Ordförande Britt-Marie Sahlén hälsade nya och gamla medlemmar välkomna. Britt-Marie informerade om kommande aktiviteter bland annat en inbjudan till ”Hjärnkoll” som vi fått från SPF Boren, pubafton, en längre resa till hösten mm.


Carin Lundström har varit på kurs och hjälper gärna till med frågor kring internet, datorer mm. När det gäller folkhälsoveckan så hänvisar vi till vår hemsida.
Efter musikunderhållning med Lennart Lundström blev det kaffe och fralla och
därefter dragning på dagens lotterier.

Caj

 

Gemensam lunch 2024-05-02
Pensionärer från SPF seniorerna Baltzar åt lunch tillsammans på restaurang Lyckan.

Maten var god  stämningen hög och mycket fanns att avhandla. .                                                                                                                                           

Månadsmöte med SPF Seniorerna Baltzar i Motala

Som vanligt träffades vi i Föreningarnas Hus och ordförande Britt-Marie Sahlén hälsade alla välkomna och speciellt våra nya medlemmar. Efter information om kommande aktiviteter, både lokalt och kommande resor mm hälsades dagens föredragshållare välkommen – Lotta Holmberg från Svecia Travel. Lotta höll ett intressant fördrag om Stockholm/Motala och rundradiomuseet men framförallt om familjen Holstensson och hela historien om Luxor. Vi fick följa med från Luxors start till dess nedläggning. Intressant berättat där nog många av våra medlemmar kände igen sig. Efter Lottas uppskattade föredrag blev det så kaffe med fralla och sedvanlig lottdragning.
Caj Claeson
Sekreterare SPF Seniorerna Baltzar

Studiebesök på Alstom 2024-04-11

Torsdagen den 11 april var cirka 25st medlemmar från SPF på ett mycket trevligt och givande studiebesök på Alstom Motala (f.d. Motala Train), verksamheten bedrivs i Motala Verkstads gamla lokaler.

Besöket började med kaffe och fralla samtidigt som platschefen informerade om verksamheten. Alstom är ett världsomfattande företag med cirka 80 tusen anställda i huvudsak Europa och Nordamerika, huvudkontoret ligger i Frankrike. I Sverige sysselsätter man drygt 2 tusen personer med verksamhet framförallt i Västerås och Motala.

Verksamhet består i första hand av och service av pendeltåg som t.ex. östgötatrafiken men man utför också renoveringar och uppgraderingar av alla slags tåg och lok. Det finns också en särskild line för kontroll och service av boggis.

Fabriken är modernt utrustad med all utrustning som behövs för att snabbt kunna serva tågen eftersom kunder inte vill att tågen ska stå stilla. Under vinterhalvåret och speciellt denna vinter så fastnar det över 2-4 ton snö under vagnarna som måste avlägsnas före att underhållet kan utföras.

Som avslutning fick besökarna se ett utav loken som var inne för uppgradering av vissa elektronikkomponenter. Guiderna tackades med applåd.
Benny Wessman
 


Vinprovning 2024-04-10
På onsdagskvällen samlades 25 st SPF:are och hade en enastående
 vinprovning med förtäring som leddes av Per Jonås. 
Samtliga var överens om att detta bör upprepas redan i höst.
Peder
Modevisning 2024-04-05
På fredagen hade SPF Seniorerna Baltzar en mycket välbesökt vårmodevisning på Café 59:an.

Peder

Pubafton 2024-04-03

Ett glatt gäng medlemmar från SPF Seniorerna Baltzar träffades i Borenshultkiosken Café och Grill för att samlas för trevligt gemyt. Vi fick beställa valfri dryck och därtill ingick några olika tapas. Sedan var det fritt fram att välja meny för de som ville. Pubaftonen uppskattades av de närvarande och avslutades vid 19.00 tiden.

Britt-Marie
 

Påskfest

SPF:s bridge har haft en påskfest med 39 par. Det intogs inkokt lax med tillbehör.
Därefter spelades bridge. Stämningen var på topp.
 

Klicka på bilderna för förstoring

Yvonne

 

Månadsmöte 2024-03-21
SPF Seniorerna Baltzar har haft månadsmöte i Föreningarnas hus i Motala. Efter att ordförande Britt-Marie Sahlén hälsat nya och gamla medlemmar välkomna informerades det om kommande aktiviteter. Det informerades om vårt nya medlemssystem som kommer under våren, hemtjänstindex, pubafton, lunchträffar och vinprovning mm. Vidare informerades om ett projekt som NTF driver, det heter ”Ta kontroll över ratten” och därefter om möjligheten att delta i sommarvistelse på Stiftsgården Vårdsnäs. Efter att det kommit ett förslag från en medlem om att slopa programbladet i pappersform, ställdes frågan om man ville behålla programbladet - det blev ett rungande ja och applåder. Till kaffet med fralla underhöll Lennart Gren med idel välkända melodier. Det blev allsång och några tog också chansen att ta en svängom på dansgolvet. Naturligtvis blev det lottdragning med chans att vinna presentkort eller kaffepaket. En trevlig eftermiddag som nog alla var nöjda med.

Caj Claeson sekreterare

Eftermiddagscafé hos Svecia Travels 2024-03-13

En mycket intressant eftermiddag med föredraget ”Motala blir Köping 1823” som avslutades med kaffe och gott bröd.

 

Peder

 

Lunchträff 2024-03-08

Lunchträff på restaurang Balkan. Vi var drygt tjugotalet SPF-are som träffades för en gemensam lunch på Balkan. Maten var bra och det var en trevlig tillställning som uppskattades av alla.
Ett tillfälle att träffas, prata och äta gott.

Ulla Claeson

Gemensam fika.

Eftermiddagsfika på Brödernas, äppelpaj med vaniljglass och kaffe. Vi var tolv personer som träffades för att prata och fika, för de flesta av oss var det första besöket på Brödernas och det var riktigt bra. Bra service och fantastiskt gott.


Ulla Claeson

Hockeyresa 2024-02-27

På tisdagskvällen var vi 15 st entusiatiska supportrar som tog tåget till Saab Arena för att heja fram en LHC seger.  Tyvärr blev det förlust. Men vi var glada ändå.
Peder

Studiebesök på Holms Attachments AB  i Holm

Ett trettiotal medlemmar har varit på studiebesök i Holms industri ett företag med anor från början av förra seklet. Ett företag som startades och ägts av motalafamiljen Sandström men rätt nyligen två gånger sålts vidare.

Företaget blomstrar och arbetar för större marknadsandelar. Sopmaskiner och olika plogmodeller är företaget kärnprodukter. Det gavs information med kaffe och lyxfralla i matsalen och sedan en guidad vandring genom fabriken.

Besöket var mycket intressant och uppskattat och besökarna hade möjlighet att känna sig lite stolta över att det fortfarande finns industriverksamhet i gamla Motala.

Robert

Resa till Hjalmar i Brevens bruk

På i långa stycken tämligen slingriga väger for 36 medlemmar till Brevens Bruk för att uppleva Hjalmar och hans revy. Alla tyckte den var mycket underhållande med en proffsig ensemble.
 

Efter föreställning avåts en välsmakande trerättersmiddag,

Robert

Promenad 2024-02-20
Februaripromenaden gick i Smedsby och Varamon.
Trots det lite råkalla vädret fick vi en härlig promenad
och som vanligt en trevlig samvaro.

Tarja

 

Årsmöte för SPF Seniorerna Baltzar 2024-02-15
SPF Seniorerna Baltzar har haft årsmöte i Föreningarnas hus i Motala. Ordförande Britt-Marie Sahlén hälsade gamla och speciellt nya medlemmar välkomna. Trots slirigt och tråkigt väder var det var totalt ca 150 medlemmar som kommit till dagens månadsmöte, vilket var rekord. 

Årsmötet började med sedvanlig parentation med en tyst minut för de av våra medlemmar som lämnat oss under förra året. Mötesförhandlingarna genomfördes därefter med Lindy Yngvesson som ordförande och Caj Claeson som sekreterare.
Styrelsen består nu av Britt-Marie Sahlén, Sven-Olof Abrahamsson, Benny Wessman, Ulla Claeson, Lena
Johansson, Lennart Nyman (bild) och Caj Claeson.

Efter årsmötet avtackades ett antal medlemmar som varit funktionärer, under några eller ibland många år. (Se nedan)

Dagen till ära hade den sedvanliga smörgåsen bytts ut till en semla, som föreningen bjöd på, vilket uppskattades av många.   

Efter kaffedrickande började så bandet Kollektiv 66 underhålla med idel välbekanta låtar, bara bra musik som alla kände igen. Dragningen av dagens lotterier genomfördes i vanlig ordning av föreningens kassör Sven-Olof Abrahamsson och därefter avslutades dagens månadsmöte.
 
Caj Claeson sekreterare

Avtackade funktionärer

 Från vänster Astrid Ekinge och Christina Meijer som under 10 år lett frågesporten "Hjärnkoll" med 6 träffar om året. Wolfgang Gosch golfansvarig, Ann-Katrin Nilsson värdinna, Katarina Jakobsson avgår ur styrelsen.
Saknas i raden av honorerade är bouleansvarig som tillsammans med hustrun i 10 år lett bouleträningen varje onsdag kl 9.30 året om och som under 2023 lämnat över ansvaret till Peder och Lena Johansson.

Webbmaster

 

Studiebesök Väderstad AB

Fredag den 2:a februari träffades vi för besöka Väderstad AB. Antalet besökare var begränsat till 40 personer och vi blev snabbt fulltecknade. Vi möttes upp av två trevliga damer som hjälpte oss på plats och dessutom serverade oss kaffe med bulle.

Därefter fick vi en genomgång av företagets historia och produktportfölj.

Efter avslutad genomgång erbjöds vi en kortare tågresa genom produktionen där vi på ett bra sätt fick se ett antal olika arbetstempo och hur man byggde upp sina produkter.

 

Dagen avslutades med gemensam lunch på restaurang i Väderstad där vi serverades en gedigen måltid.

Michael

Månadsmöte 2024-01-18

SPF Seniorerna Baltzar har haft årets första månadsmöte. Det var många medlemmar som trotsade det snålkalla vintervädret, kylan och oplogade trottoarer och tog sig till Föreningarnas Hus i Motala. Ordförande Britt-Marie Sahlén hälsade gamla och framförallt nya medlemmar välkomna och informerade om en del kommande aktiviteter.

Kvällens föreläsare var Bo Löfstedt och P G Igelström från Intresseföreningen Motala Verkstad som höll ett intressant föredrag om bakgrunden en till framförallt och framväxten av Motala Verkstad. En resa som tog oss ända från Sveriges tid som stormakt och fram till dags dato. Intressant föredrag där det var knäpp tyst i salongen. Uppenbarligen ett ämne som intresserade många av våra medlemmar, historia kan bli riktigt bra när det finns en lokal anknytning.

Eftermiddagen avslutades med en ost/skinkmacka
och kaffe innan den obligatoriska lottdragningen.  

Caj Claeson
Sekreterare SPF Seniorena Baltzar