Detta hände i SPF Baltzar 2011

OBS! Materialet presenterat i omvänd kronologi

 Lyckad avslutning på årets promenader

Traditionsenligt vandrade SPF Baltzar-medlemmar längs Varamovikens strand och svarade på kluriga och genomarbetade tipsfrågor. Hela 25 medlemmar mötte upp och vädret var fint för att vara i slutet av december - ingen halka och plusgrader.

 

Efter promenaden var det samling i BK Zeros klubbstuga för en stunds gemenskap med intag av matsäcken i väntan på resultatet av tipstävlingen. Lena Drott stod som vinnare efter att fått 10 rätt och bäst uppskattat antalet länkar på en kedja.  Inga-Maj och Ann-Cathrine tackades för en strålande promenadsäsong varefter deltagarna vandrade hem för att fira jul - en med en nyvunnen skinka.

Fler bilder från promenaden här!December månadsmöte med julbord i SPF Baltzar

Ordförande Christina Meijer hälsade 110 medlemmar välkomna till aulan i Carlsund Utbildningscentrum. 
KPR-ombudet Margareta Alexanderson informerade om anhörigstöd, uppföljning av servicegarantier och kommunalisering av hemsjukvården. (Länk)
Christina Meijer visade därefter bilder på profiler och byggnader i Motala som åhörarna fick försöka identifiera.
Information om vårens program kommer i januariutskicket men en liten undersökning av intresset för en resa till Blå Grodorna gjordes.
Margareta Alexanderson läste en julbetraktelse av Selma Lagerlöf.


Baltzarkören framförde sedan några visor med julanknytning och var också försångare i allsångsvisor med högt nostalgivärde. 
Efter dragning i lotterierna tågade 102 matglada medlemmar ned till ett dignande julbord. 
Efter ett besök av Motalas Lucia som tillsammans med sina ovanligt välsjungande tärnor skapade julstämning drogs ett ansenligt antal vinnare i ett lotteri på inträdesbiljetten.
Fler bilder från mötet

 


Traditionell novemberpromenad

Fålahagen var som vanligt platsen för årets vandring mot ärtsoppan.

 

14 medlemmar gick 4 km i en terräng som innehöll många hyggen och mycket ris. Solen gjorde sina försök att mellan trädstammarna lysa upp den mörka årstiden. 

Kanske man här och där kunde se att det var dagen efter stormen Berit.

Fler bilder

 


Radiominnen på månadsmöte 20111120

Det var 73 personer som kom för att höra den gamla radioräven Sven Trolldal kåsera om Sveriges Radio.

Företaget startade 1925 och vi fick en liten inblick i verksamhet under åren som gått. Bland annat fick vi höra  en inspelning från Östersund med trion Sov i ro som sjöng en låt från 1932, ursprungligen gjord på vaxskiva.

Många kom ihåg Bertil Ugglas morgonjympa och Lubbe Nordströms  resa genom Sverige på 1930-talet som beskrev hur smutsigt och eländigt det var på den svenska landsbygden.

Den första kvinnliga nyhetsuppläsaren Astrid Kindstrand ställde till ett riktigt rabalder ty folk ringde in och klagade för det skulle ju vara en karl som läste nyheterna - detta var 1938.

Radioteater har alltid varit populärt, bland de första var Familjen Björk omkring 1940.

Sven Trolldal började på 1960-talet som reporter. I ett program som hette Familjespegeln intervjuade han Björn Ulveus när det sändes från Västervik.

En kort berättelse om Mister radio farbror Sven avslutade det hela och ordförande Christina Meijer tackade med en blomma. Sedan fika och lotteri i vanlig ordning.

Tommy Tillberg

 

 
 
”Sociala medier – Facebook, Twitter och bloggar”

Ca 50 nyfikna kom till Carlsund den 12 nov. för att höra Pia Widegren   berätta om Twitter, Facebook, bloggar mm. Pia gav oss först en liten historisk översikt om hur snabbt allt vuxit fram. Sedan berättade hon om hur de olika medierna används och visade på hur de också kan missbrukas.

 

Den här föreläsningen innebar ett nytt sätt för SPF Baltzar att informera sina medlemmar – kom gärna med förslag på annat du vill höra mer om. Tag kontakt med någon i programkommittén.


Vår nya studiecirkel


Ann-Cathrine meddelar att teckningskursen nu är avslutad och att det under resans gång hade varit mycket trevligt. Alla har lärt sig något och är intresserade av en fortsättningskurs.

Om tillräckligt stort intresse finns kan Ann-Cathrine tänka sig att dessutom starta en nybörjarkurs igen.

 

Fler bilder från kursen

 


Ostprovning

Torsdagen den 10 november träffades ett trettiotal SPF-medlemmar på Brödragården. Vi provade olika ostar med marmelad och kex.

Jessica och Maria från Skafferiet berättade lite kring ostens historia och lotsade sedan över oss till kvällens sju ostar

Delice d `Argental, Fransk vitmögelost med tillsats av creme friache. Serverades i ett litet glas med  jordgubbar
Prästost Hårdost och helt ny för dagen i butiken Lagrad 40 månader
Weinkäse Österrikisk hårdost på komjölk Tvättas med rödvin under lagringen
Stilton Engelsk blåmögelost gjort på komjölk, uppkallad efter byn Stilton och får endast tillverkas i de brittiska grevskapen Derbyshire och Leicestershire.
Altesse Rödkittost på komjölk kommer från Alsace i Frankrike
Gruyere grottlagrad Schweizisk hårdost lagrad 1 år
Hollänsk getost 52 v. Som namnet säger Hollänsk och gjort på getmjölk. Lagrad 1 år

Man kunde antingen välja ett vitt vin Gustave Lorentz Gewurtztraminer Reserve (nr 5244) eller ett rött vin Castei Ripasso (nr 22409) till maten

Fler bilder från provningen

 


Oktoberpromenad i Ödebyterrängen

I ett trolskt dimlandskap vandrade 18 pigga SPF:are 4 kilometer längs höststigar omgivna av mångfärgad växtlighet. Några föryngringsytor skulle också passeras.

Stämningen var god och deltagarna tackade Ann-Cathrine för en trevlig tur. Hon kontrade med att påminna om ärtsoppsvandringen i Fålahagen nästa månad.

Fler bilder


Stegtävlingen "SPF på gång" 2011 avslutad

Som synes nedan hade SPF Baltzar två flitiga gångare som vann lagtävlingen. Distriktsinsatsen var till synes inte så bra som förra året eftersom alla som hade anmält sig inte motionerat tillräckligt, men en jury från SPF och företaget Tappa beslutade att segrande distrikt var det distrikt som hade flest antal deltagare som klarat stegsnittet i förhållande till antalet medlemmar i distriktet och då blev Östergötland bästa distrikt.


 

 

Septemberpromenad i Borensbergstrakten


SPF Baltzars första promenad för hösten utgick från Trädgårdstorp i Borensberg en anläggning som används av SPF Boren och drivs av Tjällmo-Godegårds orienteringsklubb.

 

 

 

 

 

 

Tio medlemmar mötte upp och fick uppleva en promenad i vackert höstväder och vacker natur. En sedvanlig kaffestund delade upp promenaden och några kunde fylla en burk med kantareller.

Astrid Ekinge                     Promenaden som bildspel

 


Månadsmöte 2011-09-19

Ordförande Christina Meijer hälsade 80 medlemmar välkomna till höstens första månadsmöte och kunde konstatera att 24 nya medlemmar tillkommit under sommaren. 

Det första spontankaffet på Ubbes på Repslagargatan gick av stapeln den 15/9 med 13 deltagare. Christina hoppades på ett flitigt deltagande i detta nya inslag i vår verksamhet då det kan vara viktigt i synnerhet för att nya medlemmar skall känna sig  välkomna i gemenskapen. Nästa träff är den 29 september, men före detta har vi både pubafton och promenad.

12 platser fanns vid mötestillfället kvar till Stockholm och Zpanska Flugan.

Jan Johansson efterlyste fler deltagare i SPF:s bowling och erbjöd gratis pröva-på-spel på onsdag 21 sept kl 13.00 med instruktion och lån av utrustning.

Iréne Carlsson informerade därefter om vad som förekommit på två möten i Landstingets Pensionärsråd (LPR), nämligen Äldreuppdraget, kommunaliseringen av hemsjukvården, ett forskningsprojekt om särskild äldremottagning på akuten i Norrköping samt benskörhet.

Mats Eriksson från PharmaCell berättade om företagets idoga och numera tämligen framgångsrika framtagning av den lätt intelligenta pillerburken Careoucel.

 

Efter att Christina Reuter påmint om stundande ostprovningsafton lämnades ord och ton till paret Jangvik som trevligt underhöll med vis- och allsång.

Slutligen kaffe och lotteridragning 
i matsalen på Carslund utbildningscentrum.


Nu har vandringen längs 
Spanska solkusten startat.

Sex SPF Baltzar-gångare i årets stegtävling sätter sig här in i tappa.se


SPF Baltzars endagsresa

Vi kollade Medevisalvan och drack kaffe i Medevi, fick höra om chokladtillverkning på Venus choklad i Askersund och blev guidade på Stjärnsunds slott

Fler bilder från resan

Text och bild Christina Reuter


Distriktets resa till Mariehamn

Ja, nu har vi åkt och sänkt Cinderella utanför Mariehamn! Vi var 210 SPF-are som gungade båten! Lindy Yngvesson ledde sammankomsterna och redogjorde för nyheter! 
Jag skickar med ett par bilder så att ni kan se att vi inte bara satt i baren! 
                                                            Länk till distriktets hemsida 
Lars-Olof Odin


SPF-mästerskap i boule i Motala 20-21 aug 2011

56 föreningar från 18 av våra 27 distrikt var representerade då SPF- mästerskapet avgjordes i Motala.

164 tremannalag (492 deltagare) i tre klasser, herr, dam och mixed, tävlade på Råssnäsudden i dagarna två. Grundspelet utgjordes av sex matcher och spelades av alla lagen. De bästa 8 i varje klass tävlade sedan vidare i kvart, semi och finalspel. 

527 förbokade luncher serverades och en enkel uppställningsplats för 14 husbilar hade ordnats.


Tävlingarna började i svagt regn, en rest av skyfallet dagen innan. Efter några timmar började banorna torka upp och när söndagen randades kunde spelet fortsätta i solsken. 

Många spännande matcher utspelades innan prisutdelning kunde ske på söndagseftermiddagen. 

Resultat och fler bilder på denna länk.

Bildspel


SPF Baltzar placerade sig fint i  SPF Östergötlands DM i boule 20110610

1:a  
Haine Svensson och Andreas Perkhofer SPF Baltzar Motala

 

2:a 
Siw Hjelmar och Irma Dahl 
SPF Baltzar Motala


Intressant och solig golfdag med SPF Baltzar

 

Vårterminens sista arrangemang med SPF Baltzar genomfördes på torsdagen (26 maj) med en friskvårdsdag på Motala Golfklubbs anläggning i Tuddarp. Tomas Lindh, klubbchef och Head pro på MGK ledde på ett lättsamt och inspirerande sätt dagens övningar. Det hela inleddes med att deltagarna välkomnades och fick titta på klubbens restaurang med efterföljande allmän information om Motalaklubben och alla de möjligheter som finns att spela golf. Sedan begav sig deltagarna till anläggningens driving range, där Tomas visade och demonstrerade klubbor, klubbfattning, uppställningar och slag. 

 

Sen var det dags för alla att pröva på. Helt klart fanns flera golftalanger i detta SPF-gäng! Så bytte man till puttern och prövade på att få bollarna i hål på den närliggande ondulerade greenen. Solen strålade från en klarblå himmel och gjorde det dela till en mycket lyckad dag. Fler frågor kring golfens “mysterium” fick sina svar innan det var dags att avtacka Tomas Lindh med en varm applåd.   Länk till fler bilder

Text och bild Ingemar Gustafson


Vandring på Omberg 2011-05-23

Vandringen förlöpte utan problem. Vädret var oss nådigt, om än lite blåsigt. Vi hade mycket trevligt, åt vår medhavda på en solig plats med utsikt över vattnet.


 


Några godisbilar ,ett litet försök till sång och många givande samtal hann vi också med innan vi skildes.  Länk till fler bilder.

Ann-Cathrine


Utflykt till Norrköping och Reijmyre 201-05-05

En skara SPF:are från Baltzar och Boren besökte Arbetets museum där vi blev guidade dels bland tecknaren Evert Karlssons EWK alster dels på utställningen Industriland - när Sverige blev modernt.Därefter till Reijmyre glasbruk och en guidad visning av glasbruket. 

Besöket i Reijmyre avslutades med en rejäl landgång på "Lilla Annas café"
Fler bilder från utflykten.

 


SPF Baltzar går Tycklingerundan 2011-04-26

11 promenadsugna deltog i en fin promenad nordväst om Vadstena och fick njuta av sol, fågelsång, blommor och Ahlgrens bilar. Kaffet intogs vid och på ett fågeltorn nära samhället.

"
Tycklingerundan startar vid Folkhögskolan och är en förlängning av "strandpromenaden". Rundan följer Vätterns strand och Tycklingeviken ut till badet, förbi Tycklinge gård och genom den långa allén fram till Hagaområdetoch åter mot centrum. Slingan är ungefär 4,5 km." (Källa Vadstena kommuns hemsida) 
Vi vandrade den i motsatt riktning.

Bildspel:   Mindre fil      Större fil

 


Månadsmöte 2011-04-18

Ordförande Christina Meijer hälsade 77 närvarande välkomna och meddelade sedan att föreningen sedan senaste månadsmötet fått 11 nya medlemmar.

Ny stegtävling skall starta i september och ett nytt rabatterat erbjudande från SJ presenterades. (Se under aktuellt)

Linda och Mimmi från Lindas Blommor demonstrerade olika blomkompositioner med betoning på påskens färger. Lotterivinsterna bestod denna gång av vackra blomsteruppsättningar från företaget.

Mötet avslutades med fika i matsalen.

 


Vinprovarkvällen 13 april

Stämningen var verkligen på topp denna andra vinprovarkväll i SPF:s regi. Inte mindre än 40 deltagare var på plats när "vår" munskänk Per Jonås tog till orda. Kvällens tema var vita viner. Per gav inledningsvis en liten repetition kring olika druvsorter och de förutsättningar som krävs för vinodling m.m.

Så var det provningsdags. Per hade valt tre vita viner baserade på olika druvor; Riesling, Sauvignon blanc och Chardonnay.  Olika smaker - svartvinbärsblad, nässlor, smör, nötter etc och så dofter - mandel, citrus, äpplen rostade ekfat etc. Det är bara att erkänna att vi inte kände alla smaker direkt.

Här är vinerna som vi provade:
Jules Muller, Riesling Reserva (nr 6622), Frankrike Alsace.
Sancerre Les Baronnes (nr 32253), Frankrike Loiredalen, Sancerre.
Stoneleigh Chardonnay (nr 6427), Nya Zeeland, Malborough.

Och att dricka till den läcka ostbuffén hade Per Jonås valt ett vin från Alsace i Frankrike, Gustave Lorentz Gewurztraminer Reserve (nr 5244).

Medan vi alla tömde glasen och kommenterade kvällens begivenhet så dukade Per upp kaffe och kaka. Som ett extra tack för kvällen överlämnade Ingemar Gustafson en personlig gåva till Per Jonås i form av en korkskruv i jätteformat från Italien.

Så var det sen kväll och dags att vända hem glada i hågen och med stärkta vinkunskaper i bagaget.

    Bild och text Ingemar Gustafson     Fler bilder


Årets distriktsstämma hölls i Motala 2011-04-13

I Motalas Folkets Hus samlades på onsdagen 150 ombud från Östergötlands SPF-föreningar till stämma. Många medlemmar i 
SPF Baltzar deltog aktivt.

Till mötesordförande valdes SPF Baltzars tidigare ordförande Arne Knutsson, på bilden flankerad av distriktssekreterare Marianne Holmbom och Christina Meijer.

Länk till fler bilder 

SPF DM i Bridge

Fredagen den 8 april möttes 36 par i Skänninge för att göra upp om vilket par i Östgötadistriktet som är de bästa bridgespelarna.


Bo Lindblom från Dackebridgen i Mjölby informerar inför tävlingarna.


Vann gjorde Bengt Jacobsson och Ulla Fröberg från Linköping som gratuleras av SPF Dackes ordförande Birgit Ydrehed.

Från SPF Baltzar deltog fyra par.


Två av våra par under lunchen på Skänninge stadshotell

 


Dagsresa till Linköping 6 april 2011

24 deltagare fick först vara med om ett intressant besök på Flygvapenmuseet i Malmslätt 

och efter en lunch på Konsert och Kongress en engagerande visning i Östergötlands museum av Stefan Hammenbeck med temat "Konstnären som konstverk"

Fler bilder från besöket

Årets första promenad

Istället för snö- och halkiga Ödeby blev det en härlig solskenspromenad från Östra skolan ut till Tegelvikens båtklubb. Vi fick på nära håll se hur nya bron över Motalaviken tar form.

Vi hörde fiskmåsarnas gälla läten. Vi plockade årets första tussilago. Vi njöt av medhavd fika i gassande sol, men noterade förstås att än är det en bit kvar till riktig vår.

Allt detta under Ann-Cathrine Sundqvists säkra ledning.

Text Ingemar Gustafson.                                      Bildspel från promenaden
Foto Ingemar Gustafson och Ann-Cathrine Sundqvist 

 

Månadsmöte 2011-03-21

Ett 70-tal medlemmar fick höra arkeologen Göran Gruber hålla en intressant och engagerad föreläsning om utgrävningarna vid Motala Ström. 

Bland annat visades en karta som visade en förmodad bild av hur det såg ut strax efter inlandsisen smällt undan. Den förklarade varför Motala redan då var en plats med stor betydelse för kontakten mellan landmassorna norr och söder om det som sedan blev Motala Ström.

LPR-representanten Iréne Carlsson rapporterade från senaste sammanträdet i LPR. Kommunaliseringen av hemsjukvården och de nya apoteksetableringarna berördes bland annat.

Vårt trafikombud Lennart Andersson rapporterade från sammanträde i kommunala trafiksäkerhetsrådet. Efter att ha tipsat om vad man bör göra med sina bilar och cyklar då vintern håller på att släppa sitt grepp informerades om projektet "Rätt fart i staden" som med hjälp av differentierade hastigheter skall ge en säkrare trafikmiljö. 

Till mötet hälsades 14 nya medlemmar välkomna i föreningen och efter lottdragning väntade kaffet i matsalen.

 

 


Funktionärsträff 2011-03-16

Nya och gamla funktionärer träffades för att lära känna varandra och utbyta information. De olika funktionärerna presenterades funktionsvis och förevigades (länk).

 


Välkomstträff för nya medlemmar 2011-03-09

Nio nya medlemmar var inbjudna till informationsträff på Café Sjövik. 

Föreningens aktiviteter presenterades och de inbjudna fick presentera sig. 

 


Teaterresa till Göteborg

Lördagen 5 mars styrde Vadstenabuss mot Göteborg med en skara SPF Baltzarmedlemmar för att besöka Hagmans konditori med After Shave och Galenskaparna på Lorensbergsteatern.

 

Fler bilder


Månadsmötet den 21 februari tillika årsmöte i SPF Baltzar

Ordförande Christina Meijer hälsade ett ovanligt stort antal medlemmar (134) välkomna. Tio nya medlemmar välkomnades särskilt varefter resekommittén informerade om vårens resor.

Margareta Alexanderson informerade om studiecirkeln "Passion för livet" där minst fyra anmälningar till behövs och om en nyordning i Motala kommuns organisation vad gäller KPR. Junisammanträdet där kommer att ta upp kommunens trafiksituation varför medlemssynpunkter om denna efterlystes. 

Årsmötet inleddes därefter med en parentation över 15 avlidna medlemmar varvid Irene Carlsson läste dikten "Vem tar emot" av Ruth Anderson och P-O Birgersson spelade Lille Bror Söderlundhs tonsättning av Nils Ferlins dikt "Får jag lämna några blommor". 

Vid årsmötet omvaldes Christina Meijer till ordförande. Fyra nya styrelsemedlemmar valdes, Marianne Högberg, Leif Ramö, Christina Reuter och Tommy Tillberg. 

Medlemsavgiften för år 2012 fastställdes till 170 kr med tillägget att man från det år man fyller 90 endast betalar 120 kr, d v s avgiften som föreningen betalar till förbund och distrikt.

Efter årsmötet avtackades fyra 
avgående styrelsemedlemmar 
och fyra andra funktionärer.

Den nya styrelsen presenterades. 

Baltzarkören underhöll därefter under ledning av sin nya körledare med många uppskattade och nyinövade visor. Idas visa i två versioner framfördes unisont. Kören tackades för framförandet med en mindre penninggåva.

Mötet avslutades med kaffe och lotteridragning i matsalen.

 


Månadsmötet den 17 januari


Mötesordförande Margareta Alexanderson hälsade 68 medlemmar välkomna till årets första månadsmöte och speciellt 5 nya medlemmar. 


Lars Odin presenterade vårens cirkelutbud. 

Iréne Carlsson rapporterade därefter från senaste sammanträdet i LPR. Landstingsprojektet "Äldreuppdraget" skall i samverkan med de 13 kommunerna i länet fokusera på tre områden: Säkrad vårdkedja, återhämtning och rehabilitering samt hälsa och självständigt liv.
 


Rolf Eriksson från DIS-Filbyter berättade sedan engagerat om släktforskning och informerade om datorprogram som gör arbetet effektivt och roligt.

 


Utskicket på gång!Postas den 18 januari

 

SPF Baltzar har nu lämnar svar på remissen om samgåendet


Länk till remissvaret

Vad beträffar namnförslaget "Lev nu" se detta!