Tipspromenad i Varamon 2012-12-17

December månads SPF-promenad är traditionellt förlagd till Varamon. Så ock detta nådens år 2012. Med 12 stycken 1x2-frågor samt en skiljeuppgift bjöd vår Ann-Cathrine Sundqvist deltagarna på lite huvudbry kring temat ”de fyra elementen”: jord, luft, eld och vatten.

Vi var sammanlagt 19 SPF-are som vandrade tipspromenaden från Z-parkens parkering till Varamovikens södra del denna decembermåndag.

Vägvalet var anpassat till halkfria områden denna snörika julmånad. Men termometern visade för dagen på plus och snön var kram.

Efter väl utförd vandring var det samling i klubblokalen hos BK Zeros och där inmundigades medhavd matsäck. Jo, det smakade så gott, så gott.

Våra ledare Ann-Cathrine Sundqvist och Inga-Maj Carlsson rättade svarskupongerna och kunde konstatera att alla varit mycket duktiga. Därtill två kuponger med alla 12 frågor rätt besvarade.

 Skiljefrågan – antalet sidor i en förevisad bok - avgjorde alltså. Vinnaren, Christina Reuter, fick ta emot det traditionella priset, en julskinka, och därtill varma applåder. Vi tackar Ann-Cathrine och Inga-Maj för i år och hoppas på återseende på nya promenader framåt vårkanten. 

 

 

God Jul och Gott Nytt År!                                                 Fler bilder(Länk)
Ingemar Gustafson

 

SPF Baltzar 30 år. Jubileumsfest med julbord 2012-12-14

120 medlemmar och 6 inbjudna gäster ville vara med och fira 30-åringen på Carlsundsrestaurangen. Efter att ordförande Christina Meijer hälsat alla välkomna och gjort en resumé över vad som hänt i föreningen de senaste fem åren underhöll Taubetolkarna med en visresa runt världen endast avbrutna av ett Luciatåg.

Ett dignande julbord avnjöts därefter under glatt samspråk varefter SPF Östergötadistrikts ordförande Lindy Yngvesson talade först om "SPF idag" sedan om SPF Baltzar och överlämnade därefter en gåva till 30-åringen. Föreningen uppvaktades även av SPF Boren, SPF Tylöskog och SPF Birger Jarl. Lindy Yngvesson, assisterad av Arne Drott, utdelade därefter utmärkelser för förtjänstfullt arbete i SPF Baltzar.

Följande honorerades:

Jan Sandin, Margareta Alexanderson, Iréne Carlsson, Baltzar Hägglund, Per-Olov Rörby, Lars Odin, Inger Strand 


Dans till en välljudande orkester och en omfattande lotteridragning avslutade kvällen.

Fler bilder från kvällen

Promenad i Fålehagen 2012-11-26

Sexton traditionstrogna vandrare mötte upp till årets ärtsoppevandring. Ett lätt duggregn hindrade inte en snabb promenad på några kilometer. Ärtsoppan i MAIF-stugan värmde gott och löste tungornas band.

Den 17 december promenerar vi i Varamon där bästa tipsraden som vanligt renderar en julskinka.         Länk till fler bilder

 


Månadsmöte 2012-11-19

 

November månads möte, som gick i musikens tecken, lockade 120 medlemmar. Efter att ordförande Christina Meijer hälsat nya och gamla medlemmar välkomna förrättades prisutdelning i förra månadens tipstävling. Rapporter lämnades därefter från möten i KPR av Hans Lobell och i LPR av Iréne Carlsson.

(klicka på bilderna för att förstora dem)


Bo Lennartsson besteg sedan scenen och höll ett initierat och intressant föredrag om Benny Goodman, illustrerat med både bilder och musikstycken.

Föredraget avbröts av och avslutades med att de fyra virtuosa musikerna Örjan Lindgren, Gunnar Ström, Jan Hammarlund och Kjell Rosenqvist spelade välkända musikstycken med anknytning till Benny Goodman.

 

Lotteridragning och kaffe i matsalen avslutade sammankomsten.

 


Stadspromenad den 15 november

De SPF:are som träffades på torsdagsmorgonen fick uppleva en osedvanligt vacker höstdag med strålande sol från en klarblå himmel. Inga-Maj Carlsson hade valt en fin promenadslinga längs kanalen och utmed Verkstadsvägen och efter den sköna promenaden på 4 km avslutades den trevliga samvaron med en kopp kaffe på motormuseet.

 

 

Vandring på Birgittas Udde 2012-10-22

 

15 SPF-vandrare styrde på måndagen sina steg mot Birgittas Udde där förmiddagskaffet intogs. 

Vädret var utmärkt för att vandra i och naturen hade klätt sig i de vackraste höstfärger.

Bildspel från vandringen

Nästa vandring går i ärtsoppans tecken i Fålahagen. Vi hoppas på ännu bättre uppslutning.

 

Stadspromenad 2012-10-18

I ett skönt höstväder vandrade en tapper liten skara till Platengymnasiet tur och retur. Ett Tingshus som såg ut att falla sönder passerades. Stämningen var god och ett café var  även denna gång slutmålet.
Detta var andra promenaden i vårt försök med en ny aktivitet. Nästa promenad tar vi torsdag 15 november kl 09.30. Deltagarantalet får väl visa om detta är något vi skall fortsätta med.

Fler bilder (länk)

 

Månadsmöte 2012-10-15

En trogen skara kom denna eftermiddag till aulan på "Carlsund" för att höra om säkerhet för äldre. Pirjo Kovalainen visade olycksstatistik som återigen accentuerade att fallolyckorna är helt dominerande. Ett häfte som kommunen har tagit fram fyllt med goda råd och anvisningar om riskhantering delades ut. Kommunens fixartjänst berördes även.  
     Robert Ekinge visade ett bildspel med 12 tämligen svåra tipsfrågor som besvarades med växlande framgång. Fyra medlemmar toppade med 9 rätt.
     Före kaffet i matsalen lämnades information om kommande aktiviteter. 
Vårt 30-årsjubileum och kommunens inbjudan till AHA-festen kommande lördag på Gamla Folkets Hus nämndes särskilt. 
 


SPF Birger Jarl i Skänninge har firat 15-årsjubileum

SPF Baltzar var representerat av Astrid och Robert.

Fler bilder från firandet

Spelarrekord 

SPF Baltzars boulare har nu gått inomhus och i lokalen kunde man den 10 oktober räkna in 51 spelare vilket var "all time high". För tvåmannalag har man då passerat utrymmesgränsen, men man kan ju i nödfall spela i tremannalag och då finns det fortfarande plats.


Folkhälsodag måndag 8 oktober 

En kommunikationsmiss gjorde att föreläsningen om sambandet mellan diabetes och hjärtproblem fick skjutas på framtiden. Det trettiotal medlemmar som kommit fick höra Tina Hörnells från lasarettet trevliga och kunniga genomgång av hur man skall bete sig vid hjärtstillestånd. 
Sex centimeter trycktes bröstkorgen in 30 gånger på dockan som fick ersätta den tänkt sjuke. En hjärtstartare demonstrerades även. 
När den sattes på började den tala och ge order om vad som skulle göras. Efter att elektroderna satts på  analyserade den hjärtrytmen och sa därefter till om att utlösa den elektriska stöten om det behövdes. Den gröna skylten som Tina håller i handen skall finnas uppsatt där hjärtstartare finns.
 
Här finns en lista på var hjärtstartare finns i Motala och Vadstena

Hur man skall göra om någon sätter i halsen demonstrerades även relativt handgripligt. 

 
 Robert

Höstens första vandring 2012-09-24


I skogarna vid IOGT-gården Marocko vandrade 16 SPF-are i en strålande sol som värmde upp den något höstkalla luften. Kaffet intogs vid kanten av ett grönt fält i sällskap av ett antal myror. Några vandrare var nya i sammanhanget och samtalen efter vägen var livliga. Nästa gång vandrar vi den 22 oktober.

Bildspel från vandringen

 


Premiär för stadspromenad med avslutande cafébesök

 

Personerna på bilden var pionjärerna för denna umgängesform under ledning av Inga-Maj Carlsson. 

Vi hoppas naturligtvis att fler upptäcker denna typ av gemenskap. 

Nästa gång den 18 oktober. Se program.

Något av vad vandrarna såg.

Månadsmöte 2012-09-17

Carlsund utbildningscenter var som vanligt platsen för höstens första månadsmöte som samlade 69 medlemmar. Efter att ordförande Christina Meijer hälsade nya och gamla medlemmar välkomna rapporterade LPR-representanten  Iréne Carlsson från ett möte i LPR den 23 maj. Man fick siffror på de äldres tandstatus, beskrivning av subventioner i tandvårdstaxan och en belysning av problem med ansvarsfördelningen mellan landsting och kommun inför stundande vårdreform(1 januari 2014).Vårdval och omlistning bland de 42 (varav 8 privata) vårdcentralerna i Östergötland togs upp och politiken vid lån av rullatorer nämndes. 

Ordföranden informerade om en inbjudan till halkkörning (se under "Aktuellt"), om hur man kan skaffa turlistor för busstrafiken genom ett telefonsamtal (0771 21 10 10) och om en inbjudan till Äldredag 1 oktober på vår nya räddningsstation (Se under "Aktuellt").

Vår KPR-representant Margareta Alexanderson informerade om fixartjänsten som Motala kommun erbjuder gratis för de som är äldre än 70 år (Se under "Aktuellt")

Vårt studieombud Marianne Högberg informerade om situationen i en cirkel i konsthistoria. Om intresse finns kan denna kurs dubbleras.

Så var det Kerstin Engman som fick ordet och använde detta till att på ett intressant sätt berätta och visa bilder om spetskonstens historia. I Vadstena och även i Motala var spetstillverkningen omfattande. Man har hittat knyppelpinnar från 1600-talet och vid en tidpunkt då Vadstena hade 2000 innevånare knypplade 800 personer. Intressant var också att spetsförläggarna (försäljare) här var kvinnor till skillnad från vad som var fallet i England där de uteslutande var män.

Innan kaffet intogs i matsalen sjöng Baltzarkören både själva och tillsammans med mötesdeltagarna några kända sånger.

 

Besök på vår nya räddningsstation

 

Ett 70-tal medlemmar hade hörsammat inbjudan till visningen av vår nybyggda räddningsstation och bjöds på intressant visning av en välplanerad byggnad. Besökarna fick en initierad information om hur arbetet på stationen var organiserat och en liten föreläsning om hur man kan undvika olyckor i hemmet.

 


SPF RM i FALUN 2012

SPF Baltzar åkte till Falun med 9 mixed-, ett dam- och ett herrlag. Den ojämförligt största insatsen gjorde det mixedlag som bestod av Christine Pettersson, Rolf Pettersson och Per-Erik Nilsson och som erövrade silvermedalj efter osannolika upphämtningar och spel i 1 timme och 45 minuter i finalen.

Övriga hedersamma placeringar i mixed med totalt 98 lag: 
Plats 16 med 8 poäng Nils-Olov Nilsson, Bengt Lidholm, Gerd Berkan
Plats 17 med 8 poäng Ulla-Britt Rubertson, Karl-Gösta Rubertson, Jan Johansson
Plats 25 med 8 poäng Siv Hjelmar, Lennart Hjelmar, Irma Dahl
Övriga placeringar i mixed 40, 44, 71,75 79
Herrar: Plats 30 av totalt 51 lag. Damer: Plats 32 av totalt 53 lag

Fler bilder från tävlingen här


En eftermiddag på Råssnäs (2012-08-20)

Nästan 70 personer hade hörsammat inbjudan. Vädret var arrangörerna nådigt. Det regnade när tipsfrågorna sattes upp, men när klockan var två så var det uppehåll och varmt. Resultatet av tipspromenaden blev att ingen hade 12 rätt, men 4 hade 11 rätt och fick välsmakande priser. Grillarna fungerade perfekt, korven smakade, och boulen gjorde succé. Det var många som provade på. 

Deltagarna föreföll mycket nöjda med eftermiddagen.

 


Resultat av SPF-DM Östgötadistriktet i  boule 2012-08-16

1. Ferenc Csenyi - Rolf Pettersson
2. Gary Thörnqvist - Inger Strand
3. Haine Svensson - Andreas Perkhofer
4. Christine Pettersson - Per-Erik Nilsson

Samtliga från SPF Baltzar

 

Ombergspromenaden 2012-05-28

16 SPF:are promenerade på ett soligt Omberg, för några på kända stigar, sista dagen på en ovanligt varm majperiod. Värmen hade snabbat på vårens ankomst så många blommor var redan överblommade och grönskan hade djupnat. Kaffet intogs för tredje gången på en Ombergspromenad i en liten glänta längs en något oländig stig på sydvästra kanten av horsten. Många fick anledning att fundera lite på om man egentligen inte borde bättra på flåset.   

Bildspel från vandringen.

 

 

 

Månadsmöte 2012-05-21

 

66 medlemmar hade lämnat den just ankomna sommarvärmen för att i hörsalen på Carlsunds utbildningscentrum lyssna till stadsbyggnadschef Leif Sjögren tala om Motalas ”Framtida stadsbyggnad och centrums förändringar utifrån ny bro och ny järnväg”. Åhörarna fick en mycket informativ redogörelse för detta och dessutom för Motalas policy för att göra staden till en attraktiv plats att bo på.

 

 

 

Efter information om kommande program och ett första försök att mäta deltagarnas allmänbildningsnivå med anledning av förbundets inbjudan till "Hjärnkoll" gav George Kafa en initierad information om ögonsjukdomar.

 

 

Elevalster från en SPF-cirkel i teckning visades utanför samlingssalen. De många teckningarna hade cirkelledaren Ann-Cathrine Sundqvist arrangerat på ett trevligt sätt och kunde beskådas på väg till det avslutande kaffet i matsalen.

 


Bridgeutbyte 2012-05-04

SPF Baltzars bridgespelare mötte spelare från Ydre. Man spelade i Motala bridgeallians lokaler och 19 hemmalag mötte 12 lag från södra Östergötland. Det blev en klar bortaseger med 509,1 poäng mot 407,4.

 

Länk till resultatlista och bilder från träffen.  

 


Aprilpromenaden 2012-04-23

17 motionsvilliga Baltzarspfare for till Järskalleby för att ta en vårpromenad i regi av Ann-Cathrine Sundqvist. Vandringen tog två timmar och inkluderade en kafferast  vid en liten tjärn. Solen visade sig och lockade fram vårkänslorna trots att träden sträckte sina svarta grenar mot himlen med bön om grönska.

Alla verkade nöjda och inte många i gruppen hade tidigare beträtt de stigar och vägar som följdes.

Nästa vandring blir på Omberg. Ta chansen att i trivsamt sällskap uppleva hur grönskan exploderar i maj!

Länk till bildspel från vandringen.

 


Månadsmöte 2012-04-16

Christina Meijer kunde konstatera att många medlemmar hade kommit till aprilmötet trots konkurrens av fint vårväder och pensionärsbio. De fick tipset att till ett kommande möte ta med sig vänner för att på så sätt inviga dem i vår verksamhet som ett sätt att värva nya medlemmar. Alla påmindes även om möjligheten att bidra med egna berättelser som belyser åldersdiskriminering, ”ålderism”. Efter en livfull allsång ”Jag tror på sommaren” pålystes kommande arrangemang innan dagens huvudtalare, Vätternrundans VD Eva-Lena Frick fick ordet.

Hon berättade engagerat och intressant om Vätternrundans historia alltsedan starten 1966 som skedde på initiativ av Sten-Otto Liljedahl med hjälp av cykelhandlaren Evert Rydell. Idag är den världens största cykelmotionslopp räknat i antal kilometer, dvs antal deltagare multiplicerat med sträckan. Fyra kärnvärden beskriver målsättningen med loppet: hälsa, utmaning, gemenskap, cykling. Det övergripande mottot för alla som arbetar med rundan är ”hård motion under bästa möjliga, trivsamma förhållanden”. De som arbetar, ja, det är 17 helårsanställda samt 4000 medarbetare från MAIF och 50 andra klubbar. Omsättningen är ca 65 miljoner kronor på ett år och 4-5 miljoner går tillbaka till de arrangerande föreningarna. Miljö, trafiksäkerhet och folkhälsa är viktiga begrepp för ledningen och den främsta uppgiften inför framtida cykellopp är nu att arbeta för ”30 bilfria mil”. Eva-Lena Frick menade att allt går om man bara vill och vågar.

 


SPF Bridge DM 2012

SPF Baltzar var i år värd för arrangemanget som ägde rum i Motala Bridgeallians lokaler. Man spelade 18 brickor på förmiddagen och sedan 18 till efter en lunchpaus.

När sista brickan hade spelats kunde man konstatera att det var jämnt i toppen. Fem priser delades ut enligt  nedanstående lista 

Plac

Par nr

Poäng

               %

Namn

Förening

1

10

565

60,4

Jonas Andersson - Bosse Johansson

Birger Jarl

2

2

549

58,7

Sture Mattsson - Sölve Gustavsson

Filbyter/Birger Jarl

2

28

549

58,7

Marianne Regnér - Bo Lindblom

Dacke

4

18

545

58,2

Gunilla Hennings - Bo Kippel

Filbyter

5

16

538

57,5

Anna-Karin Persson - Eva Lipkin

S:t Olof

Länk till fler bilder från tävlingen

Länk till fullständig resultatlista

   Robert Ekinge


Promenad
måndagen den  26 mars

Det var så vackert och så underbart väder. Vi var tolv, som vågade oss ut och vi hade mycket trevligt.

Starten gick nere i hamnen och där avslutades också vandringen. Vattnet låg som en spegel och fåglarna kvittrade. Vi gick i skogen och vi gick på vägar bland hus. 

Det finns fler vandringsmöjligheter i Västanvik att utnyttja i framtiden.

Hälsningar Ann-Cathrine.

                                                                          Fler bilder från promenaden
Länk till vandringskarta

 

Månadsmöte 2012-03-19

Christina Meijer hälsade 74 medlemmar välkomna till marsmötet.

Vid nästa möte i april utgår Berit Johansson, hon har fått förändrade tider gentemot Venedig och kommer att vara där i stället. I stället kommer Eva-Lena Frick och berättar om Vätternrundans verksamhet.

Styrelsen har åstadkommit en enkät för att få veta mer vad medlemmarna tycker kring vår verksamhet. Denna fylldes i och den blir till god hjälp för programkommittén.

Iréne Carlsson informerade om vad som händer inom Landstinget.
Under 2012 prioriterar man 12 områden kring hälsa, däribland stroke. Kommunalisering av hemsjukvården är ett annat stort arbetsfält. Det finns också en regional kollektivtrafiks­myndighet som hanterar alla former av transporter, Östgötatrafiken ingår där numera.

Höjdpunkten på programmet var ett mycket intressant föredrag kring ”Varg och lo i Östergötland”, där Lasse Larsson berättade och visade bilder. Vi fick veta mycket om dessa djurs beteenden och spår, och med hjälp av en stor karta fick vi följa ett lodjur över tid. I och med att djuret är försett med sändare får man stor kännedom om dess rörelser, hur olika enstaka djur och familjegrupper förflyttar sig.

 


Kretsträff i Nykyrka 2012-03-14

Ordförandena med bisittare träffades för att prata om föreningarnas hemsidor, 65-årsbrev och möjligheterna att delta i varandras arrangemang.


Folkhälsodagen 2012-03-12

Christina Reuter hälsade 30 föreningsmedlemmar välkomna till informationsträffen som var avsedd att föra vidare den information som friskvårdsombuden och folkhälsoombuden fått på förbundsutbildningar. 

Anna Ståhlbom talade om vad som kännetecknar stroke och TIA (ett i tiden kortare strokeliknande tillstånd) med efterföljande frågestund.

Länk till TIA-information

Länk till strokeinformation

Inga-Lill Sondell beskrev därefter det goda åldrandets fyra hörnpelare och beskrev vilka aktiviteter som SPF Baltzar har inom områdena.Tips på nya aktiviteter efterlystes.

Länk till friskvårdspresentation

 

Christina Reuter informerade om olämpliga läkemedel med hjälp av broschyren "Koll på läkemedel"Länk till denna skrift.

 


Funktionärsträff 2012-02-29

27 funktionärer har haft en träff för att bekanta sig och informera varandra.

Efter kaffet och trevligt prat vid borden hade varje grupp en presentation av sitt område.

Folkhälsoombud och friskvårdsombud är ett par nya funktioner, och man ordnar en temaeftermiddag den 12 mars. Det finns så mycket kring stroke och annat som man vill förmedla till oss andra, så det blir ett separat tillfälle.

De aktiviteter som finns presenterades, och fler tips och idéer efterlystes. De som inte är så kroppsligt aktiva, vad finns för dem?  Det var en viktig fråga som kom upp. Vad önskas som komplement? Det är väldigt viktigt att vi får tips och idéer för att gemensamt kunna utveckla verksamheten. En enkät på ett månadsmöte var ett förslag för att få in tips.

Så pratade vi mycket kring rekryteringsansvarig – och det ansåg ordföranden var allas ansvar. Alla har vi vänner och bekanta som mycket väl skulle kunna trivas hos oss, det är bara att fråga och informera.

Ordföranden tackade för en givande eftermiddag.

Fler bilder från träffen


Månadsmöte/årsmöte 2012


131 medlemmar hade mött upp och hälsades välkomna av ordförande Christina Meijer. Efter information om kommande arrangemang fick Margareta Alexandersson ordet och lämnade rapport från sammanträde i kommunens pensionärsråd (KPR). Fyra projekt omnämndes. Sammanhållen vård för de mest sjuka, socialt innehåll för personer med hemtjänst, lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen och den framtida kollektivtrafiken som nyligen landstinget fått ansvar för.


Årsmötet inleddes med parentation över 12 medlemmar som avlidit under 2011 varvid Christina läste dikten "Det är vackrast när det skymmer" av Pär Lagerkvist och Per-Ove Birgersson spelade
All the things you are” av Jerome Kern på piano. Årsmötesförhandlingarna leddes sedan av Baltzar Hägglund med Robert Ekinge som sekreterare. Christina Meijer omvaldes till ordförande och styrelsen fick en ny medlem i Vivi Lindstedt som efterträder Mona Bergman. 


Avgående funktionärer avtackades och efter att Arne Drott tackat ordföranden för det gångna året avslutades årsmötet med att den nya styrelsen kallades fram för beskådande.  

 

 

Baltzarkören sjöng därefter en knippe visor med vårlig anstrykning.
Efter därpå följande lotteridragning vankades kaffe med tilltugg i matsalen.


Teaterresa 2012-02-19


En busslast Baltzar SPF:are for till Norrköping för att se Peter Carlsson och Blå Grodorna. Efter en mycket uppskattad föreställning intogs en mingelbuffé i De Geerhallen.

 

 

 

 

Informationsmöte 
med 10 nya medlemmar hölls den 8 februari på Café Sjöbris och biblioteket. Föreningen och medlemmarna presenterade sig för varandra under trivsamma former. 

 

 


Boulefest, boulefest hela dan 20120120

Hela 47 SPF Baltzarboulare träffades i boulehallen för att äta en bit och spela boule. Tre lottade matcher spelades och fyra individuella priser delades ut till Gary Törnqvist, Nisse Nilsson, Christine Pettersson, Kennerth Persson.

 

 

 

       Fler bilder från boulefesten


Månadsmöte 2012-01-16

Ordförande Christina Meijer hälsade 74 medlemmar välkomna.

Robert Ekinge informerade om den checklista angående olycksrisker som finns på föreningens hemsida.

Irene Carlsson berättade från ett sammanträde i LPR som hade behandlat prostatacancer, hemsjukvård och handhavande av strokedrabbad.
 

Efter att ha pratat om kommande program i SPF Baltzar lämnade Christina ordet till eftermiddagens huvudtalare,
kulturchef Lars Skoghäll, som kåserade under rubriken "Motala: Kultur – livskvalitet – utveckling”. Auditoriet fick höra en intressant genomgång av vad som som händer inom område "Kultur" i Motala innefattande flera storstilade planer på hur gamla Motala Verkstads område skall användas.

Lotteri och kaffe väntade sedan.