Vad hände i SPF Seniorerna Baltzar 2015 (omvänd kronologi)

Terminsavslutning för bowlarna

Bowlingen hade terminsavslutning den 16 december.12 deltagare från SPF Seniorerna Baltzar och Boren deltog och hälsar att de gärna vill ha fler som kommer och spelar. Planer finns även på en utflykt till en annan hall i grannskapet till våren.


Hälsningar och God jul önskar
Thomas Lundqvist

Fler bilder på denna länk

Julfest

 

Bridgesektionen avslutade året med julbord 17 december. Som vanligt var lokalen fullsatt, stämningen gemytlig.

Ett väl avvägt julbord avåts, några julsånger med nyskriven text av  Lindy Yngvesson sjöngs under ledning av densamme.

Han framförde även allas vårt tack till de ansvariga för bridgetävlingarna nämligen Margareta Lind och Karin Knutsson.

 

Inger

 

Månadsmöte med julbord 2015-12-14

Ett 60-tal medlemmar i SPF Seniorerna Baltzar avnjöt ett dignande julbord den 14 december på restaurang Karolinen i Nykyrka. Alla lät sig väl smaka av ett flertal rätter. Tomtemor och Tomtefar lättade upp stämningen med traditionella sånger som hör julen till.

Inledningsvis informerade ordföranden Wolfgang Gosch om möteslokal och datum för månadsmöten under 2016 och framdeles. Mötesdagarna kommer att bli torsdagar kl 14 i vår nya lokal som blir Kulturakademin (i samma hus som Café Utsikten). Vi träffas där första gången den 21 januari 2016.
Sammankomsten avslutades med ett besök av Motalas Lucia med åtföljande tärnor.

Harry Noppa

 

Decemberpromenad i Varamon

Den traditionella julskinkepromenaden samlade ett 20-tal deltagare (Rekord?). Stegen styrdes till Varamostrandens södra slut från Z-parken. Ann-Cathrine hade som vanligt ordnat en frågesport som besvarades utefter vägen. Lena D vann julskinkan med 11 rätt. Träffen avslutades i en väl uppvärmd klubblokal där medhavd förtäring intogs.

Robert

 

Boulefest  för SPF Seniorerna Baltzar

Den tämligen traditionella höstfesten i boulehallen hölls den 4 december. 41 medlemmar av de ungefär 60 som brukar träna på onsdagarna deltog.

Tre matcher med för varje hoplottade lag spelades avbrutna av smörgåstårta och kaffe.

Priser utdelades och de tre bästa individuella spelarna blev Gun-Britt H, Kjell H och Ingrid R.

Robert                                   En bild till

Film från spelet

Novembervandring i Fålahagen

Fjorton vandrare samlades vid MAIF-baracken i Fålahagen för en uppfriskande promenad. Vädret var bra för att vara i november. Regnet höll sig undan och temperaturen på rätt sida om nollan. Vandrarna kunde både se ett nytt bostadsområde växa fram vid Södra Freberga och ett gammalt uppsnyggat vid Forsområdet. 

Efteråt väntade ärtsoppa som Christina stannat i baracken för att göra ordning. 

Fler bilder från promenaden(Länk).

 

Frågesport på Café Utsikten 2015-11-23

Sexton glada medlemmar kom till Café Utsikten för att testa sina kunskaper inom vitt skilda områden och det blev två hårda kamper mellan de fem lagen. Mellan matcherna avnjöts kaffe med dopp (som denna dag även inkluderade gräddtårta!) vid långbord och det fanns mycket att prata om. 


Första tävlingen avgjordes efter en utslagsfråga och Annci, Conny och Britt-Marie utsågs som vinnare. Emellertid borde rätteligen Rosmari, Birgitta och Marianne ha vunnit redan utan någon utslagsfråga eftersom deras svar ”polo” i stället för ”hästpolo” felaktigt underkänts. (Frågan löd: Vilket bollspel spelas av fyramannalag på den största gräsplan som används vid något bollspel?)


Obestridliga segrare i omgång två blev det lag som bestod av Kerstin, Lena och Hans.

Astrid

Middag för Boule FM-funktionärerna i SPF Baltzar Seniorerna

Som ett tack för hjälpen bjöds de medlemmar som hjälpt till vid årets FM i boule i Motala på middag på Café Utsikten. Maten hade precis som på FM levererats av restaurant "Persons Pojkar". Stämningen var otvungen och många skojade om att vi borde åta oss arrangemanget igen. 

2015-11-20

Månadsmöte 2015-11-16

Ett drygt hundratal medlemmar hade infunnit sig och efter att ordförande hälsat välkommen och informerat om att månadsmötena fortsättningsvis skall hållas i Kulturakademins lokaler (i källaren under Café Utsikten) lämnades ordet till Tarja Dahlin Lindhe och Ann-Marie Karpe, föreningens KPR-representanter, vilka därvid lämnade rapporter från två sammanträden i KPR.

Vice ordförande Harry Noppa informerade om föreningens kommande program och påminde om att det är hög tid att anmäla sig till julbordet. Samåkning sker från Industrigatan vid infarten till Sporthallens P-plats

Robert Ekinge kåserade över "Världens 7x7 underverk" med utgångspunkt från ett särtryck ur Allers från 1920-talet.

Baltzarkören bidrog med vacker körsång och sammankomsten avslutades med en fikastund.

 

Studiebesök på flygvapenmuseet den 10 november

19 medlemmar åkte med egna bilar till museet i Linköping där Per de Faire guidade runt i lokalerna. Temat var flyghistoria med ”Kalla kriget” och visningen avslutades vid vraket av D3:an.

Hans

Ölprovning på Berggrens Källare

Torsdagen den 5 nov var det  13  SPF-are som tog tillfället att lära sig lite nytt om öl. Nader Moini som driver Berggrens Källare berättade om sitt intresse för öl, att han har många ölprovningar men denna var den första som hölls kl.15 på en eftermiddag.

Han berättade om hur man framställer öl,  betonade hur viktigt det är att det bryggs under rätt temperatur och att smaksättningen tillsätts i rätt tid.  Öl kan smaksättas på många olika sätt, först och främst med humle men också med många olika sorters kryddor och frukter.  

Man fick smaka på väldigt olika sorter,  en ljus lager, grumligt veteöl, mörkrött körsbärsöl, belgiskt klosteröl, amerikansk ale och ett mörkt öl som faktiskt var smaksatt med chili och laktos.

 

Det var spännande att få upptäcka att öl kan smaka på så olika sätt

 

Ingela Gustafsson

 

 

 

Oktoberpromenad i Bona 2015-10-27

Solen tittade då och då till en liten skara på 19 SPF Baltzardeltagande
 
som promenerade i Bona och dess omgivningar. Många vackra vyer och några vyer som vittnade om ett sorgligt förfall kunde beskådas. Fikat intogs bland granstammar och mossa. Enbart glada miner visades trots att promenaden blev nästan 6 km. 
Ännu en trevlig promenad rekad av Ann-Cathrine Sundqvist. Tack så mycket.

Robert         Länk till bildspel från promenaden

 

Höstlunch för SPF Seniorerna Baltzars bridgespelare

Bridgesektionen har avnjutit den sedvanliga höstlunchen. 40 personer ( dvs. fullsatt) lät sig väl smaka av marinerad fläskfile med potatisgratäng och dryck. Därefter följde en trevlig eftermiddag med spel.


Bridgeveteraner (se länken)

Inger S

Större bilder på denna länk!

 

Månadsmöte den 19 okt 2015

 Dagens månadsmöte samlade ett 70-tal besökare. Ordf. Wolfgang Gosch hälsade de församlade välkomna och vice ordf. Harry Noppa fortsatte med att informera om programkommitténs pågående arbete och de preliminära programpunkter som är under diskussion. Det nya programhäftet kommer att nå medlemmarna strax efter jul.

 Vi fick därefter från vår RPR-representant Iréne Carlsson höra en redogörelse för regionens (f.d. landstingets) transportresurser och ett föredrag av KPR-representanten Tarja Dahlin Lindhe, som beskrev kommunens hjälpresurser för olika situationer. 

Slutligen höll församlingens diakon Lena Jansson ett uttömmande föredrag om diakonin i Motala församling, en diakons arbetsuppgifter och utbildning. Föredraget följdes av många frågor.

 Efteråt avnjöts kaffe, en ”fralla” och trevlig samvaro runt borden.

Lasse G

 

SPF Baltzar tog bussen till ”Kristina från Duvemåla”

Den 10 oktober åkte 10 Baltzarmedlemmar med Blåklintsbuss till en förställning på Cirkus i Stockholm. På programmet den kvällen stod ”Kristina från Duvemåla” baserad på Wilhelm Mobergs romaner om en av många smålandsfamiljer som utvandrade till USA i slutet av 1800-talet. Resan gick ”som smort” och vi blev avlämnade på Mynttorget för några timmars promenad i Gamla Stan där vi också fick tid att äta en sen lunch. Vid 18- tiden blev vi upphämtade på samma plats och transporterade till Cirkus på Djurgården och fick våra förköpta biljetter till föreställningen. 

Det blev en fin kväll i teatersalongen och hemfärden inleddes med en ”vickning” med juice, kaffe och smörgåsar när bussen startade hemfärden. Eftersom kvällen redan var sen var det tyst och sömnigt i bussen och det blev en ännu senare hemkomst efter en fin dag som Blåklintsbuss hade all heder av!

Lasse G

SPF Seniorerna Tylöskog 30 år 

SPF Seniorerna Tylöskog firade sitt 30-års jubileum som gick av stapeln på eftermiddagen den 8. Oktober på Karolinen i Nykyrka. Distriktets vice ordförande Jan Anders Tolf och sekreteraren Marianne Holmbom var närvarande och överlämnade utmärkelser till SPF Tylöskogs ordförande Synnöve Örnstedt. Ordföranden från SPF Seniorerna Boren och SPF Seniorerna Baltzar var inbjudna till firandet och överlämnade var sin blombukett till den firande föreningens ordförande. Totalt var det 50 SPF:are som kom till firandet. SPF Seniorerna Tylöskog bjöd på underhållning i form av dragspelsmusik, god mat samt kaffe och tårta till avslutning.  

Wolfgang Gosch 

Fler bilder här!

Musikcafé måndagen den 5 oktober 2015

Baltzarkören framförde 7 körstycken och Lena D ställde kluriga frågor med rimlig anknytning till dessa. Programmet var mycket uppskattat. Inklusive kören som bestod av 19 deltagare hade ett 50-tal medlemmar infunnit sig och av dessa var det Inger J som vann Musikquizet.

Kaffe intogs i glatt samspråk och efter prisutdelningen framförde kören en Taubevisa med avancerade turer.

Robert E

Vandring i Medevi 2015-09-29

Dagen började i dimma men lagom då Medevi nåddes sken solen värmande. Nitton SPF:are vandrade på stigar och vägar i Medevi, åt medhavd matsäck i närheten av Odensberg, och småpratade längs vägen. När bilarna åter nåddes hade 5,5 km tillryggalagts . En härlig promenad som vanligt ledd av Ann-Cathrine Sundqvist.

Robert

Fler bilder från promenaden här (länk)

 

Hjärnkoll på Café Utsikten måndagen den 28 september

I höst ska SPF Seniorerna Baltzar anordna frågesporten Hjärnkoll tre gånger, den fjärde måndagen i varje månad, september till november. Den 28 september var det alltså dags för det första tillfället. Det var en eftermiddag med strålande vackert väder som kanske inte lockade till inomhusvistelse, men ändå kom 12 entusiaster som utsattes för två omgångar med vardera 16 frågor i åtta olika ämneskategorier. Däremellan intogs kaffe och läckra bakverk på Café Utsikten där tävlingarna hålls. Man tävlar lagvis och i första omgången vann Birgitta, Marianne och Rosmari med 13 rätt besvarade frågor. Andra omgången togs hem av Laila, Lena och Arne som fick till hela 14 rätt.

Astrid

Månadsmöte måndagen den 28 september

Renee Frangeur berättade om Bona där det under första hälften av 1900-talet fanns en uppfostringsanstalt för vanartiga gossar. Hon berättade om deras liv, boende, straff och dagliga arbete och läste ur brev som gav oss en bild av undervisningen, om lärarna, om aktiviteterna och arbetsuppgifterna.

Stanley Frid underhöll med sång och musik.

 

Besök på Motalaföretaget Bröderna Franzéns Mixum

Företagets VD Magnus Franzén tog emot 28 medlemmar från SPF Baltzar Seniorerna i Motala den 10 september och berättade stolt om den guldkantade tillverkningen av kokta skalade ägg, pastakokning och majonnäs och rotfruktsbaserade sallader samt läckra smörgåstårtor. 

Vi uppskattade alla studiebesöket och tackar Magnus varmt.
  
Lotta B 

Säsongsavslutning i boule

Vid säsongens sista utomhusträning uppvaktades Robert och Astrid med var sin present som tack inte minst för det utmärkt genomförda förbundsmästerskapet nyligen.

Inger S

 

SPF Seniorernas Förbundsmästerskap 2015

I härligt väder avgjordes mästerskapet ute på Råssnäsudden i Motala.
Arrangemanget inleddes med att kommunalrådet i Motala Camilla Egbert hälsade deltagarna välkomna till orten varefter ansvarige för arrangemanget från SPF Seniorerna Baltzar Robert Ekinge informerade om kringarrangemangen. Efter att tävlingsdomaren Jan-Åke Gustafsson haft en liten genomgång kunde tävlingsledaren Fredrik Dahlén starta spelet på banor iordninggjorda av Boule von Platen. 

Efter att alla tremannalag spelat sex matcher i grundspelet på lördagen och söndagsförmiddagen kunde finalspelet börja och kl 17 på söndagen förrättades prisutdelning. De åtta bästa lagen i varje klass fick pris. Första och andra pris var en tavla signerad Gebbe Björkman Ödeshög. Sammanlagt 27 medaljer i valörerna guld, silver och brons hängdes även runt halsen på deltagarna i de tre bästa lagen i varje klass. 

Arrangemanget hade sponsrats av försäkringsbolaget IF, Motala Kommun, Östenssons och affärskedjan Clas Ohlson. 

Av SPF Seniorerna Baltzars 13 deltagande lag lyckades lag Jan Åstrand, K-G Ruberson, Ulla-Britt Rubertson bäst med en fjärdeplacering. För fullständig resultatlista hänvisas till förbundets rapportering.


Klicka på bilden för förstoring

Länk till fler bilder från Förbundsmästerskapet

Länk till vinnarna 

Länk till utvärdering från förbundet

 

SPF Seniorena Baltzars boulespelare tränar flitigt inför FM.

Här ser vi dem under en kafferast.                Klicka på bilden för förstoring

Robert

DM i Hjärnkoll den 21 augusti

SPF Seniorerna S:a Birgitta i Vadstena arrangerade årets DM i Hjärnkoll i sin möteslokal Träffpunkten. Bland de åtta deltagande lagen fanns tre 3-mannalag från SPF Seniorerna Baltzar. 

Man fick 1 minut på sig för att besvara var och en av de 16 mer eller mindre kluriga frågor som ställdes. Det bästa Baltzar-laget fick 10 rätt medan vinnarlaget skrapade ihop 12 rätt. Vinnarna från Vreta Kloster får delta i förbundsmästerskapet ombord på Cinderella, Viking Line om en månad.

Astrid                                    

Fler bilder från tävlingen

 

Uppstartsmöte i Råssnäs den 17 augusti

I strålande sol mötte ett hundratal medlemmar upp för att gå en tipspromenad, äta grillkorv och kanske för att få en introduktion i att spela boule.

Glädjande många ville pröva på boulespelet och efter några timmar avslutades sammankomsten med att vinnarna på tipspromenaden meddelades.

Fler bilder från träffen här.  

 

SPF Seniorerna Östgötadistriktets boule DM 

I ett närmast idealiskt bouleväder avgjordes årets DM i det fagra Råssnäs. Hela 56 tvåmannalag kom till start av vilka drygt en tredjedel kom från SPF Seniorerna Baltzar. Boule von Platen administrerade tävlingen och efter ungefär 7 timmar kunde segraren koras. Bilder och resultat på denna länk.      

Robert                                                   Klicka på bilden för förstoring

 

Vandring 2015-05-26

I en strålande sol vandrade 17 Baltzar Seniorer på stigar på Omberg.

Ann-Cathrine    Fler bilder

Bouleutbyte med SPF Seniorerna Kontakt Tranås

I ett stålande solsken prövade föreningarna sina boulefärdigheter. 
Tre matcher spelades. Många jämna och spännande drabbningar ägde rum. 

Minerna på deltagarna var glada och en fortsättning på utbytet ett annat år fördes på tal. Vi tackar för trevlig samvaro.

Robert E                         Fler bilder från utbytet.

 

Majmånadsmöte

Den 18 maj hade SPF Baltzar månadsmöte på Brödragården. Ordföranden Wolfgang Gosch hälsade ca 70 besökande medlemmar välkomna. Han och vice ordförande Harry Noppa beskrev kort arbetet med programmet till hösten och talade om att arbetet är klart inom kort, samt att nästa programhäfte utkommer i mitten av augusti.

SPF Baltzar´s KPR-representant Tarja Dahlin Lindhe beskrev den kvalitetskontroll som genomförs inom SKL (Sveriges kommuner och landsting) för att undersöka hur väl Sveriges kommuner lever upp till sina skyldigheter inom olika delar av äldrevården och omsorg. Den analys som genomförts visar att Motala ligger något bättre än genomsnittet i riket.

Efter kaffestunden höll f.d. ubåtskaptenen och äventyraren Lars Wallgren ett föredrag om den ”skidtur” han och ytterligare 2 deltagare företog år 1988 tvärs över Grönland. Gruppen valde samma färdväg som Fritiof Nansen följde precis 100 år tidigare. Lars Wallgren beskrev hur idén föddes, valet av färdkamrater, förberedelserna och planeringen inför resan och hur det hela sedan genomfördes på knappt 40 dygn. Ett synnerligen intressant föredrag!

Lars G                            Fler bilder från isfärden

 

Månadsmöte 2015-04-27

Ordförande Wolfgang Gosch hälsade välkommen och informerade sedan om ett besök på Gamla Folkets hus där det i framtiden går att hyra in sig för att exempelvis hålla månadsmöte.


 

Robert informerade därefter om SPF Seniorernas FM i boule som föreningen ansvarar för. Tävlingarna förläggs till Råssnäs sista helgen i augusti och en lista gick runt där de som var intresserade av att hjälpa till som funktionärer kunde anteckna sig.

Efter kaffet tog sedan Östgöta Brasskvintett med de närvarande på en resa genom 50-talet i ord och musik. Ett mycket trevligt koncept som framfördes professionellt.

 

Smålandsresan 2015-04-27

I strålande sol och lagom värme reser vi till Småland med mottot från adel till bönder under förra seklet.
 
Förmiddagskaffet intar vi vid Stalpets café. Här rinner södra Sverige högsta vattenfall med 20 meters fallhöjd.

Därefter kör vi till Nobynäs och Stierneborgs museum med Malte Liewen Stierngranats pyramid. Malte levde 1871 till 1960 och var en man som gjorde vad som föll honom in. Han for till Amerika, köpte sig en ingenjörstitel, gifte sig rikt, byggde slottet Stierneborg och lät bygga en egen  järnvägsstation eftersom som stambanan passerade hans gods. Vid sin resor ute i världen kom han på att en pyramid skulle passa bra som sista vilorum. Så han lät uppföra en kopparbeklädd cheopsliknande pyramid på en skogsklädd kulle på sina ägor. Vi får ta del av en stilig, företagsam mans liv. Han blev nästan 90 år gammal.
 
Vi lämnar adeln och reser till Åsens by ett kulturreservat nära Haurida. Under den goda lunchen berättar guiden om skötseln och bruket av byn. Den drivs på gammalt sätt utan maskiner och stordrift. De små tegarna är omgärdade av kilometerlånga gärdsgårdar där djuren betar och de väl underhållna gårdarna används till vandrarhem, samlingslokaler och museer.
 

Björkarna har musöron, vårfåglarna sjunger 
och vitsipporna täcker markerna. Vilken innehållsrik utflykt vi fick tillsammans, 14 deltagare från SPF i Motala.

Lotta B

Promenad 2015-04-21

13 vandrare samlades vid sporthallen för att bila ut till Kullatrakten för att ta en promenad öster om Lilla Vänstern. Från en liten gård "in the middle of nowhere" stegade sedan skaran  ut på en promenad som blev upp emot 6 km lång. 

Ungefär halvvägs intogs fika i en skogsbacke under en strålande sol. Vi tackar Ann-Cathrine, som bjöd på Algrens bilar då orken riskerade att tryta, för en fin vandring.

Robert            Bildspel från vandringen

"Hjärnkoll" på Café utsikten 2015-04-20

13 medlemmar infann sig för att göra upp. Astrid, Inga-Lill och Robert administrerade två tävlingsomgångar. Frågorna var av växlande svårighet och det var ovanligt att något lag klarade mer än hälften av omgångens 16 frågor

Rosmari, Birgitta och Inger vann första rundan och  Conny och Annci den andra.

Robert

DM i Bridge 2015-03-27

I Skänninge samlades 37 par från Östgötadistriktet för att göra upp om årets mästerskap. Segrade gjorde Gun och Lennart Karlsson (bilden). 
Fem lag från  SPF Seniorerna Baltzar deltog utan att nå några topplaceringar.

Sex deltagare från SPF Baltzar i väntan (länk).

Robert E

Vandring i Djurkälla 2015-03-24

Fjorton motionssugna medlemmar gjorde en vederkvickande vandring i den geologiskt intressanta terrängen i närheten av gården Ödeby.
 

En kaffepaus gjordes bland alla jättegröpper som inlandsisen lämnat efter sig för 8000 år sedan. Vädret var strålande och alla var nöjda.

Robert                            Fler bilder från vandringen

 

Musikkafé på Café Utsikten

På Café Utsikten träffades ett 50-tal musik- och tävlingsintresserade SPF-are. Ola Käverö presenterade på sitt alltid lika suveräna sätt de sånger som Baltzarkören framförde under ledning av P-O Birgersson. 

Ulla Englund bjöd oss på ett stycke ur Guys and Dolls på piano.

Efter sång och musik intog vi gott kaffe med bröd.

Vinnarna i frågesporten blev: Tarja Dahlin, Per A Pettersson och Inger Strand

Christina N

 

Lunchmusik i Motala kyrka

En liten skara från föreningen avlyssnade en stämningsfull orgelkonsert i Motala kyrka. Ett av styckena hade församlingens organist, Markus Melin, själv mästerligt arrangerat där orgelns speciella egenskaper utnyttjades virtuost.

Efter konserten förevisades kororgeln på ett mycket informativt och trevligt sätt. Vi tackar för detta.

Robert E

Månadsmöte

Den 16 mars höll SPF Baltzar månadsmöte på Brödragården med 95 intresserade medlemmar runt kaffeborden. Den nytillträdda ordföranden Wolfgang Gosch hälsade alla välkomna och lät övriga styrelseledamöter presenterade sig. Medlemssekreteraren Britt-Marie Sahlén berättade att SPF Baltzar denna dag har 711 medlemmar. Därefter fick besökarna ta del av redovisningar efter möten både i kommunens pensionärsråd (KPR) och regionens pensionärsråd (RPR).

Kommunen har långt framskridna planer för nya trygghets- och vårdboenden och bostadsstiftelsen Platen har en visningslägenhet anpassad för äldre under rubriken Möjligheternas bostad. Projektet finns beskrivet på hemsidan:
http://www.motala.se/en/Invanare/Nyhetslista---Invanare/Mojligheternas-bostad/

Slutligen talade dagens inbjudna talare, potatisodlaren Kari Pettersson om ”En Älskad Knöl”, en rubrik som kanske kan missförstås men föredraget handlade om bland det vanligaste vi har på matbordet: POTATISEN …. och om en resa till potatisens ursprungsland Peru där många mycket gamla sorter fortfarande odlas.

Klicka på bilden för förstoring

Lasse G

Värmlandsresan

Den 12 mars åkte vi 50 personer till Karlskoga och Karlstad. Vi besökte två berömdheter från Värmland, Alfred Nobel och Lars Lerin.

I Karlskoga besökte vi Björkborns herrgård, där Nobel vistades sina sista tre år. Tre ryska hästar har fått en enorm betydelse, utan dem hade vi inte haft något Nobelpris i Sverige.  Det var verkligen Alfred Nobels vilja, att skapa detta pris av sin enorma förmögenhet på 32 miljoner i slutet på artonhundratalet.  Detta presenterades av Alfred själv på ett mycket personligt och fängslande sätt.

På Sandgrund fick vi också en fin visning med information om Sandgrund, Lars Lerin och hans konst. Där hade man kunnat gå många timmar och njuta av hans fantastiska målningar. 
Lars Lerin dök upp själv under eftermiddagen, och flera deltagare fick böcker signerade.

Dessa upplevelser varvade med en lugn och trygg bussresa och mycket god mat gjorde det hela till en väldigt fin upplevelse.

Christina Meijer

Länk till fler bilder

 

Funktionärsmöte 2015-03-04

Funktionärerna som skall verka i föreningen det kommande verksamhetsåret samlades på Café Utsikten för att informera och informeras om arbetsuppgifterna.

 

De närvarande förevigades i större och mindre grupper. Se bifogad länk!

 

Besök på Charlottenborgs slott och Motala museum

Robert Ekinge visade filmer, bilder och berättade till dessa om hur Motala såg ut förr och nu. Det var en film om Sofia Isberg, även kallad Jungfru Isberg, hennes snideri fanns att beskåda på Museet. En film om radiostaden Motala. Robert hade satt ihop ett mycket intressant program, som väckte många minnen bland de 40 som kommit. Vi blev också bjudna på gott kaffe och kaka. Ett stort tack till Robert Ekinge för en trevlig eftermiddag.  

Christina Nelson

 

Årsmöte 2015-02-16

Ordförande Christina Meijer hälsade 150 medlemmar välkomna till det kombinerade februarimånadsmötet och årsmötet. Efter att nya medlemmar hälsats särskilt välkomna informerades om stundande arrangemang bland annat ett funktionärsmöte den 4 mars kl 15.00.  

Årsmötet inleddes därefter med en parentation över de medlemmar som avlidit under år 2014 med diktläsning och pianomusik.  

Årsmötesförhandlingarna leddes av Arne Drott med Håkan Johansen som sekreterare.
Wolfgang Gosch valdes till ny ordförande i föreningen. Nya i styrelsen blev också  Birgitta Backman, Marianne de Faire, Harry Noppa och Britt-Marie Sahlén. Som ny KPR-representant valdes Tarja Dahlin Lindhe.


SPF Seniorerna Baltzars nya ordförande Wolfgang Gosch
gowolf@boremail.com


Avgående ordförande Christina Meijer överlämnar ordförandeklubban till tillträdande ordf Wolfgang Gosch


Det välbesökta mötet under presentationen av nya funktionärer. 

 

Efter avtackningar av avgående funktionärer intogs kaffe med tilltugg alltmedan Baltzarkören underhöll.

Robert 

Besök vid bröderna Franzén företag Mixum den 5 februari

En entusiastisk  och nyfiken grupp från SPF Baltzar gjorde ett studiebesök på bröderna Franzens Mixum utsett till Östergötlands bästa företagare 2013.Magnus Franzen förevisade och berättade med stolthet om företaget som började som ett hönseri. Nu är deras viktigaste produkt kokta och skalade ägg. De har utvecklat sortimentet med tillredning av pasta, majonnäs, rotfruktsbaserade sallader samt smörgåstårtor.

Efter en stor brand 2009 tog de nya tag och utökade dessutom med färdiglagade pajer och husmanskost. Rundvandring stillade vår nyfikenhet och därefter bjöds vi på kaffe och deras läckra smörgåstårta. I Mixums butik kunde vi inhandla smakprov på majonnäsbaserade sallader och räkbomber. Produktionskapaciteten är gigantisk; kokt pasta 1 ton/timme, majonnäsbaserade sallader 1 ton/timme, kokta och skalade ägg 8600 ägg/timme. Imponerande minst sagt!  

Stort tack för besöket Magnus!

SPF.besökarna

Resa till Stockholm och Evita på Göta Lejon den 7 februari 

I går var vi ett antal resenärer från Baltzar, Tylöskog och Boren i Stockholm och såg en föreställning av Evita. Charlotte Perelli hade huvudrollen med den äran och tillsammans med många duktiga dansare och sångare blev det en fin föreställning. En annan ledande roll innehades av Patrik Martinsson. Han band ihop det hela med sina sjungna berättelser på ett suveränt sätt. Dessutom ingick det i Vadstenabuss paket goda måltider i trevliga miljöer. En härlig dag.

Christina M

 

Musikkafé på Café Utsikten 2015-01-26

Ett 50-tal intresserade mötte upp och fick svara på 8 frågor med anknytning till körstyckena som 20 deltagare i Baltzarkören framförde. 5 rätt räckte för att bli korad till segrare. Baltzarkören ackompanjerades av körens ledare P-O Birgersson och Bengt Åkerfors. Den senare är en ny kraft i kören i vilken man också kunde se flera medlemmar från nyligen nedlagda Motala manskör. Sammankomsten avslutades med en trivsam kaffestund.

 

Månadsmöte 2015-01-19

Ordförande Christina Meijer hälsade en ovanligt stor skara välkomna. Hans Lobell rapporterade från ett sammanträde i KPR och Margareta Alexanderson presenterade därefter en utvärdering av första året med kommunal hemsjukvård. Vårdtagarna rapporterades nöjda och personaltilldelningen sades vara tillfyllest.Projektet "Möjligheternas bostad" omnämndes också och visade sig vara en
demonstrationslägenhet inrättad i gamla sta´n där all upptänklig handikappstödjande teknik fanns att beskåda.
Länk till broschyr.

Efter en stärkande kaffetår berättade Eva Hotter om "Vårt mystiska minne". En kavalkad av erfarenheter och goda råd om hur man skall vårda sin kropp för att inte i onödan förstöra det man fått av sina föräldrar. Trösterikt var att höra att minnet normalt inte försämras före 65 års ålder.