Detta hände i SPF Baltzar under 2010

OBS! Omvänd kronologi


Månadsmöte den 13 december

Ordförande Christina Meijer hälsade de 100 närvarande välkomna och meddelade bland annat att förbundet dragit tillbaka namnförslaget "Lev nu" till det planerade sammanslagna förbundet. Föreningens framskjutna placering i den av förbundet utlysta stegtävlingen harangerades. 

Robert Ekinge presenterade "Det gångna året i bild" med material från föreningens hemsida.

Baltzarkören framförde en julinspirerad melodikavalkad under P-O Birgerssons ledning och efter detta bröt allsång ut.

Matsalen blev nästa mål där en välsmakande julbuffé intogs. Sammankomsten avslutades med ett besök av ett luciafölje från musikskolan.

 

Vädret var nådigt mot de tio tappra på tipspromenaden i Varamon måndagen den 6:e december. 
Tipspromenaden var ganska klurig, men Bert Karlsson knåpade ihop tio rätt och vann därmed julskinkan. 
Zeros var vänliga nog att hålla oss med fikavärmestuga. Vandringen tog oss ungefär en timme och en kvart. Precis lagom.

Ann-Cathrine

Novemberpromenad 

Den årliga ärtpromenaden i Fålehagen samlade 22 vandrare. Den tidiga vintern hade pudrat stock och sten men innebar ändå ingen halkrisk.

Efter promenaden stod, tack vare Inga-Maj, ärtsoppan puttrande på spisen och förtärdes av lagom trötta vandrare under livlig konversation. 

Nästa promenad blir redan den 6 december då man som vanligt skall tävla om julskinkan.

  Fler bilder   Bildspel


Månadsmöte den 15 november

Ordförande Christina Meijer hälsade den 102-hövdade skaran välkommen till ett digert program. Gertrud Christianson rapporterade från en studiedag för syn- och hörselombud. Hon informerade även om att 010-1047251 är numret till lasarettets hörcentral där man numera kan köpa en hörapparat för 500 kr.

Irène Carlsson rapporterade från en ett sammanträde med LPR den 
6 oktober och en konferens om SPF:s kampanj för bättre kontroll av den personliga läkemedelshanteringen. Man påstår att 35% av de äldre som ligger intagna på sjukhus har hamnat där på grund av felaktig läkemedelshantering. Irène upplyste också om att det finns 17 stiftelser där man kan söka bidrag för extrema vårdkostnader.

Ann-Cathrine Sundqvist rapporterade från en utbildningsdag för folkhälsoombud.

Åke Berglund från Fonus informerade om "Vita Arkivet" som är en förteckning över en persons värdehandlingar och önskemål om hur man vill bli behandlad efter döden. I Motala är 20% jordbegravningar och 80% kremeringar. Endast medlemmar i Svenska Kyrkan kan efterfråga kyrkliga tjänster i samband med begravningar.


Christina  informerade om ett förslag från Förbundet om ett samgående mellan SPF och SPRF. Det nya förbundets namn föreslås bli "Lev nu" En livlig frågestund följde där bland annat det nya namnet och det
föreslagna distriktskontoret med en tvingande halvtidstjänst ifrågasattes.

Bertil Norresjö visade och kommenterade en egen filmberättelse från en resa i Tanzania. Under en 8-dagars resa med många utflykter med jeep och övernattning i tält kom han djuren nära och kunde lämna en intressant och initierad skildring av det han upplevt.

 

Mötet avslutades med sedvanligt kaffe med tilltugg samt lotterier.

 


Tävlingen är nu avslutad. 
SPF Baltzar och Östgötadistriktet pinnade på bra som framgår av 10-i-topp-tabellerna nedan.
Länk till reportage.


Lyckad premiär för SPF:s vinprovarkväll

Inte mindre än 34 SPF-are hade på torsdagskvällen bänkat sig i Akasialidens samlingslokal till första arrangemanget med vinprovning. Förväntningarna var givetvis stora, men det var ingen som drygt tre timmar senare lämnade tillställningen besviken. Tvärtom. Detta var en succé!

Det var ordföranden i Munskänkarna, Motala - Per Jonås - som dukat upp för provning av fyra rödviner och som avslutning en delikat ostbuffé och ett - dagens femte - rödvin.

Innan det var dags att kolla innehållet i de många vinglasen ledde Per Jonås deltagarna en en "vandring" i vinets historia, om odling, tillverkning, lagring etc. Och sedan blev det en rejäl genomgång kring vinprovningens finesser. Men så vill också Munskänkarna "fokusera på vinets roll i måltiden, både som smak- och upplevelseförstärkare av maten, men också ur ren social synvinkel".

SPF-arna fick nu mera handgripligt testa de fem provningsvinernas färg, doft och smak. Och visst kändes de olika. 1. Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge från Bourgogne, Frankrike 2. Marqués des Riscal Reserva från Rioja, Spanien 3. La Grola från Veronese, Italien samt 4. Xavier Chateauneuf-du Pape från Frankrike. 


Det verkade som om nr 3 fick bästa betyget av de närvarande denna kväll.

Till ostarna, kexen, baguetten, päronklyftor och druvor dracks det italienska röd Beni Duilio Castellani Riserva gjord på druvan Sangiovese.

Som sagt, en mycket trivsam och lyckad kväll. Alla också överens om att det måste bli en "fortsättningskurs" någon gång i vår.

Text och bilder: Ingemar Gustafson                      Fler bilder  (Länk)

                                              Bildspel


Promenad i Offerbyterrängen den 25 oktober

Efter en helregnig söndag vaknade 16 SPF:are till en visserligen lite frostnupen men i övrigt underbart vacker dag. Vi vandrade i Offerbyterrängen efter att ha startat nära Tinnerholms snickeri. Vandringen krävde två passager under järnvägen vilka tidigare endast var kända av Ann-Cathrine. En trevlig kafferast i anslutning till ett nybyggt vindskydd delade den väl tilltagna promenaden. Vi passerade Fallstugorna, Råtorp och rundade den gamla skjutbanan.

Bildspel(Länk)

 

Hos Räddningstjänsten 

Ett gäng från SPF Baltzar var hos Räddningstjänsten på kurs under två timmar på övningsfältet i Smedsby under tisdagen 19 oktober. Ledare var Conny Jakobsson, som hade en föreläsning med bilder och filmer som avhandlade  de vanligaste olyckorna som kan inträffa i vår hemmiljö.

 Råd och dåd för att förhindra personskador och brandorsaker i vår hemmiljö penetrerades ingående på ett underhållande och trevligt sätt av en man med lång erfarenhet av räddningsarbete. 

De praktiska övningarna med att hantera brandsläckare var mycket värdefulla enär många av oss saknar praktisk erfarenhet av dessa olika släckningsmetoder. Fikat smakade härligt i höstsolen!

   Text och bild: Lars-Olof Odin                    Fler bilder (länk)
                                                               
Bildspel

 


Månadsmötet måndagen den 18 oktober

 

Efter att ordförande Christina Meijer hälsat de 68 närvarande medlemmarna välkomna visade vår KPR-ledamot Margareta Alexanderson informationsfilmen "Våga leva livet - äldres rätt till trygghet". Filmen tipsade om hur man hanterar situationer där man riskerar att bli bestulen i hemmet och bland allmänheten samt hur man agerar vid plötslig sjukdom. Den var producerad av elever vid Örebro Universitet.

 

Därefter framförde Elin Johansson  visor ur vår visskatt ackompanjerad av Åke Olsson.

 


Äldremässan 2010
i Motala med rubriken "Livskvalitet är det att få välja själv?" gick av stapeln fredag 15 oktober mellan klockan 10 och 16 i Motala Folkets Hus. SPF föreningarna i Motala bemannade tillsammans ett informationsbord.
Många stannade upp och förhörde sig om våra föreningar och ett bildspel om våra aktiviteter visades. (
Ligger på inloggningssidan till denna hemsida). 50 exemplar av vår föreningstidning "Veteranen" och mycken annan information delades ut till intresserade. Dagen avslutades med musikalisk underhållning i teatersalongen.    Fler bilder
                                                             
Bildspel


Det blev en mycket lyckad och innehållsrik dag för deltagarna i SPF Baltzars teaterresa lördagen den 2 oktober.

Klockan 8.00 var alla samlade för avresa mot Kungl. Huvudstaden, en resa som sedan månader tillbaka varit fulltecknad. Totalt 51 personer inkl. chauffören Daniel Larsson från VadstenaBuss. Reseledaren Ingemar Gustafson välkomnade och delgav samtliga ett för resan speciellt framtaget programblad (Länk) med info om resan, föreställningen, Oscarsteatern, Skansen samt deltagarförteckning

Föreställningen SUGAR - I HETASTE LAGET på Oscars var höjdpunkten. Ja, en verklig höjdare. En glittrande musikal fullspäckad med humor utlovades i reklamen. Och det är bara att instämma. En helt underbar föreställning med Motalas egen musikalstjärna Hanna Lindblad som sångerskan Sugar.

Fler bilder! (länk)                                  Text och bild Ingemar Gustafson

 


På nya vägar i Sjöbo-Knäppans naturreservat

 

 

Måndagen den 27 september samlades 14 medlemmar för en vandring på nya vägar. Många av deltagarna hade aldrig sett de områden som passerades. Sjöbo-Knäppans naturreservat var målet och den 3,5 km långa vandringen gick på stigar, asfaltvägar och spänger. Längden på promenaden avskräckte inte eftersom majoriteten av deltagarna vid återkomsten till Sjöbo gamla tomt hörsammade Ann-Cathrines inbjudan till att fortsätta in i Rävabacken.  Länk till bildspel  Liten fil

 

 

 


Månadsmöte 2010-09-20 

Efter att vice ordförande Margareta Alexanderson hälsat nya medlemmar välkomna lämnades information från sammanträden i LPR och KPR. Ytterligare information lämnades om bl.a SPF-rabatt på SJ, kraftigt rabatterad datautbildning och äldremässan i Folkets Hus den 15 oktober.
 
Ordet lämnades därefter till gatuchef Olle Eriksson som gav åhörarna en intressant och kunnig redogörelse för den långa process som slutat med att spadarna denna sommar sattes i jorden för att bygga en ny förbifart av Motala. Föreläsaren kunde inte dölja stoltheten över att lång tid få ha varit pådrivande av detta projekt som ordentligt kommer att förändra Motala och som skall stå klart den 1 september 2013. 

Sammankomsten avslutades med kaffe och lotteridragning.

 


Länkning till vår hemsida

Distriktets länkning till SPF Baltzar har skett till en hemsida som förbundet lagt upp och alltså inte till spfbaltzar.se. Vi har i två år försökt ändra det och senast motionerat om det på distriktets årsmöte. Vi fick därefter svar från förbundet (bifogas) och i detta framgick att länkning kan ske till spfbaltzar.se

Vi kan nu (2010-09-16) meddela att detta till slut blivit verklighet. Samtidigt har, som motprestation, länkningen till förbundssidorna från vår sida ändrats.

 


I ett krampaktigt försök att tränga igenom informationsbruset i valtider hade SPF parkerat en buss på Stora Torget i Motala. Syftet var att värva nya medlemmar och lyfta fram äldrefrågorna under den pågående valrörelsen.

 

 

Från Östgötadistriktet av SPF deltog  ordförande Lindy Yngvesson. SPF Baltzar representerades av Margareta Alexanderson

Från förbundet centralt deltog andra vice ordförande Margareta Sterner och Östgötadistriktets läkemedelsansvarige Stina Jacobsson.


Årets SPF-Riksmästerskap i orientering den 10-12 augusti arrangerades av  SPF-föreningarna Dacke i Mjölby och Stenbocken i Boxholm.

Fem deltgare från SPF Baltzar deltog med resultat enligt nedan

Ramon Berger 

H75

13/21

Sista kontrollen 
avklarad för en av mästerskapsarrangörerna, Karl Åkerman från 
SPF Tylöskog

Kerstin Bengtsson

D65

3/17

Chatarina Andersson

D65

13/17

Stig Bengtsson

H70

10/25

Leif Andersson

H70

23/25


Mer att läsa om tävlingen här


Pubaftonen tisdagen den 24 augusti
.

Drygt 30-talet SPF-are var på plats för ett par mycket trivsamma timmar.

Medan regnet smattrade på terrasstaket ledde Bjarne Bergstrand allsång till dragspelsackompanjemang.

Ingemar Gustafson i programkommittén hälsade välkommen och informerade kort om kommande arrangemang.

Närmast kommer höstens första månadsmöte, 20 september. Teaterresan den 2 oktober är fulltecknad sedan lång tid tillbaka.

Platser finns dock till Vinprovarkvällen den 28 oktober. Med varma applåder tackade vi Bjarne

 

 
Upptaktsträff för "SPF på gång"

 

13 av 15 anmälda samlades den 20 augusti på Forsgatan för distribution av räknare och infomaterial. 

 

Datorprogrammet på tappa.se där anmälningen skall skrivas in och stegen skall noteras gicks igenom. 

Taktiksnack, gruppbildning och fika.

 


Motala kommuns åldringspolitik

Pensionärsföreningarna i Motala kommun har tillsammans  sammanställt ett antal frågor till de båda politiska lägren. 
Frågorna som berör oss pensionärer väntar vi
svar på före valet.
 
Här kan ni läsa skrivelsen i sin helhet

Och här kommer svaren:

Från Solidariskt Motala         Från Nystart Motala

 

 
Distriktets Kolmårdenarrangemang har ägt rum. SPF Tylöskog rapporterar här från detta.     Länk

 

 
Riksmästerskap i boule 2011

SPF Baltzar har fått uppdraget att ordna RM i boule 2011. Av den anledningen åkte en kommitté från föreningen upp till årets RM i Enköping för att kunskapa. 

På plats kunde vi konstatera att boulesektionen i SPF Trögd hade ordnat ett exemplariskt arrangemang som vi är mycket tacksamma att få ha studerat och bli informerade om.

Här finns en länk till bilddokumentation från Enköping.


Kretsträff i Godegård

Den 12 augusti anordnade SPF Tylöskog Motalakretsens träff. Av våra dryga 1000 medlemmar hade 30 stycken hittat till Godegårds festplats. Jularboklubben bjöd på svängiga och dansanta kramgoa låtar och så en och annan schottis och hambo som det också svängde om. 

Vår distriktsordförande, Lindy Yngvesson, redogjorde för vad som var på gång i distriktet och nationellt.

Utförligare rapport här

 


Upplevelseresa – ”I Arns fotspår" den 26 maj 2010

 


Kosan ställdes först till domkyrkan i Skara där vi bland mycket annat kunde betrakta syndafallet på en stentavla. 

Efter detta stod Varnhems klosterkyrka på tur. Där fick vi en mycket kunnig föreläsning om kyrkans historia och utsmyckning.


Lunchen på den naturskönt belägna Stiftsgården i Flämslätt smakade utmärkt. Sedan väntade ett besök i Forshems kyrka där kyrkoherde Carl-Henrich Falkenberg med stor inlevelse och humor berättade om de reliefer som utvändigt prydde kyrkväggarna. Kyrkans insida presenterades därefter med hjälp av psalmsång och klockspel

 


Rörstrands porslinsfabrik i Lidköping blev nästa anhalt. Bussfika avnjöts både på för- och eftermiddagen. På hemvägen besökte vi Olshammarsgården där det serverades landgång och klockan 20.30 återbördade Vadstena buss den 50-hövdade skaran till Motala. 

Fler bilder från resan.
Bildspel från resa

 


Majpromenad på Omberg 

16 pigga vandrare mötte upp i strålande väder. Omberg låg kvar och visade sig från sin bästa sida. Start vid Stocklycke för en halvmilslång promenad på omväxlande väg och skogsstig. 
Ungefär på halva resan fick det bli en godispaus. Fika intogs med vidunderlig utsikt över Vätterns ganska stilla yta. Vid pausen läste vandringsledaren några rader ur Ingrid Ingmansons bok: "Kan man äta sånt?" med tanke på att vi hittade ramslök. Vi enades om att vandringen varit mycket givande och lyckad icke minst för att vädrets makter varit oss nådiga.  

Text och bild Ann-Cathrine Sundqvist    Fler bilderFler bilder II

Fler bilder


Distriktsmästerskap i boule 2010

I skön värme och mestadels strålande sol avgjordes DM i boule 2010. Från 8 östgötaföreningar deltog sammanlagt 47 tvåmannalag, därav 17 från SPF Baltzar. S:ta Birgitta i Vadstena stod som arrangör och spelplatsen var den stora grusplanen i Råssnäs, Motala. Ortens bouleklubb Boule von Platen stod för sekretariatsarbetet. Efter att Gunilla Edenberg hälsat välkommen  utkämpades många spännande bataljer i tävlingen som efter grundspel fortsatte med slutspel i A-, B- och C-grupp.  

Bildspel från tävlingen.


Prisutdelning i A-gruppen

Resultat

A-grupp
1 Sonja o Nisse Knutsson  SPF Baltzar
2 Nils-Åke Jonsson o Sivert Sjögren SPF Stenbocken 
3 Siv Hjelmar o Irma Dahl SPF Baltzar
4 Ola Käverö o Sven-Olof Landqvist SPF Baltzar

B-grupp
1 Ulla-Britt o Karl-Gösta Rubertson SPF Baltzar
2 Gerd Berkán o Bengt Lindholm SPF Baltzar

C-grupp
1 Ingalill o Gunnar Örtnäs SPF Roxen


Månadsmöte den 17 maj

Ordförande Christina Meijer hälsade 75 närvarande medlemmar välkomna och vände sig särskilt till 7 nya medlemmar. Irene Carlsson rapporterade från förbundskonferens med samtliga SPF-distrikts LPR-representanter där de äldres ekonomi behandlades. Från en utbildningsdag i Linköping kunde hon också lämna statstik om de äldres boendeförhållanden. Villaboende jämfördes med boende i lägenhet för olika ålderskategorier. 

KPR-representanten Margareta Alexanderson redogjorde för de olika formerna av kommunens anhörigstöd.

Studieorganisatören Lars Odin informerade om olycksriskerna i hemmet och inbjöd till en kurs den 2 juni i brandskyddets regi.

Christina Meijer informerade om distriktets sommarträff i Kolmården torsdagen den 19 augusti 2010 till vilken anmälan skall göras senast den 1 juni till Christina.

Friskvårdsombudet Ann-Cathrine Sundqvist och Astrid Ekinge propagerade för en av förbundet initierad fiktiv stegtävling mellan Luleå och Sundsvall.

 

Därefter kåserade läkaren och författaren Ulf Durling från Svenska Deckarakademin under rubriken "Mord bland pensionärer". 

Mötet avslutades med allsång med ackompanjemang av Bengt Holmertz. Eftersom Bengt avgår som  Baltzarkörens ledare avtackades han med en blomma av Christina Meijer för ett 20-årigt engagemang.

Vid efterföljande kaffestund avtackades husmor på Carlsund, Annette Fransson, för vårsäsongen.


SPF Baltzar har varit på kyrksöndag i 
Väversunda kyrka den 16 maj


34 glada pensionärer deltog, och vi fick vid resans start en fin dokumentation kring Väversunda kyrka och Ombergs golfklubb, som Ingemar Gustafson hade sammanställt. Han var också vår reseledare.

 

 

Resan till kyrkan genomfördes per buss via de andra kyrkorna i Dals församling, Nässja, Örberga, Rogslösa, Källstad och Herrestad.

Ingemar berättade om varje kyrka och även om den trakt vi passerade. Distriktspräst Hans Merseburg höll högmässa med nattvard, och efter gudstjänsten berättade han lite om kyrkans historia, framför allt de sista hundra åren.

 

 

Efter gudstjänsten reste vi vidare ner till Ombergs golfklubb, där en härlig lunchbuffé intogs.


 

 

Fler bilder (Bildspel)

 

 

 

Christina Meijer, Arne Segerberg

 


Många SPFare deltog i krängningsprov i Dockan-området

Fler bilder här (Bldspel)

 


Aprilpromenad på Djurkällaplatån

I strålande sol och lagom promenadtemperatur vandrade en 15-hövdad skara nästan 5 km i Djurkällaterrängen. Kafferast och liten geologiföreläsning var inlagt i programmet. Vårens första blommor stack upp ur lövmatta och fjolårsgräs. Fåglarna kvittrade lite försiktigt och en kopparorm korsade vår väg.

Fler bilder i ett bildspel här

 


Månadsmöte den 19 april

Ordförande Christina Meijer hälsade 85 medlemmar välkomna och lämnade ordet till Irene Carlsson som rapporterade från ett möte i LPR som hållits på Motala Lasarett. Företaget Proxima finns nu på Motala Lasarett och har där 165 anställda. Endast Landstinget i Östergötland är kund. Företaget är specialiserat på kirurgi och ortopedi. 
Akutmottagning på Motala Lasarett bedrivs fortfarande av landstinget. Två andra bokstavsprojekt ALMA och ALERT omnämndes även . Det senare syftar bland annat till att snabba på omhändertagande av lårbensfrakturer. 

 


Jens Palmqvist (sång) och
Bernhard Greter (piano) hade därefter ett mycket uppskattat framträdande


De framförde sju stycken.
Vila vid denna källa (Bellman)
Kärlekssång till våren (Schubert)
Jungfrun under lind (Peterson-Berger)
Bröllopet i Trollhaugen (Grieg) pianosolo
Fyra sångcykler ut Dichterliebe (Schumann)
Till Havs (Nordqvist)
Bifallet var kraftigt!

 

Vårt trafikombud Lennart Andersson informerade från sammanträde med kommunens trafiksäkerhetsråd. De nya hastighetsgränserna berördes. Nya vägmärken införs från 15/5. Den 24/4 ordnas en trafiksäkerhetsdag kl 10 på torget i Motala.

Vår förening har av Kinda kanalbolag fått erbjudande om att vara med i ett krängningsprov den 3/5 kl 13.00 i torrdockan vid Motala Verkstad. Anmälan kan göras till Baltzar Hägglund som också kan ta emot fler anmälningar till resan "Kyrksöndag" den 16 maj.

Sammankomsten avslutades med kaffe och lotteridragning.


SPF Östergötlands distriktsstämma 2010-04-14

Distriktsstämman hölls på Söderköping Brunn som är vackert belägen vid Göta kanal.


Från SPF Baltzar deltog sju ombud. Bland annat fick nyvald och avgående ordförande i vår förening tillfälle att talas vid.


På förmiddagen fick deltagarna bland annat höra en mycket intressant historisk tillbakablick över Söderköping av borgmästare Ingalill Östlund klädd i en replik av Sveriges äldsta klädedräkt framgrävd i Söderköping.

Mötesförhandlingarna genomfördes tämligen odramatiskt och Lindy Yngvesson SPF Baltzar valdes till ordförande och Torsten Johansson likaledes SPF Baltzar valdes till kassör. (Torsten väntar på mötesstart på bilden nedan)
Till Årets SPF-förening i Östergötland utsågs Brukspensionärerna i Finspång. Kanske löftet att gå över till förbundets hemsida hade stärkt meritlistan ordentligt. 

SPF Baltzar hade lämnat in en motion med önskemål om att länken till oss från distriktets hemsida går till vår hemsida och inte någon annanstans.

Distriktsstyrelsen ansåg sig varken kunna avslå eller tillstyrka motionen utan hade som svar föreslagit att man skulle informera förbundet om vår skrivelse, men vi lade ett motförslag som lyder:
Sänd vår motion vidare till förbundet som ett önskemål - inte endast för kännedom - och bifoga distriktsstyrelsens uppfattning i sakfrågan.

Distriktsstyrelsen blev nedröstad till förmån för vårt yrkande.

 


Råssnäs väntar för väl förberedda boulare

Under vintersäsongen har en växande deltagarskara i SPF Baltzars boulesektion flitigt använt Motala kommuns utmärkta träningslokal i gamla curlingladan. De upp mot 40 deltagarna väntar nu på att snön skall smälta på bouleplanen i Råssnäs.

Länk till bild på hela skaran 20100331

 


Årets första promenad den 22 mars

En skara på 18 medlemmar vandrade på gatorna i Västra Lund. Vägarna kantades av resterna av vinterns ovanligt tjocka snötäcke. Småhus från olika decennier kunde beskådas och någon påpekade att skaran vid ett tillfälle passerade "Halmstad". Ett generationsmöte skedde då pensionärsgänget mötte en likaledes vårpromenerande dagisgrupp. Matsäcken intogs vid trivsamt långbord hemma hos promenadansvarig.

Så här var det! (Länk)
Månadsmötet den 15 mars

Den nyvalda ordföranden Christina Meijer hälsade 78 medlemmar välkomna och vände sig särskilt till de nytillkomna. Information lämnades om erbjudande från brandskyddsföreningen om en gratis tvåtimmarskurs i "hem och fritidsäkerhet".  Margareta Alexanderson utvecklade sedan detta ämne genom att presentera en tänkvärd lista på vad man skall se upp med för att undvika olyckor i hemmet. Kommunens fixartjänst aktualiserades även.

Lektor Ulf Ighe höll därefter ett uppskattat och kunnigt föredrag med titeln "Vad mineraler och bergarter kan berätta" där mineralerna belystes från flera aspekter, alltifrån nyttighet till skönhet.

 

Mötet avslutades därefter med sedvanligt kaffe med smörgås, kaka och lotteridragning 

 


Funktionärsträff 2010-03-04

Som en upptakt på det nya året träffades funktionärerna för att lära känna varandra och presentera sig. Uppslutningen var mycket god. Länk till fotodokumentation.


Pubafton 2 mars

40 törstige SPF:are mötte upp på Wetternmagasinet. 
I kontrast med omgivande bottenfrusna landskap var stämningen varm runt borden och stämbanden motionerades med några visor ur vår visskatt. 

 

 


Årsmöte 2010-02-15Jan Sandin som varit ordförande i 4 år 
öppnade mötet och uttryckte glädje över 
att hela 124 medlemmar infunnit sig. 

Därefter hölls parentation över 16 medlemmar som lämnat oss det gångna året. Bengt Holmertz spelade "Hjärtats saga" och Iréne Carlsson läste dikten "Minnesord".
Sedvanliga mötesförhandlingar hölls under ledning av
Ingemar Gustafson med avgående sekreteraren Baltzar Hägglund vid sin sida. 
Christina Meijer valdes till 
föreningens nya ordförande.... 

 

....och presenterade därefter 
den nya styrelsen. 

Avgående funktionärer tackades varefter sammankomsten avslutades med att Baltzarkören underhöll.

 

Vårens första resa 
gick till Stockholm för 
att se en föreställning av 

Vi fick även se ett snötyngt Skansen i samband med en gemensam måltid på restaurant Soliden.

 


Efter några äventyrliga vandringar i Berzelii park och en uppskattad föreställnig på Chinateatern kunde vi vända hem för att smälta intrycken.


Årets första välkomstträff

 Tisdagen den 26 januari hälsades 13 nya medlemmar välkomna och fick information om verksamheten i SPF Baltzar på Café Sjövik.
 

 


21 sega SPF-gubbar fick lära sig laga mat på Carlsunds utbildningscentrum


Månadsmötet den 18 januari 2010

Ordföranden hälsade 110 medlemmar välkomna till årets första månadsmöte och vände sig speciellt till nio nya medlemmar. 

Anmälningsläget i studiecirklarna redovisades och några av cirklarnas innehåll beskrevs mer ingående vilket kom att öka antalet anmälningar.

Lars Lundgren, griftegårdschef och "Årets Motalabo 2009", visade bilder på och berättade engagerat om parkanläggningar och griftegårdar i Sverige och Europa. Motalas griftegård fick särskild uppmärksamhet.


SPF Boren bjöd traditionsenligt in till "Grötfest" i Fornåsa bygdegård

Ett tiotal från SPF Baltzar kunde tillsammans med ett 70-tal andra SPF:are från Västra Östergötland motionera ned gröten i takt med musik från en tvåmannaorkester.

Foto: Jan Sandin

 


SPF Baltzars yttrande över rapport från Förbundets arbetsgrupp för organisationsöversyn, FAFO.

Rubricerad arbetsgrupp har uppenbarligen under sitt arbete uppfattat att lokalföreningar och distrikt anser att förbundsledningen i alltför hög grad fjärmat sig från sina uppdragsgivare. För att rätta till det föreslår arbetsgruppen att en betydande decentralisering av arbetet inom förbundet sker.

 

Detta medför dock att flera av de arbetsuppgifter som kostnadseffektivast sköts centralt nu föreslås bli utflyttade till distrikten. Målsättningen borde vara att kombinera maximal kostnadseffektivitet för hela SPF:s organisation med förändringar som ökar med­bestämmandet och känslan att tillhöra en demokratiskt uppbyggd organisation.
Förslaget om att inrätta bemannade expeditioner framstår som ett bevis på den maktlöshet som arbetsgruppen uppvisar i sitt försök att demokratisera förbundets organisation.  Om man med expeditioner menar en fysisk plats framstår förslaget som obegripligt. Vilken glädje har, som exempel, medlemmar i Norrköping och Motala av att man öppnar en expedition i Linköping?  År 2010 kan den funktionen lätt ersättas med ett telefonnummer och en e-postadress och ett rullande telefonpassningsschema för hela distriktsstyrelsen under några timmar på vardagar. Någon skrubb att förvara arkivpärmar och det material som distriktet eventuellt har kan säkert hyras billigt, men ingen behöver väl sitta och vakta det. 

Den tunga biten i distriktets nya funktioner är ansvaret för medlemsregistret, medlemskort och hemsidor, men dessa funktion bör ej decentraliseras särskilt mycket. Medlemskorten inte alls och beträffande hemsidorna bara länkningen till alla typer av lokalföreningshemsidor från distriktet. Här krävs en förstärkt resurs, men inte heller detta påkallar någon fysisk expedition då det kan skötas hemma hos några styrelse­medlemmar.De ärenden som inte kan klaras av på telefon eller med e-post löses säkert billigare genom ett personligt besök hos den hjälpbehövande av någon funktionär.
Slutsats: Inrätta ingen fysisk distriktsexpedition utan en virtuell sådan där man använder moderna kommunikationshjälpmedel.

Föreningarnas och medlemmarnas beställning och distribution av skrifter bör även i framtiden ligga kvar på förbundsnivå. Det finns ingen motivering i rapporten om varför det skulle vara bra att upprätta en massa mellanlager annan än att förbundskansliet tycker uppgiften är betungande. Det måste vara mycket kostnadseffektivare att ha en beställarservice än att bygga upp 27 stycken. Har förbundet ansvar för produktion och framställning måste det vara bättre att de också ombesörjer leveranserna.
Slutsats: Behåll
beställning och distribution av skrifter m m centralt i förbundet.

Som en avslutande synpunkt kan framföras att många medlemmar gått med i SPF för försäkringarnas skull och deltar inte i verksamheten med annat än att möjligen läsa Veteranen.
För den kategorin medlemmar kan ju den föreslagna höjningen av medlemsavgiften lätt uppfattas enbart som en höjning av försäkringspremien.
Slutsats: Höj inte medlemsavgiften i onödan.

Motala 2010-04-08

På styrelsens vägnar

Robert Ekinge                                                   Christina Meijer
Sekreterare i SPF Baltzar Motala                          Ordförande i SPF Baltzar Motala


Förbundets arbetsgrupp för organisationsöversyn, FAFO 
har som ett första utkast lämnat en rapport om gruppens förslag i avsikt att dels allmänt minska kostnaderna inom förbundskansliet, dels försöka överföra arbetsuppgifter till distrikten. En uppgift de fick av kongressen 2008.

De föreslår bland annat

att
minsta medlemsavgiften i en förening skall vara 200 kr/år och att minsta avgift som distriktet skall uttaxera är 40 kr/år. 
att distrikten inrättar bemannade expeditioner med god tillgänglighet.
att distrikten i framtiden ger support för medlemsregistret och hemsidor.

De uppgifter de tycker förbund,distrikt och förening skall ha bifogas här (Länk)

Länk till hela rapporten

Yttrande förväntas inkomma till distriktsstyrelsen senast den 12 april 2010